Potilastiedot mappin vai pilveen?

Sähköinen resepti on ensimmäinen osa, joka toimii kanta.fi potilastietojärjestelmässä.  Ehkäpä juuri sen vuoksi, että yksittäiset kunnat eivät ole olleet sitä tekemässä, vaan se tehtiin omana ikuisuusprojektinaan. Nyt siihen ovat loppuen lopuksi kai tyyttyväisiä kaikki, ainakin potilaat.  Myös lääkärit ovat oppineet sitä käyttämään.

Ei enää reseptien mapitusta, lääkkeiden valmisteyhteenvetolippusiakaan ei enää tarvitse säilyttää, ne löytyy kätevämmin netistä. Ikävä kyllä onneton Fimea ja Kuopioon pakkosiirtoa ikuisesti tekevät lääketietokeskus ei ole onnistunut vekkosivuissaan.  Onneksi on sentään Yliopiston Apteekki. 
Sieltä löytyy kätevästi niin lääke, sen hinta ja vaihtokelpoiset lääkkeet.  Käykääpä klikkaamassa.  YA:lla näyttää olevan myös farmaseutti-chat. Ehdottomasti aion käyttää, jos tulee jostain lääkkeestä kysyttävää.  Erinomaiset verkkosivut lääkeasioissa.

Sähköisten reseptien suhteen Mehiläinen  yllätti vaihteeksi positiivisesti.  Vaikka paheksunkin eReseptistä perittävää ylimääräistä euroa, voi saada muistutuksen reseptin vanhenemisesta.  Epäilemättä siitäkin perivät maksun, mutta huonomuistiselle kyllä kätevää. 

Siivoilen kaapeista vanhoja papereita.  Paljon onkin hävitettävää, ihan silppurin lainasin Kirstillä.  Kelan papereissa kun on aina osoitteen lisäksi hetu (ent. sotu). Vielä joku vuosi sitten piti jokaisesta yksityislääkärikäynnistä täyttää Kela-hakemus, nyt suorakorvaus toimii joka paikassa. Kela on kiitettävästi ollut selkokielen edistäjä ja verkkosivut ovat kiitettävän selkeät tyhmälle tai kielipuoliasiakkaalle.Vanhana controllerina ennen vanhaan mapitin kaiken uskollisesti.

Niinpä oli tallella joka vuodelta Kelan kirje lääkekaton paukkumisesta.  Tulipa se tänäkin vuonna.  Nyt olivat kehittäneet 7-sivuisen lomakkeen. Ihan piti tuskailla.  Kuitenkin kaikki tieto oli Kelalla jo ennestään. Erikoisesti he ilmoittivat osoitteesta, että ei tarvitse ilmoittaa, he saavat sen suoraan väestörekisteristä.  No, lähetin kuitit viimeisistä lääkeostoksista ja rahat tulivat samalle tilille, jolle Kela maksanut sv-korvauksia jo 40 vuotta, mitä nyt pankin nimi on muutaman kerran siinä välissä vaihtunut.  Lomakkeen tekijällä on ollut joku aivotukos.  Tai ehkä lääkekulujen salasäästöä.  Suuria lääkekuluja on usein vanhuksilla ja monisairailla.  7-sivuinen lomake voi jäädä lähettämättä ja Kelan rahat säästyvät.  Monessa muussa eHealth- asiassa Kela edistynyt kiitettävästi.

Potilastiedot ovat vihdoinkin Kanta-palvelussa.  Se onkin surkuhupaista luettavaa. Yllätysluukkujen aukiklikkailua päivämäärän mukaan, Helsingin kaupungin sote, klik! HUS, klik!  Jokainen ajanvaraukseen soitettu puhelu on kirjattu.  Mutta lääkärissäkäynnistä ei ole riviäkään. Röntgenlausunnot ja laboratoriotulokset sieltä sentään löytyvät. Mutta jos haluat tietää vaikkapa kolesteroliarvosi, pitää klikata yllätysluukkuja paljon, ellet tiedä, päivämäärää, jolloin labrat on otettu.  Tietenkin siellä on tallessa potilastiedot vain vuoden 2015 alusta.  Ei siis pääse mapeista vieläkään eroon.

Etenkin Kanta-järjestelmästä puuttuu yhteenveto sairauksista, en haluaisi tuhlata aikaa jokaisella lääkärissäkäynnissä luettelemalla tautilitaniaa. Kanta-järjestelmässä on kohta "kriittiset potilastiedot".  En nyt tiedä, mitä niissä pitäisi olla, mutta lääkeaineallergiat ainakin sinne haluaisin.  Rakas ystäväni Aarno "Loka" Laitinen kirjoittaa usein pilalle menneistä illanistujaisista, joissa ruoka-aineallergiset lätisetävt ruokarajoituksiaan.  Kyllä lääkärisskäynnitkin pilaantuu, kun joka jessuksen kerta saa joutuu muistelemaan allergiansa. Olisi tyylikästä, jos lääkäri näkisi ne yhdellä silmäyksellä.

Kanta-järjestelmän valikosta löytyy myös hoitotahto. Joskus tulevaisuudessa hoitotahdonkin voi sinne tallentaa.  Kun vähän klikkailin hakusanalla hoitotahto, löytyikin yllättäen Duodecimin terveyskirjastosta oma hoitotahtoni  vuosituhannen vaihteesta.  Olinhan sen toki kirjassani aikanaan julkaissut ja oikeastaan unohtanutkin.  Mielenkiintoista, olenkin 15 vuotta myöhemmin paljon paremmassa voinnissa.  Maailma muuttuu - niin minäkin.  On aika päivittää sekin. Mutta siitä lisää ensi kerralla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus