Syke: hyvää diagnostikkaa ja potilaan pilkkaa

TV2:n Syke-sarjan kolmas tuotantokausi alkoi. Näyttelijät kuulemma sairaalassa harjoittelivat hoitajan töitä ja seurasivat leikkauksia. Brittien Holby City-sairaalasaippuassa on käsikirjoittajana lääkäreitä. Kukahan mahtaa olla Sykkeen lääketieteellinen neuvonantaja?

Vasta pari vuotta sitten Duodecim-lehdessä oli artikkeli, jossa suositettiin ensimmäistä kertaa psykoosiin menneelle potilaalle limibisen enkefaliitin poissulkemista.  Oli siis ihan opettavaista, että kirkkoherranviraston kanslisti voi mennä enkefaliitin seurauksena psykoosiin ja siitä topua ihan normaaliksi - vaikkakaan ei yhden yön sairaalavisiitillä. Ja lisäksi vielä NMDA-enkefaliittiin voi liittyä paraneoplasioita, joista yleisin on munasarjateratooma, mikä ei ole naureskelun väärti.

Enkefaliitteja eli aivotulehduksia on monenlaisia. Jos olet kiinnostunut, eri lajit esitellään selkoenglanniksi   The Encephalitis Society -sivuilla. Suomeksi enkefaliiteista tietoa on niukasti. 

Duodecimin mukaan enkefaliitteja esiintyy Suomessa vuositain noin 400. Se on aika harvinainen tauti, eikä niitä hoideta traumapoliklinikoilla. Niitä on bakteeri-, virus- ja autoimmuunitauteina. Noin 10 %:lla potilaista voi olla psykoottisia oireita.  Enimmäkseen enkefaliittipotilailla on helvetillinen, päänsärky, 50 %:lla korkea kuume, kouristelua, tajunnan  tason alenemista. Kuolleisuus on 20 %, hoitamattomana kuolleisuus jopa 70 %.  Se on siis vakava tauti kaikissa muodoissaan.  Noin puolet potilaista paranee täydellisesti, mutta monille jää pysyviä aivovaurioita.

Ystäväpiirissäni on sekä nuoria että vanhoja, jotka ovat joutuneet enkefaliitin vuoksi tehohoitoon. Olleet ihan kuoleman kielissä. Sairaalajakson jälkeen on tarvittu pitkällistä kuntoutusta.  Minä pahoitin mieleni kaikkien enkefaliittiin sairastuneiden puolesta nähdessäni Sykkeen tavan esittää nämä sairaudet. Miltä se nyt tuntuu, kun Syke-jakson jälkeen monet kuvittelevat tietävänsä, millainen sairaus on kyseessä.

Olen itse saanut monesti suonensisäisesti 1,5 grammaa (eli 1 500 mg) kortisonia kolmena perättäisenä päivänä. Se on rankka lääkitys.  En ole mennyt psykoosiin.  Entäpä jos 93-vuotias äitini olisi katsonut sarjaa, tai lähipiirin lapset? Luulisivatko he nyt, että sairaalassa ollessani riehun kuin televisiossa esitetty kirkkoherranviraston kanslisti?

Kolmannen kauden aloituksessa asiavirheiden lisäksi myös pari uskomattoman tylsää klisettä: lestadiolaispedofiili,  romanimies puukko rinnassa ja koko heimo vaatimassa vanhusta yläkertaan.

Yleen on nimitetty etiikkajohtaja. Hän voisi ehkä laatia anteeksipyynnön mielipahasta niille, joita Sykkeen kolmannen jakson avausjaksossa pilkattiin. 

Vai oliko sittenkin tarkoituksena osoittaa, miten luokattoman huonosti potilaita hoidetaan?  Kuinka porukalla yhdessä naureskellaan henkeä uhkaavaan sairauteen liittyvälle psykoosille?  Vai haluuttiinko siinä osoittaa, miten empatiakyvyttömiä tolloja lääkärit ja hoitajat osaavat olla? Mikään näistä vaihtoehdoista ei vastaa omia kokemuksiani sairaalamaailmasta.

Kommentit

Unknown sanoi…
Olen kanssasi aivan samaa mieltä. Toivon, etten olisi koskaan tätä jaksoa nähnyt, enkä suosittele katsomista kenellekään. Harmi, että kyseessä on yksi Suomen katsotuimmista TV-sarjoista. Tällä tavalla se onnistuu hienosti levittämään väärää tietoa ja asenteellista hölynpölyä.
Anonyymi sanoi…
Minä en ole Sykettä katsonut. Pakkopätkiä olen joutunut katsomaan, kun sarjaa on joidenkin ohjelmien välissä mainostettu. Tuleeko televisiosta mitään oikeata tietoa?
Anonyymi sanoi…
Itse taudin sairastaneena voin kertoa, että jakso oli aivan kamalalla tavalla väärässä. Olin 4kk sairaalassa. Kuukauden psykoosissa.. Minua jouduttiin elvyttämään, pelkäsin koko ajan. Olin myös sidottuna sänkyyn..

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus