Primaspan ja hoitovastuu

Lähipiirissä on koettu aivoverenvuoto.  Aivoverenkiertohäiriöitä on kahta laatua: tukos eli aivoinfarkti, joka johtuu verihyytymästä.  Aivoverenvuoto on melkein sen kääntöpuoli.  Siinä veri ei hyydy, vaan vuotaa.  Molemmilla on osittain samoja riskitekijöitä, alkoholi, tupakka, stressi.

Aivoverenvuodon geneettistä taustaa selvitellään myös HYKS:ssä ja puolisonikin mielihyvin antoi verinäytteensä tutkimuskäyttöön. Näyttää siltä, että jossain määrin alttius aivoverenvuotoihin on periytyvää.  Nyt kun asiaan paneuduin, suvussa on ollut näitä enemmänkin. Aivohalvauksista valtaosa on infarkteja, noin 15 % aivoverenvuotoja. Akuuttivaiheessa erotusdiagnoostiikka onkin erityisen tärkeää.

Harmittomalta kuulostava reseptivapaa itsehoitolääke "lasten asperiini" voi joskus olla osatekijänä aivoverenvuodon taustalla. Kun kolmisenkymmentä vuotta sitten huomattiin sen hyvät vaikutukset aivo- ja sydäninfarktin estolääkityksenä, lääkärit kannustivat melkein kaikkia potilaitaan aloittamaan 100 mg Primaspanin.

Monet ovat käyttäneet sitä vuosikymmeniä. Puolisoni sai hyvin herkästi mustelmia, verinäytteen otostakin tuli suuri mustelma. Joka kerta kun hän meni lääkärille, nalkuttava (=puolisostaan välittävä) vaimo komensi kysymään, voisiko sen Primaspanin lopettaa, kun mustelmia tulee ihan tyhjästä.

Jääräpäinen puolisoni muistaa, että 1980-luvulla työterveyslääkäri oli "määrännyt" lääkkeen. Mutta aivan samoin kuin muidenkin lääkkeiden kanssa, "määräys" olisi lääkärin uusittava aika ajoin. Silloin punnitaan riskit: uhkaako infarkti, vai olisiko aivoverenvuoto suurempi riski?

Ei siis pelata venäläistä rulettia Primaspanilla. Yhdeksälle kymmenestä se voi olla oikein tarpeellinen, mutta yksi kymmenestä saattaa olla vaarassa.  Nykyisin asiasta tiedetään enemmän.  Kun siis seuraavan kerran menet lääkärille ja reseptit uusitaan, varmista, että nyt hoitovastuussa oleva lääkäri sitä Sinulle määrää.  Tilanteesi on voinut muuttua vuosien varrella.

Vaikka aivoverenvuotogeeni on vielä tutkimusvaiheessa, voit tehdä vähän kyökkigenetiikkaa: jos suvussa on ollut runsaasti sydäninfarkteja tai aivoinfarkteja, Primaspan ja hyytymistä estävä lääkitys on paikallaan.  Mutta jos kyseessä onkin ollut aivoverenvuoto, lasten asperiini ei ehkä olekaan kovin hyvä idea.  Älä nyt ihmeessä omin päin lopeta aspiriinejasi, mutta kannattaa seuraavalla lääkärikäynnillä varmistaa, että se on yhä tarpeen.

Mielestäni jatkuva Primaspan-lääkitys vaatisi reseptipakon. Näin se myös aina näkyisi potilaan kokonaislääkityksessä ja siinä näkyisi, miksi ja koska lääke on määrätty. Ja kuka sen on määrännyt.

Olen kolmessa eri sairaalassa jutellut aivoverenvuotoa hoitaneiden kanssa ja he ovat nimenomaisesti kannustaneet aiheesta kirjoittamaan.  Lasten aspiriini on valitettavan usein ainakin iäkkäämipien aivoverenvuodoissa.


Terveyskylä osoittautui taas kerran hyödylliseksi.  Sekä potilas itse että hänen läheisensä saivat melko hyvän käsityksen siitä, mitä aivoverenvuoto tarkoittaa.

Terveydenhuolto Suomessa toimii, niin Kittilässä (osaavat ensihoitajat), Rovaniemellä AVH-yksikössä, neurologian osastolla, Meilahdessa Neurologian osastolla ja nyt Laakson sairaalan kuntoutusosastolla. Toistaiseksi vain hyvää sanottavaa. 


Kommentit

Antsa L sanoi…
Ikävä kuulla, että teillä on perheessä aivoverenvuoto. Omassa suvussa on ollut aivoinfarkteja sydänperäisenä eli eteisvärinä on ollut tukosten syynä. On myös ollut tapaus, jossa oli sekä aivoverenvuotoa että tukos, joten nämä asiat ovat lähellä sydäntä. Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos siitä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Operaatio ilman ennakkovaroitusta

Kirurgin Päiväkirja ja Doc Martin: totuus on tarua ihmeellisempää