Sairaan hyvä ryhtyy e-potilaaksi

Kun kirjoitin Sairaan hyvä potilas -esikoistani vuonna 2005, kuvittelin sähköisten potilastietojärjestelmien olevan käytössä parin vuoden sisällä.  Niinhän lupailtiin, ensin e-resepti ja viimeistään vuonna 2010 kaikki olisi täydellistä ja yhteensopivaa.  Ei enää paperipinkkoja, epikriisiä, reseptien ja muun paperisälän loputonta mapitusta.

En nyt enää jaksa kirjoittaa uutta kirjaa: se on työlästä, tarvittaisiin paljon aikaa, terveyttä, muistia, tarkistuksen tarkistusta, oikolukua ja tiedot kuitenkin muuttuisivat lähes päivittäin. Siksi kirjoitan tänne blogiin Sairaan hyvän e-potilaan käsikirjan.  Tätä ei tehdä nuorille ja terveille nörteille. Se saavat biohakkeroida joka pierunsa pilvipalveluun, jakaa ne vaikka koko maailmalle.

Kokoan tähän havaintojani, tavallisen tietokonetaidoltaan ikänaissarjan keskitasoa oleville ihmisille auttaakseni heitä sairastamaan tehokkaammin ja halvemmalla. Muidenkin ikääntyvien kuin minun kannattaa muistaa, että kun on oikein sairas, voi olla jopa tajuton.  Tai kuumeessa ja kipeänä normaaimuisti on hatara ja deliriumissa jopa harhainen. Eikä pidä unohtaa, että Alzheimeriin ehdittäessä itse ei aina muista edes omaa nimeään.

SAIRAAN HYVÄ E-POTILAS

Luku I  

Reseptit eli KanTa 

Kanta on ensimmäisiä sähköisistä järjestelmistä, joihin kannattaa ihan perusmummonkin paneutua.  Siitä on oikeasti käytännön hyötyä.

+  ei tarvitse enää reseptejä mapittaa, eikä tallettaa.  Kun lähden Helsingistä Kittilään mökille, ei tarvitse huolehtia reseptien mukaan ottamisesta.  Saan lääkkeeni Kittiläni tai Levin Apeekista yhtä hyvin kuin Arabianrannasta tai Mannerheimintien YA:sta. Paitsi että  Kittilän Apteekissa on paljon mukavampi asioida.
Mikäli ei muuten satu menemään Kittilän Apteekkiin, kannattaa mennä Kitttilän Apteekin sivuille ja siellä lukaista apteekkarin blogi jos ei muuten usko.

+ se toimii jokus tulevaisuudessa LÄÄKITYSYHTEENVETONA 
Ajatelkaapa miten ihanaa, että joskus voisi ehtiä lääkärille vastaanottoajan sisällä puhumaankin, ei mene valtaosa ajasta lääkeluettelon muisteluun ja päivittämiseen.

+ muistisairaan läheinen voi  seurata lääkitystä (tietysti siihen pitää saada lupa) vaikkapa toiselta paikkakunnalta Entistä enemmän puhutaa vanhusten ylilääkitsemisestä ja yhteenvedon ansiosta siinä voi pysyä joku tolkku.

+ lääkkeiden väärinkäyttäjien elämä vaikeutuu ja kolmiolääkkeitä vastuullisesti ja ohjeen mukaiseti käyttävien elämä helpottuu.   Kun minä tarvitsen joka toinen tai kolmas vuosi Temesta-reseptin, lääkäri näkee suoraan, että en käytä muita bentsoja enkä ole pitkään aikaan reseptiä hakenut.  Lääkärin aikaa säästyy nuhtelu- ja varoituspuheista.  Ja toisaalta liikaa vonkaaville voi sanoa, että et saa, kun olet jo liikaa saanut.


Miinukset 

- on toistaiseksi käytössä vain julkisen terveydenhuollon puolella.  Pitäisi tulla pakolliseksi myös yksityisektorilla 1.4. 2014

- tarvittava laitteisto on kallis (20 000 euroa) yksityislääkärille.  Jos ei ole virassa joko lääkäriasemalla tai sairaalassa, ei voi kirjoitella kavereilleen reseptejä noin vaan.

- sähköisen reseptin kirjoittaminen on kuulemma aika työlästä lääkärille.

- sähköisen reseptin uusinta on aikaa vievää verrattuna entiseen.  Kun vetäisi nimensä ja leiman uusittavaan reseptiin, kului vain sekunteja.  Nyt uusiminen vie lääkärin aikaa  ___ (saa täydentää kommenttiviestinä).


Sairaan hyvät e-toimenpidesuositukset

- kirjaudu kanta.fi -palveluun ja katsele, mitä siellä on. Siihen kannattaa tutustua kaikessa rauhassa kun ei ole kiire, eikä ole akuutti hätä.  Rauhallisessa mielentilassa sivutkin avautuvat myös ymmärrykselle paremmin.
 
- anna suostumukset potilastietojesi katsomiseen.  Jos olet oikaesti sairas, siitä on taatusti enemmän hyötyä kuin salailusta.  Jos lääkäri näkee, että olet antanut suostumukset, hän tietää, että Sinulla ei ole luurankoja kaapissa ja hän voi luottaa Sinuun paremmin.  Tästä seuraa luottamuksellisempi hoitosuhde.

- uusi kaikki tuttujen lääkäreiden kirjoitamat reseptit ennen huhtikuuta.  Maamme terveydenhuoltojärjestelmä tukkeutuu täydelliesti huhtikuussa. Suomessa on liki 20 000 lääkäriä, joilla on reseptinkirjoitusoikeudet.  Heillä on ainakin 100 000 serkkua ja 500 000 naapuria ja toivottavasti heillä on myös ystäviä.  Kun heidän kirjotttamansa reseptit umpeutuvat, tulee tunkua terveyskeskuksiin, apteekkeihin ja vastaanotoille.  Varaudu ajoissa.


#eHealth #mhealth #kanta  #potilas #epotilas




 

















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus