Olet sentään hengissä ja terassikausi avattu

Äsken viisas tyttäreni totesi, että onhan tässä nyt ollut kaikenlaista. Hyvä asia kuitenkin, että olet sentään hengissä. Hän oli eilen tavannut ystäviään, ja monilla ei enää ollut äitiä. Parempi siis näin ja saamme vielä olla yhdessä. Onneksi ei tarvitse enää muuttaa minnekään.

Sairaaloissa olen viime aikoina sivusta seurannut, miten niin nuoria ja vanhoja ihmisiä lähes liikuntakyvyttömiä ihmisiä kotiutetaan.  Kaikki palaavat koteihin, jotka ovat hissittömän talon yläkerroksissa tai omakotitaloissa. Pyörätuoli ei ole maailmanloppu. Se on hyödyllinen apuväline, jonka avulla pääsee vaikka maailman ympäri.

Sairaalasta palatessani puolisoni oli hankkinut saunan suihkutilaan käsinojallisen tuolin. On muuten ylellistä istua tuolissa, pestä tukkaa ilman kaatumisen pelkoa.  Kaikessa rauhassa laittaa hoitoaine hiuksiin. Peseytyä kiireestä kantapäähän ihanalla Biothermin suihkusaippualla. Arjen pieniä ylellisyyksiä.

Nyt puhutaan kovasti vanhustenhoidon ongelmista. Laitoshoitoa tarvitessani todennäköisesti en enää itse pysty tekemään päätöksiä.  Sairaalasta huonokuntoiset ihmiset lähtevät vangeiksi kotiinsa.  Tuskin heillä on apuväkeä kanniskelemaan heitä pyörätuolissa rappuja ylös tai alas. Kaikki eivät suinkaan olleet köyhiä.  Eivät vaan olleet viitsineet muuttaa ajoissa esteettömään - ehkä tosin pienempään asuntoon. Tai vähemmän hienoon osoitteeseen.  Nyt eivät enää jaksaisi muuttaa.  Itsekkäimmät ovat jättäneet muuton lastensa tai läheistensä huoleksi. 

Ja mikäs tässä on nyt ollessa.  Viime sunnuntaina aurinko paistoi.  Lasitetulla terassilla oli auringossa 17 astetta.  Söimme lounaan al fresco.  Terassikausi on avattu 17. helmikuuta. Nyt jo sen verran säät ovat lämpenemässä, Potkulautamies saa kauppareissulle ostoslistaansa kevätesikot, krookukset tai narsissit heti kun niitä kaupassa näkyy. 

Kuvan krookuset ovat viime keväältä.


Kommentit

Unknown sanoi…
Herkän kaunis ja samalla surullinen blogikirjoitus tällä kertaa. Kiitos!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus