eTerveys ja Kela

Potilastietojärjestelmissä ei ole tapahtunut oikeastaan mitään edistystä kuluneen kymmenen vuoden aikana.  Päätöksentekokyvyttämät ja munattomat poliitikkomme eivät ole uskaltaneet mitään päättää.  Jos ovat yrittäneet, tietosuojavaltuutettu kaataa yritykset ja vanhuuttaan natisevat järjestelmät kaatuvat muuten vaan. Satoja miljoonia on tuhlattu selvityksiin, hankkeisiin ja suunnitelmiin.  Onneton Apotti taas ontuu kilpailusäännöksiin.  Olisiko pitänyt olla Abbedissa?

Kela on mennyt huimasti eteenpäin viime vuosina. On tietysti totta, että maaseudulla Kelan paikallistoimistot olivat myös Keskustapuolueen paikallisosastoja, mutta haitanneeko tuo. Kelan konnttoreita ei enää joka kylässä tarvita, sillä sen kanssa voi hoitaa asiat netissä tai puhelimella.

Muutama vuosi sitten piti ykstyislääkärikäynnin jälkeen täytellä lomakkeita ja lähetellä. Paperia kertyi mappikaupalla.  Nyt on sentään suorakorvaus lääkäriasemilla, apteekeista puhumattakaan.  Talousjohtajana olin oppinut, että kirjapidon ensimmäinen sääntö on, ettei tositteita saa hukata eikä repiä. Kiltisti mapitin kaiken. Siltä varalta, että jälkikäteen pitää tarkistaa jotain.

Kelalla on todella hyvät nettisivut.  Siellä on oikeasti tehty töitä sen eteen, että tyhmempikin osaa käyttää.  Ja jos minä osaan, niin kyllä kaikki muutkin.

Kirjaudu Kelan sivuille.
Se käy pankkitunnuksilla. Voisi kirjautua sähköisellä henkilökortilla, mikä lieneekään. Jätetään nörteille ja vielä nörteimmille mobiilivarmenne.  Mikähän sekin on? Se taitaa olla niitä mHealth-tyyppejä varten.  Meille perusmummoille riittää pankkitunnus.

Tilaa ensi töiksesi Eurooppainen sairaanhoitokortti

 Se onnistuu näpsäkästi sieltä sivuilta ja kortti tulee postiluukusta viikon sisään. Sitä voi tarvita, jos EU:n sisällä sairastuu.  En ole itse tarvinnut, mutta ei maksa mitään eikä siitä haittakaan ole.

Kela-kortin ja henkilökortin voi yhdistää

Kun henkilöllisyystodistus vanhenee, siinä voi kätevästi lisätä yhden rastin ruutuun ja saat yhdistetyn henkilöllisyystodistuksen ja Kela-kortin.  Se helpottaa lompakon korttipeliä. Siihen olisi kyllä voitu yhdistää eläkeläiskortti saman tien.  Mutta hyvä näinkin.

Tutki omia tietojasi

Kelan tätien mapissa paperit pysyvät paljon paremmassa järjestyksessä kuin minulla kotona. Ei tarvitse mapittaa.  Siitä näkyy myös takautuvasti pari vuotta.  Viime vuonna kävin yksityishammaslääkärillä viisi kertaa, kerran gynekologilla, kahdesti silmälääkärillä ja vain kerran muulla yksityislääkärillä.  Eli sieltä voi tarkistaa, milloin on viimeksi käynyt milläkin lääkärillä. Vaikka Kela-korvaukset tuntuvat mitättömiltä, niin kun laskee koko vuoden korvaukset yhteen, siitä tuli aika paljon. Yleensä kun aina lääkärikeskuksen kassalla vain ajattelee, että kylläpä tuo Kela-korvaus on pieni.

Lääkekaton täyttymistä on helppo seurata
 
 Paljon sairastavat ovat kyllä oppineet tallettamaan apteekkikuitit, sillä aina vuoden lopussa katon täyttyessä pitää viimeiset kuitit lähettää.  Nyt voi panna kaikessa rauhassa alkuvuoden kuitit roskiin ja mapittaa vasta sitten kun katto on täyttymässä. Tämä on kätevää.  Kela kun jemmaa nekin tiedot.
Nyt myös apteekkii menee tieto suoraan lääkekaton ylityttyä.  Ei tarvite sitäkään muistella.

Kela on tehnyt esimerkillistä työtä selkokielisyyden uranuurtajana

 Kaikki lomakkeet ovat netistä ladattavissa ja voi täyttää ja tarvittaessa tulostaa.  Minulla ainakin on niin huono käsiala, etten paperilomakkeelle saa mitään mahtumaan. Monet hakemukset voi lähettää sähköisenä, varsinkin jos osaa skannata liitteet. (Minä en vielä osaa). Ennen muinoin piti mennä Kelan toimistoon oikeita lomakkeita etsimään. Aika paljon itsekin kirjoittaneena täytyy nostaa hattua sille, kuinka hyvin Kela on onnistunut selkokielistämään vaikeita termejä.  Adobe Acrobat sitten vaan on hyvä pitää päivitettynä.  Pitänee harjoitella liitteiden skannausta kaikessa rauhassa kun ei ole kovin huonossa kunnossa ja kun ei ole kiire ja ehkä vielä joku viisaampi neuvomassa.

Kelan kanssa voi siis hoitaa melkein kaikki asiat sähköisesti.  Jos on kysyttävää, voi lähettää sähköpostin (johon vastataan nopeasti).   Jos on vaikeaa kysyttävää, voi jättää soittopyynnön henkilölle, joka osaa hoitaa kyseistä asiaa.  Ja on myös soitettu puolen tunnin sisällä takaisin.

Eli vaihteeksi voidaan kehua Kelaa ja olla tyytyväisiä, että Kela ei ole  KanTa
 tai Apotti.

#Kanta #Apotti #Kela #eTerveys #mHealth


 
 
 


 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta