Miksi Korvaklinikalla osataan tehdä potilasohjeita?

Viime yönä palasin kotiin Assisista. Opiskelin viikon verran itsetuntemusta ja vuorovaikutustaitoja.
Fransiskus Assisilainen oli nöyrä ja lempeä pyhimys.  Asuin fransiskaanisisarten luostarissa, joka huokuu lempeää anteeksiantavaisuutta.

Palaan tekemääni muistutukseen (siitä blogikirjoitukset 3.6 ja 9.6.), en palaa yksityiskohtiin. Palaan analyysiin, tilanteen purkuun. Lääkäri ja sairaanhoitaja ovat toki ammattilaisia, lääketieteessä ja hoitotaidossa, mutta amatöörejä vuorovaikutustaidoissa.

Minun - asiaa tietokirjailijana tutkineena ammattilaisena olisi pitänyt hallita tilanne.  Nyt sain lausunnon postissa. Tiedän yhden lääkärin ja hoitajan nimen ja unohdin ne heti.  Kolmas nainen jäi edelleen mysteeriksi. Skopiaselostus on kirjoitettu liki kolme viikkoa muistutukseni jälkeen, joten ovat varmaankin olleet huolellisia. Ettei olisi ihan joku esimies tarkistanut valmistautuessaan vastaamaan muistutukseeni.

"Pylorus (mahanportti) supistunut pistemäiseksi, duodenumin (pohjukaissuolen avartuma) puolelle on hiukan hankala päästä. Millään tavoin ahtautunut pylorus ei kuitenkaan ole ja päästään kurkistamaan bulbukseen ja duodeniumiin, jotka ovat limakalvoiltaan siistit."

Minun olisi pitänyt osata selvästi kysyä, mikä on toimintasuunnitelma, jos ruokatorvi kramppaa.  Skoopin käyttäjä ei tietttävästi sitä näe, sillä kamera on vain siellä tähystimen kärjessä.  He eivät tiedä, miltä siinä matkalla tuntuu.  Raportoivat vain, että oli hankala päästä, mutta tiesivätkö miksi? Luultavasti ei.  Potilaalle tilanne on ikävä. Suussa on suukappale, joka estää puhumisen ja skooppi nielusta mahalaukkuun.  Ainoa mahdollisuus olisi rynnätä pystyyn ja kiskoa tähystin ulos. Harkitsin toki sitäkin.

Olin lukenut tarkkaan potilasohjeet ja siinä maininnan esilääkityksestä.  Olisin keskustellut aiheesta, käsilaukussa valmiina olevasta nitrosta, ja sitten heidän esilääkitysvaihtoehdostaan.  Joka luultavasti olisi ollut Diapam, joka olisi pitänyt joko laittaa suoneen tai sitten odottaa sen vaikutusta. Kumpikin vaihtoehto olisi vienyt aikaa.  Aikaa oli, oltiin puoli tuntia etuajassa.  Sairaan hyvä neuvo: esilääkitystä  haluava tulee puoli tuntia etukäteen ottamaan Diapaminsa. Pameista en välitä, mutta jospa se olisi rentouttanut myös ruokatorvea, olisin huolinut. Välinpitämättömyys ei ole tarpeeksi hyvä syy lääkityksen pois jättämiseen.

Muutama katkennut verisuoni jäi poskeen, YSL:n valokynällä se peittyy.  Kuulemma verenpurkauksia sattuu joskus muillekin.  Silloin heidän lääketieteen ammattilaisina olisi pitänyt sanoa se heti potilaalle eikä jäädä odottamaan soittoa.  Jos se on hyvin tavallista, kuuluisi potilasohjeisiin jo etukäteen. 

Tutkimukseen tulevalle potilaalle lähetetty potilasohje on kuin näytelmän käsikirjoitus.  Potilas odottaa, että toimitaan sen mukaan.  Jos lääkäri poikkeaa toimintasuunnitelmasta, hänen pitää kertoa muuttaneensa käsikirjoitusta.  Tai sitten perhana tehköön sellaiset ohjeet, että lääkäritkin ne oppivat. Minä voin tulla antamaan tukiopetusta.

Vaikka sattui, vaikka tuli verenpurkaumia, vaikka tuli pissat housuun, en olisi tehnyt muistutusta, jos:

- olisi joku sanonut ystävällisellä äänellä: nyt se on ohi, taisi ottaa koville, tai jotain empaattisen tapaista.
- jos pissa-asiaan olisi sanottu, vaikka "voi harmi".  Mutta ei pantu potilaan syyksi: "Teidän olisi pitänyt käydä pissalla ensin."

Olen siis Fransiskuksen innoittamana hyvin lauhkea ja antanut anteeksi ja ihan kohta unohtanut.  Nimiä en muistakaan. Jään nyt kiinnostuksella odottamaan vastausta muistutukseen.  Vastauksen pitäisi asetusten mukaan tulla "kohtuullisessa ajassa".  Nyt on mennyt puolitoista kuukautta. Jaksan odottaa.  Veikkaisin elokuun alkua. Myös muutama tuhat blogin lukijaa odottaa.

HUS:in Korvaklinikalla on aina ollut hyvät ja luotettavat potilasohjeet.  Tiedättekö miksi?  Lukutaitoisille kuuroille on viisainta kirjoittaa. Ja sitten pysyä käsikirjoituksessa.

Mutta nyt on kesä, eikä enää kitistä.  Pitkästä aikaa meni matka ilman isompaa kipulääkearsenaalia (vain kaksi Litalginia). Eccon sandaaleissa vaivaisenluihinkaan ei tullut rakkoja.  Pitää kohta alkaa myymään Eccolle mainostilaa...

#ecco #korvaklinikka #potilasvalitus #vuorovaikutus


Kuvassa Assisia, oliivipuut matkalla San Damianoon


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta