Vaihtoehtohoito, eHealth vai lähihoito


Kuvassa The Imperialin (ayerveda medicine) eli ayerveda-lääketiedettä käyttävän Span lepotila, jonne vetäydytään yrttiteetä juomaan hieronnan jälkeen. Tässä kohtaa suomalaislääkärin kuuluu huutaa, että ei, ei, ei puoskarointia.  Nyt on vain niin, että medicine - oli sitten kiinalaista tai ayervedaa, käännetään lääketieteeksi. Meillä Suomessa on vain yksi ja ainoa lääketiede.  Se on lääketiede, mitä lääkäreille opetaan yliopistossa. Voisi ehkä ryhtyä kääntämään medicinen lääkinnäksi, niin ei tarvitse Itä-Suomen yliopiston Markku Myllykaankaan ja muiden yleensä heinäkuussa julkisuuteen tupsahtavien oikeaoppisten medikalisointivastustajien hermostua.

Delhissä olin ayerveda-hieronnassa, joka ei ollut kummoistakaan. Hierontatekniikka oli vähän erilaista: pitkia sivelyjä, varpaasta aina sormenpäihin yhdellä vetäisyllä, hierontaöljyyn oli sekoitettu hoitavia yrttejä. Tänään olin Kittilässä paljon paremmassa käsittelyssä: Kirstillä hieronnassa.  Kirsti on koulutettu hieroja, hän osaa klassista hierontaa, hermoratahierontaa ja kalevalaista jäsenkorjausta. Ja tarvittaessa yhdistelee kaikkia kolmea tekniikkaa. Kuukausia jatkuneet kivut ovat jumittaneet oikean puolen lihakset, hieronta tehosi ja myös kivut lievittyivät.  Oliko siis kyseessä puoskarointi, jota oikeaoppisen lääketieteen kuuluisi paheksua. Puoskarointia on se, että potilasta huijataan tai petetään. Yliopistossa ei opeteta hierontaa, eivätkä lääkärit sitä osaa.  Mietin siinä plintillä maatessani, mitenkä kätevää olisikaan, jos lääkärit vähän ymmärtäisivät, minkälaisia vaivoja hyvä hieronta voi lievittää, joskus jopa parantaa. 

Meilahden hieno sairaala, tähystykset, tietokonetomografiat ja ultraäänitutkimukset ehkä paikallistivat joitain kipeitä paikkoja, mutta ei sieltä mitään lohtua ja lievitystä irronnut. Eli sinänsä käypää hoitoa.
Sain sairaalaan etälääkintää lääkäriltä - ystävälääkäri, joka sattumalta kuuli, että olin päätynyt sairaalaan, lähetti lohduttavan ja mieltä virkistävän tsemppausviestin. 

Olen taas lähdössä matkalle, Italian Assisiin. Tämän vuoden matkoilla on ollut turbulenssia: tammikuussa thaimaalainen viidakkotohtori, maaliskuussa Nizzassa päivystävä ranskalaislääkäri, huhtikuussa suoraan sairaalasta Bhutanin matkalle kivuissa ja kipulääkkeissä. Nythän Suomessa on lääkärifirma, MeeDoc jolta voi varata ei viidakko- vaan videolääkärin vastaanoton. Toivottavasti ensi viikon matka menisi sairastamatta. Muuten Meedoc on ehkä kiinnostavinta, mitä Suomen terveydenhoidossa on viime aikoina tapahtunut.  Tuoreetkin ajatukset on soseutettu soteen. Etälääketiede on paras keino taata lähipalvelut myös kauas.  Mutta hieronta tapahtuu lähihoitona ja käsityönä niin Delhissä kuin Kittilässä. Ja yliopistosairaaloissa sitä ei osatakaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus