Pientä edistystä eTerveydessä

Potilaan kannalta parhaat eTerveysonnistumiset

Kanta - vain eResepti

kanta.fi ja sen eResepti.  eResepti vallan mainio toimiessaan. Toisaalta, siihen on oppinut luottamaan liikaakin. Runsas viikko sitten Tapiolan Aavassa kanta-yhteys oli nurin.  Reseptit onnistuivat paperisina. Olisin mielelläni halunnut merkinnän Kantaan. Aavalle potilaan kehuja siitä, että ensimmäisenä lääkärikeskuksena liittyi Kanta-palveluun.

Viime viikolla kävin Diacorissa.  Siellä oli koko tietojärjestelmä nurin. Sain vielä vanhanaikaisemman vihreälle reseptilomakkeelle kirjoitetun reseptin.  Tuli niin "isoja" lääkkeitä, että on syytä muistaa lääkkeiden nimet hyvin.  Onneksi Yliopiston Apteekin tarkka farmaseutti huomasi tärkeän yhteensopimattomuuden lääkityksessä ja vahinko jäi syntymättä.  Kanta osoitti tarpeellisuutensa (vai olisiko ollut YA:n oma tiedosto). 

Muilta osin kanta on surkea.  Helsingin kaupungin terveyskeskuskäynnit ja jokainen puhelinsoitto kirjautuu järjestelmään. Potilaan on jälkikäteen kutakuinkin mahdoton hakea mitään. Näkyy vain päivämäärä.  Myös potilas tarvitsee lukuisia hitaita klikkauksia.

Meedoc

Meedocin lääkärinpalkkiosta saa nyt Kela-korvauksen. Lääkärin konsultaation saa halvimmillaan alle kympillä.  Melkein kaikki asiat voi hoitaa etänä.  Tarvittaessa saa eReseptin.  Enkä millään keksi Meedocista mitään moitittavaa.  Mahdottoman osaavia lääkäreitäkin siellä on.  Ei mene aikaa jonotteluun, ei pirssikyyteihin. Vielä kun joku apteekki rakentaisi apteekki-Woltin tuomaan lääkkeet kotiin.  Siihen ei sentään taida Kela taipua.

Lääkärihinta

Lääkäriasemien vertailussa ei enää tarvitse turvautua Sairaan hyvän potilaan  lääkärikeskusvertailuun vuodelta 2014, jota edelleen luetaan satoja kertoja viikossa.  Hintoja en siinä tarkkaan vertaillut. Silloin Diacor sai moitteita huonoista verkkosivuistaan.  Nyt niissä ei ole moitteen sijaan.  Diacor voittaa hintavertailussa ainakin Helsingissä.  Toivottavasti tämä tuo sitä Kokoomuksen kaipaamaa kilpailua, jota se ajaa soteen kuin kärmettä pyssyyn. 

Lääkäri on monissa asioissa enemmän laatu- kuin hintakysymys. Mutta se on taas toinen juttu.

Terveydenhoitajan sähköposti

Apottien ja sote-shoppailun sijaan olisi viisainta saada potilaat huolehtimaan enemmän itse hoidostaan. Potilaat ovat valtava hyödyntämätön voimavara. "Patient is the last untapped resource in health care system", sanovat Amerikassa.  Hyvässä yhteisymmärryksessä hoitavan tahon kanssa.  Ei omin päin googlettelemalla.  Onneksi on sentään on terveyskirjasto.  

Minulle soitettiin joku aika sitten omasta terveyskeskuksesta ja sovittiin tapaaminen terveydenhoitajan kanssa (vaikka tykkään enemmän vanhasta sairaanhoitaja -tittelistä).  Kaikkea vähäistä terveyttäni hoitelen parhaani mukaan ihan itse, mutta sairauksilleni tarvitsen monesti hoitoa. Niinpä sitten kiikutin esitäytetyn paperilomakkeen terkkariin.  Listalla oli kolme tautia, joista terveydenhoitaja ei ollut ikinä kuullutkaan ynnä tietysti nämä tavalliset verenpaineet, kilpirauhaset ja sen sellaiset.

Sovittiin, että saan olla yhteydessä sähköpostilla ihan umpiturvallisesti pankkitunnuksilla kirjautuen.  Kaikenkaltaisessa sote-väännössä on tykkänään unohtunut, miten hyvää työtä terveyden/sairaanhoitajat tekevät. Monta asiaa voi selvitellä aika pitkälle ja vasta loppupeleissä sitten ehkä tarvitaan lääkäriä vahvistamaan diagnoosi tai kirjoittamaan reseptiä.

Uskokaa tai älkää laajasta ja monipuolisesta sairastelukokemuksestani huolimatta, lääkärin vastaanotolla jännitän, hermoilen ja unohdan tärkeitä asioita. Terveydenhoitajan kanssa tuli kaikki asiat puhuttua ihan tarkkaan ja kuitenkin rennosti.

Kaupungin asiointipalvelusta tulee tekstari, on tullut sähköposti ja sitten voi kirjautua lukemaan. Hieno juttu.  Onhan tätä jo odoteltu kymmenkunta vuotta. Toki joidenkin erikoislääkäreiden kanssa on vaihdettu "laittomia" sähköposteja jo yli 15 vuotta.


Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hei Satu! Kiitos kirjoistasi! Blogistasi huomasin, ettet taida tietää , että Yliopiston verkkoaptekki toimittaa sähköiset reseptilääkkeet kotiin. Kotiin kannettuna tai postiin, parissa päivässä. Kokeile! Parasta mahdollista kevättä Sinulle, terveisin Marjaliisa
Anonyymi sanoi…
Hei! Kiitos kirjoistasi! Ja tiedoksi: Yliopiston verkkoapteekki toimittaa reseptilääkkeitä kotiin, ihan perille kannettuna ja parissa päivässä. Kokeile! Parasta mahdollista kevään jatkoa, terveisin Marjaliisa

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta