Hyvänlaatuinen tuumori ei välttämättä ole helppo juttu

Huomenna menen päiväkirurgiseen leikkaukseen, sormestani leikataan pikkuruinen, mutta kipeä glomus tumor. Kynsikin taidetaan ottaa pois. Googlettelin vähän aiheesta, keskimäärin potilaalla on ollut 10,5 lääkärikäyntiä ennen kirurgille päätymistä.

Kyllä minäkin kahden neurologin kanssa sormestani juttelin, ja toinen sanoi: "sehän pitää leikata pois". Menin terveyskeskukseen, sain lähetteen ja sitten leikkausjonoon ja huomenna on aika. Tuumorista otetaan koepala, joskus se voi olla pahanlaatuinenkin.

Meillä ultraharvinaisissa on muutamia jäseniä, joilla myös on jokin "hyvänlaatuinen" kasvain.  Hyvänlaatuinen on aivan absurdi termi.  Hyvänlaatuinen tarkoittaa, että ei ole syöpä eikä siis tappava. Hyvänlaatuinen ei kyllä tarkoita yhtään mitään mukavaa.  Minun pikku tuumorini voi olla joskus - etenkin oltuaan kylmän kanssa kosketuksissa hyvin kipeä. Ja kipu on pahinta öisin. Hyvänlaatuinenkin kipu voi sattua pahasti.

Joillain on paljon vaikeampia tuumoreita, jotka aiheuttavat monenlaista oiretta, kipua tai ovat osa systeemisairutta, joka vaikuttaa moniin elimiin.  Nämä ei-tappavat tuumorit tuntuvat olevan terveydenhuoltojärjestelmän väliinputoajia.  Ne eivät kiinnosta ketään, kukaan ei oikein tiedä, miten näitä kipuja parhaiten lievitetään.  Joitain voi leikata, joitain taas ei missään tapauksessa saa leikata. Ei-syöpä tuumorit ei oikein kuulu millekään sektorille. Diagnoosi saadaan erikoissairaanhoidossa, jatkohoito (jota ei useimmiten ole) terveyskeskuksessa ja potilas jää sitten yksin ihmettelemään, kun ei saa mistään ymmärrystä. Meidän siis vain pitää oppia iloitsemaan siitä, ettei tuumorimme ole syöpää.

Minun hyvänlaatuiseni on tosiaankin (ainakin biopsiatuloksiin asti) niin hyvänlaatuinen, että se voidaan leikata pois ja ei kai aina kasva takaisin.  Ja ihan rehellisesti, minun vaivoistani se on ihan vähäisimmistä päästä.

Kuva pariisilaishammaslääkärin odotushuoneesta.  Hänen työvälineensä tosin olivat viime vuosituhannelta. Onneksi niitä ei paljon tarvittu. Käynnin hinta: 23 €. Kirjoitan tästä seikkailusta joskus ihan erikseen, kunhan se saadaan päätökseen täällä koti-Suomessa.


Kommentit

Aino sanoi…
Aika viihtyisän oloinen leppoisa odotushuone, hammaslääkärireissut vain eivät koskaan ole mitään mukavia. Minulla se on edessä huomenna ja luulen, että käyntejä tulee olemaan joita kuita tulevina kuukausina.
Vivve sanoi…
Moi! Kauan sulla kesti parantua leikkauksesta? Mulla todettiin glomus tumor kynsivallin alla ja tarkoitus olis leikata.
Satu K. Salonen sanoi…
Se ei ollutkaan glomus tumor, vaan candida parapsilosis. Poistetun kynnen hoidosta toivottaasti saat ohjeet. Siihen pitää laittaa rasvalappuja ja kestää aikansa kun uusi kynsi kasvaa tilalle.
Vivve sanoi…
Kiitos vastauksesta. Lääkäri oli mulla(kin?) aika varma, että olis glomus tumor, mutta ilmeisesti vaihtoehtoja on muitakin. Mietin lähinnä sairausloman pituutta, kun töistä on tosi kurja/hankala olla pois, ja teen työtä, jossa kädet ja puhtaus ob tärkeät..
Satu K. Salonen sanoi…
Poistetun kynnen paraneminen kokonaan kestää muutaman viikon. Huolehdi tosiaan, että saat hyvät haavanhoito-ohjeet ja tikit poistaa sellainen, joka tietää, kuinka ne poistetaan. Varmaan voi sitten pitää työssä hansikkaita kunnes haava on kokonaan parantunut.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Operaatio ilman ennakkovaroitusta

Kirurgin Päiväkirja ja Doc Martin: totuus on tarua ihmeellisempää