Käytännön etälääketiedettä Lapissa


Onnistuin matkailemaan viikon ilman matkasairastelua.  Ehkä Assisin luostari-ilmapiiri oli niin terveellinen, että en ollenkaan hoksannut sairastua. Ehdin viettää runsaan vuorokauden Helsingissä ja lennähdin Kittilään.  Ensi viikolla on vuoden kohokohta,  Kittilän Ihmisten K65-tanssiaiset, joiden järjestelyissä olen edelleen mukana.

Mutta jo saapumispäivän iltana olin mustelmilla.  Ei, nyt hyttysistä ei ole toistaiseksi ollut riesaa eivätkä ne minusta ole kiinnostuneet.  Nilkat olivat jo muutaman päivän olleet puhelintolppia, nyt liki elefanttitautiset. Oli nöyrryttävä lukemaan kuukauden päivät käytössä olleen verenpainelääkkeen pakkaussseloste.  Nilkkojen turvotus oli yleinen, ja tunnistin myös parikymmentä muuta sivuvaikutusta. Lääkkeissä yleensä pitää sietää kohtuullinen määrä haittoja.  Nilkoista olin aika harmissani, enhän mikään pajunvarsi ole, silti normaalipainon rajoilla.  Jos olisi tehty kysely: "Mihin olet tyyttyväinen vartalossasi", olisin sanonut sääret.

Mutta kun aiemminkin olen saanut eräästä toisesta lääkkeestä erittäin harvinaisena sivuvaikutuksena mustelmia ja hepatiitin, en sitten enää aikaillut.  Kyllä, julkinen terveydenhuolto olisi toiminut Helsingissä, Vallilan tk:n mainion terveydenhoitajan takaisinsoitto tuli alle minuutissa ja  laboratoriolähete oli tehty. Tuhat kilometriä on pitkänpuoleinen labramatka. Soitin  Kittilän terveyskeskukseen, siellä sairaanhoitaja ei voinut tehdä vieraspaikkakuntalaiselle labralähetettä vaan olisi tarvittu lääkäri. Kittilän Sanomat kirjoitti samalla viikolla terveyskeskuksen lääkäripulasta.

Täällä Lapissa julkinen terveydenhuolto on ihan tukossa. Lapin keskussairaalan päivystys on vaikeuksisssa.  Kesähelteet ovat käyneet vanhusten voimille ja hyväosaisten uusi laki lomalla sairastettujen lomapäivien korvaamisesta on tukkinut kaikki luukut.  Yhden päivän oksennustaudista on haettu saikkulaput.  Sillä lailla hyvinvointivaltiossa! En siis kehdannut ryhtyä lääkäriaikaa anelemaan.   Tk ystävällisesti neuvoi, että Levillähän on nyt Dextra, ja matkavakuutus korvaa.  Ei toki minulle, sillä vakuutus korvaa vain uusia tauteja, ei vanhoja.

Levin Dextrassa mukava ja osaava lääkäri.  Labrat jäivät perjantaille. Näytteet lähetettiin Helsinkiin ja vastaukset saa maanantaina. Toivottavasti ei ole maksa räjähtänyt.  Onneksi olen Potilaan Lääkärilehteen kirjoittanut Mikon kanssa hienoja eHealth etälääketiedejuttuja ja testaillut Taltionia.  Kirjauduin Taltioni-tietoihin sisään ja katsoin valmiiksi lääkityksen aloittamispäivän ja kirjaan lopettamispäivän ja -syyn. Kirjauduin myös Kanta-palveluun ja tarkistin, mitä verenpainelääkereseptejä on voimassa. Tarpeen tullen palaan vanhaan brändiin. Hoitelen verenpainetta hyvillä ohjeilla, kunnes palaan Helsinkiin.

Olisin ilman muuta käyttänyt kätevästi etälääkäri MeeDocia, ellen olisi tiennyt, että labrat ovat tarpeellisia.  MeeDocin lääkäri olisi hoitanut asian etänä 25 eurolla, nyt pelkkä toimistomaksu Dextraan oli 15 euroa.  Lääkärinpalkkio oli toki kohtuullinen 55 euroa. 85 euron labrakuluista Kela korvasi 8 euroa. Työterveyshuollossa on eri hinnat (halvemmat) ja Kela korvaa 50 %.  eLääkäri ei toistaiseksi voi tehdä laboratoriolähetteitä.

P.S.  Vaadin suomalaisvauvoille oikeutta nukkua pahvilaatikoissa missä maailmankolkassa tahansa toisessa  blogissani


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta