M.O.T ja itkevä lääkäri

Miksi ihmeessä verovaroin ylläpidetty Yle limboaa edelleen lääketieteessä.  Vasta on unohtumassa masennuslääkefarssi, nyt sitten kilpirauhasen vajaatoiminta valokeilaan.

Väsyttääkö, nouseeko paino, lähteekö tukka, paleleeko, onko mieliala maassa?  Eikös ole ihanaa, että tarvitaan vain pieni lääke ja kaikki ongelmat poistuvat?  M.O.T. -ohjelmassa oli Ylen lääketieteellinen kiintotähti Taina Somppi.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on puhuttanut pitkään.  Professori Matti Välimäki on ottanut melko pehmeän kannan kilpirauhaslääkitykseen ja sanoo MTV:n sivuilla:

– Nykylääketiede on sellaista numero- ja kuvantamislääketiedettä, jossa normaaliarvoja tuijotetaan liian tiukasti, Välimäki myöntää.
– Kaikkein tärkeintä olisi kuunnella ja tutkia potilasta. Jos oireet kertovat kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mutta tulokset ovat alakantissa viitearvojen sisällä, niin henkilökohtaisesti kyllä aloitan tyroksiinihoidon kokeeksi.
Kun hoito on aloitettu, Välimäki seuraa puolen vuoden tai vuoden ajan, "paraneeko vointi vai ei."

Potilaan mielestä tämä kuulostaa järkevältä.  Mutta lienee joidenkin kollegoiden mielestä vähän lepsua.  Onhan se lepsua, potilas pitäisi tavata ja hänen kanssaan pitäisi ihan puhua ja kysellä hänen tuntemuksiaan.  Numeroita on nopeampi vilkaista. Näyttää hieman lievemmältä kuin virallinen Käypä Hoito-suositus.   Olemme taitaneet siirtyä Käypä Hoito-suosituksissa uuteen aikakauteen.  Siinä otetaan kantaa myös internet-keskusteluihin, mitä aiemmin ortodoksimedisiinassa ei ole ollut tapana.  Mielenkiintoista.  Otetaanko Käypä Hoito-kantaa vastaisuudessa kaikkiin nettikeskusteluihin?

M.O.T. ohjelmassa lääkäri Somppi pillahtaa itkuun lapsipotilaan ja kameroiden edessä. Se professionalismista.

Edellinen terveys-M.O.T -masennuslääkkeistä poiki seuraamuksia.  Mehiläisen psykologi Ari Kopakkala sai potkut.  Ohjelmaan haastateltu professori Erkki Isometsä on toki ollut takavuosina mukana masennuslääketutkimuksissa.  Ohjelmassa se mainittiin syyttävässä sävyssä.

Nyt kilpirauhas- M.O.T. -ohjelmaan  haastateltiin luonnollisesti Taina Somppia, jota ilman Yle ei onnistu lääketieteestä ohjelmia kasaamaan.  Toinen haastateltava oli Suomen Terveysjärjestö ry:n
puheenjohtaja, homeopaatti Merja Lindström.  Kyseisen merkittävän järjestön varapuheenjohtaja on Taina Somppi.

Kun valtakunnallinen verovaroin kustannettu televisiokanava haastattelee homeopaatteja, heidän kytköksensä pitäisi tuoda selkeästi esille.  Nyt tuli selväksi, miksi Yle palkkasi  etiikkajohtajan. 

Saisinko ehdottaa, että etiikkajohtaja Riitta Pihlajamäki kiireesti käärii hihat ja ryhtyy hommiin.  Sananvapauden nimissä toki sallittaneen vaihtoehtohoitojen edustajien puheenvuorot.  Katsojille vain on tehtävä selväksi myös heidän sidonnaisuutensa.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Minusta tässä asiassa on unohdettu se tärkein: ihmisen vointi. Ihan sama, millä lääkkeellä hoidetaan, kunhan hoidetaan ihminen ns. tuottavaan kuntoon. Ei ole varaa Suomella olla hoitamatta. Voisivat lääkärit nyt unohtaa taistelunsa ja kuunnella sairastavaa. Olen monesti jo sanonut: syön vaikka paskaa, jos se auttaa. Millään muulla kuin sillä lopputuloksella ei ole merkitystä.
Anonyymi sanoi…
Terveydenhuolto on pääosin verovaroin ylläpidettävää toimintaa eikä yhteisistä rahoista kuulu kustantaa humpuukihoitoja. Suomella ei ole varaa hoitaa tehottomilla hoidoilla kuten homeopatia tai antaa huijata kansalaisiaan maksamaan tehottomista lääkkeistä ja hoidoista.
Anonyymi sanoi…
Hyvänen aika! Sekä eläinperäiset kilpirauhasvalmisteet että synteettinen T3-valmiste on LÄÄKKEITÄ. Toistan: lääk-kei-tä. Miten tuo eilinen ohjelma siis liittyy homeopatiaan muuten kuin siltä osin, että yksi mukanaolleista on homeopaatti?! Se nyt ei kuitenkaan ollut edes se hoitava taho.

Terveisin Paula, eläinperäisellä elämänsä takaisin saanut
Anonyymi sanoi…
Voisiko arvoisa blogin pitäjä ottaa edes asioista selvää ennen kun alkaa huudella. Somppi tuntuu olevan etenkin naisihmisille todella punainen vaate. Mistäköhän se kertoo?
Anonyymi sanoi…
Jos jonkin asian keulakuvaksi valitaan uskomuslääketieteen huuhaa-ihminen, niin eihän hänen sanomisiaan kukaan itseään kunnioittava todesta ota. Jos kilpirauhassairaat oikeasti haluavat saada lääkityksensä kuntoon, kaikenmaailman homeopaatit kannattaa kitkeä etujoukoista nopeasti.
Anonyymi sanoi…
Keskustellaan sitten lääkkeistä nimettöminä kuten täällä näkyy olevan tapana. MOT-ohjelmassa haastateltiin pitkä tovi Suomen Endokrinologiyhdistyksen puheenjohtajaa Camilla Schalin-Jänttiä. Hän kuvasi selkosanaisesti, että T3 on lyhytvaikutteinen ja ohimenevästi piristävä vähän kuten kofeiini - aiheuttamalla siis ohimenevän kilpirauhasen liikatoiminnan kaltaisen tilan. Vuosien ajan yliannosteltu kilpirauhashormoni aiheuttaa rytmihäiriöitä ja haurastuttaa luustoa. Käytän piristeenä mieluummin kofeiinia kuin T3:a, koska sillä on vähemmän haittavaikutuksia.
Satu K. Salonen sanoi…
Kiva kun on keskustelua ja mielipiteitä. Valitettavan anonyymejä ollaan.

Paula: kyllä minäkin tunnen henkilön, joka voi oikein hyvin "epäortodoksisella" lääkityksellä.

Toisaalta tunnen valitettavan monia vanhuksia, joilla kilpirauhaslääkityksen seuranta on ollut puutteellista ikävin seurauksin.

Minulla ei ole mitään henkilökohtaista antipatiaa Taina Somppia vastaan. Hän on oikein näyttävä ilmestys ja valovoimainen esiintyjä. En vain jaa hänen näkemyksiään sen enempää kolesterolista kuin kilpirauhaslääkityksestä.

Luultavasti me emme tiedä ihan kaikkea Valviran päätöksen taustalla.

Kiitos monipuolisesta ja hyvästä keskustelusta.

Kirjoitan aiheesta kohtapuoliin lisää.
Anonyymi sanoi…
Terveyskirjaston kaikki jutut eivät ole Käypä hoito -suosituksia. Varsinaiset Käypä hoito -suositukset löytyvät osoitteesta http://www.kaypahoito.fi/ Käypä hoito -suositusten pitää perustua erittäin tarkkaan tutkittuun tietoon, jota kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta ei yksinkertaisesti ole, edes tyroksiinin ylivoimaisuudesta lääkkeenä.

Myös T3-hormonia sisältävät lääkkeet ovat edelleenkin kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitettuja LÄÄKKEITÄ, joita määräävät myös lääkärit jotka eivät ole mitenkään kytköksissä homeopatiaan tai muihin vaihtoehtois- / luonnonhoitoihin. Haluaakohan joku noista lääkäreistä ilmoittautua julkisesti ristiinnaulittavaksi kun tällä hetkellä melkein jokaisesta julkisesti tiedetystä T3-lääkettä kirjoittaneesta on tehty kantelu Valviraan?

Pahiten tässä joka tapauksessa kärsivät potilaat kun eivät saa lääkkeitään. Eikä T3-lääkettä tarvitsevia potilaita ole ihan vain muutamaa. Tästä voit katsella ihan tilastotietona miten esimerkiksi yhdistelmälääkityksen menettävät joutuvat pian kärsimään: http://www.kilpirauhasliitto.fi/images/PDF/Tutkimus_potilaiden_kokemuksista.pdf
Anonyymi sanoi…
Kas, 'Paula' on löytänyt tiensä tännekin. Siitäkin huolimatta, että moderni elintarviketeollisuus ja lääketiede on systemaattisesti yrittänyt myrkyttää häntä jo vuosien ajan...
Anonyymi sanoi…
Kiitos keskustelusta ja täsmennyksistä.

Tämä on niin kiinnostava aihe, että soisi keskustelua käytävän myös nimellä. Vai lieneekö aihe niin arka, ettei ainakaan lääkärikunta uskalla olla mitään mieltä?

Jos haluaa olla anonyymi, olisi kiva tietää intressi, esim. T3-lääkettä käyttävä tai niihin reseptejä kirjoittava tms.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta