Hyvä yksityislääkäri - löytyykö verkosta?

Helsingin yksityiset lääkärikeskukset -vertailuani on luettu ahkerasti.  On kätevää, jos kaikki erikoislääkärit löytyvät samasta firmasta, mutta tärkeintä on kuitenkin lääkärin ammattitaito.  Sitten on ihan lisäbonusta, jos lääkäri sattuu olemaan mukava.  Potilaalle lääkärin "mukavuus" eli sosiaaliset valmiudet näyttää silti olevan tärkein valintakriteeri. Lääkärin mukavuus selviää ensi käynnillä ja myös potilaiden puskaradiot ovat tehokkaita.  Jokunen vuosi takaperin tuli mahdolliseksi valita terveyskeskuksesta omalääkäri, ja niinpä joillain lääkäreillä on potilaslistat täynnä ja sitten on niitä, joille mennään vain hätätapauksessa.


Jos potilas odottaa lääkäriltään jotain erityisosaamista, valinta ei olekaan enää niin helppoa - ainakaan Suomessa. Jos sattuu olemaan sairaus, jonka esiintyvyys on yksi miljoonasta, Mayo klinikan sivuilta voi löytää lääkärin, jolla on ollut kymmeniä potilaita.  Amerikkalaisen vakuutusjärjestelmän vuoksi potilaat tulevat ympäri maata.  Paitsi tietysti ne, joilla ei ole vakuutusta, jäävät usein hoitamatta.  Oman "harvinaislajini" amerikkalaisen Facebook-ryhmän mukaan paras kliinikko on Andew McKeon.  Mayo Clinicilla onkin kaikista lääkäreistä hyvät CV:t.  Onneksi ei ole tarvetta sinne lähteä, ymmärtääkseni hoitaisivat ihan samalla lailla kuin Suomessa. 

Suomi on pieni maa, joten täällä on luotettava puskaradioon. Kun asuimme Englannissa ja olimme Suomessa ulkomaalaisia, piti tyttären polven nivelsiteet korjata.  Urheilua seuraavat tiesivät, että Ilkka Tulikoura on hyvä kirurgi.  Soitto Diacorin ajanvaraukseen, ensin kuulusteltiin urheilusaavutukset (SM-mitalit juniorigolfista oli ok.).  Vastaanotto ensin professori Pekka Peltikalliolle, joka päätti pääseekö Tulikouran leikattavaksi.  Varsinaista elektiivistä kirurgiaa. Potilaan kannalta erinomainen juttu.  Polvesta tuli oikein hyvä.

Pahaa aavistamaton potilas voi olla lääkärille EVVK. Sitähän sattuu aika usein. Suomessahan ei oikein voi googlettaa, ketä hänen sairautensa sattuisi kiinnostamaan.  Yksityiset lääkärikeskukset kertovat niukasti lääkärin erityisosaamisesta.  Mehiläinen johtaa tällä hetkellä - verkkosivuilla annetaan jo vähän enemmän tietoa lääkärin osaamisalueista.  On siellä toki kirurgeja, joiden erikoisosaaminen on olkapää-, selkä ja alaraajakirurgia. Omalla rahallaan sairastava haluaisi kuitenkin kirurgin, jolla on riittävää kokemusta nimenomaan nyt tarvittavasta leikkauksesta. Diacorin sivuilta löytyi kiinostavaa erityisosaamista: yksi kirurgi ilmoitti erityisosaamisalueekseen luomien poiston (myös kasvoista) ja vaivaisenluut. Mielenkiintoista.

USA:ssa on hiljattain avattu  Surgeons Scorecard eli kirurgin tuloskortti on mielenkiintoista luettavaa.  Siellä on käyty läpi 2.3 miljoonaa Medicare-vakuutuksen korvaamaa elektiivistä toimenpidettä  (lonkan ja polven teknonivelet, sappikivet jne.) ja tilastoitu komplikaatiot erikseen joka kirurgin kohdalla. Mielenkiinoista luettavaa, myös huippusairaaloissa (esim. Mayo Clinic ja Stanford) on kirurgeja, joille sattuu paljon vahinkoja. Ja sitten niitä, joille ei.

Kirurgia on käsityöläisammatti. Kun kansakoulussa piti virkata patalappu, lopputulokset olivat hyvin erilaisia.  Sitten kun on virkannut niitä monta, tuli jo aika hienoja. Hiukan sama juttu se kai on tekonivelissäkin, paitsi että ne on hiukan patalappua konstikkaampia. Kirurgin lopputuloksia on kyllä helpompi tilastoida kuin neurologiaa tai sisätauteja. Mutta luulisi kepulaistenkin ymmärtävän, että alle 100 000 asukkaan piirissä ei romanttisia ja kivoja kyläsairaaloita tarvita.

Potilaalla kai olisi teoriassa mahdollisuus valita hoitava yksikkö myös julkisella sektorilla.  Potilaalla on aika ohuet mahdollisuudet valita.  Omalääkärin suosituksetkin riippuvat pääasiassa siitä, keitä sattui aikanaan kurssikaveriksi lääkiksessä.

HUS on tarpeeksi iso keskussairaalapiiri. Toivonkin, että Hyksin Oy lähtee fiksusti käyntiin ja loppuu ohituskaistahöpötykset. Nyt Hyksin on saanut jo kunnolliset verkkosivut.  Hyksin Oy:llä näyttää olevan myös internet-konsultaatiomahdollisuus. Olisiko tässä suomalaisen erikoislääkäri-etälääketieteen itu? En kyllä ole ikinä kuullut sitä käytetyn. Myös joistain lääkäreistä on kunnon CV:t englanniksi.  EU:sta johtuen on tärkeää, että akateemisesta arvosta mainitaan myös se, mistä maasta ja yliopistosta se on.  Pikaselauksella Hyksin Oy:n paras CV  on neurokirurgi Mika Niemelällä.  En tunne miestä, sano Ketola Jeesuksesta, mutta CV:n ainakin osaa kirjoittaa.  Ehkä oppi sen Harvardissa.  Ottakaapa muut oppia. Onneksi kuitenkaan ei ainakaan juuri tällä hetkellä ole tarvetta neurokirurgille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus