Näitä asioita en ymmärrä koronanyrkin puuttuessa

 1. Jäljityssovelluksen viipyminen

Heti alkuvuodesta kännykkäihmemaa Suomi ryhtyi ponnekkaasti väsäämään tartuntojen jäljitykseen mobiilisovellusta.  Aloitettiin pro bono.  Jotain ohjelmaa testattiin Vaasassa jo keväällä vaikka Vaasassa ei ollut edes yhtään tartuntaa.  Piti olla seuraavassa kuussa jo ladattavissa. Kissan  pyssyt!  Välillä kai vaihdettiin toteuttajaa.  Taas testataan jotain ensi kuussa käyttöön otettavaa.  Miksei valmiuslain aikana pantu kaikki parhaat koodarit Supercelliä myöten 24/7 pakkotöihin.  Niin tehtiin tehohoidon ensilinjassakin. 

Kenellä tästäkin nyt on vastuu?  Tietääkö joku? Kuka tätä viivyttää? Täydellinen on hyvän pahin vihollinen.  Olisi tehty joku sovellus ja korjailtu sitä matkan varrella.  Mutta sehän ei sovi. 

 2. Tartunnoista tiedottaminen

THL ilmoittaa lukemat päivien viiveellä.  Joskus se ilmoittaa miinustartutoja. En tiedä, saako maan hallitus jostain parempaa tietoa. Ainoa luotettavana pitämäni tietolähde on HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen, joka kertoo twitterissä Huslabin päiväkohtaiset tulokset ja testimäärät.  Niistä voi vain arvailla trendiä.  Uusi aalto voi kiihtyä yllättäen kuin tsunami.  Siksi päivittäiset tarkat tiedot tarvitaan keskenään vertailukelpoisella tavalla. Helsingin päätös ilmoittaa koulutartunnoista vain kerran viikossa on käsittämätön.

3. Ylipäänsä vastuu koronatiedotuksesta

Kansalaisilla on oikeus tietää, missä ollaan menossa. Alkuvaiheessa YLE:llä oli koronaohjelmaa joka päivä.  Lähes ainoa lääkärihaastateltava oli HUS:in Asko Järvinen. Hän taitaa nyt olla lomalla. Ympäripyöreitä puhuttiin. Eikä silloin koronasta vielä juuri mitään tiedetty. Ruumiskontit ja Meilahden parkkipaikan tehohoitokenttäsairaala nähtiin pelotteena. Näin vanhukset ja riskiryhmät pysyivät kiltisti poteroissaan.  Lasse Lehtonen silloinkin esitti näkemyksiään, joita HUS:in Juha Tuominen nollasi tiedottamalla, että hän vastaa HUS:in tiedotuksesta yhdessä Markku Mäkijärven kanssa.  

Kesällä tilanne rauhoittui.  Päädyttiin testaa-jäljitä-eristä-hoida hybridistrategiaan.  Päättäjät lähtivät lomille. 

Ilmeisesti tiedotusvastuu oli THL:n Mika Salmisella ja STM:n Kirsi Varhilalla. Nyt vaan kävi niin hassusti, että vähitellen kummankin tahon uskottavuus mureni. 

HUS:in ykkösvitja Juha Tuominen, Lasse Lehtonen ja epidemiologian yksikön apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen pitivät tiedotustilaisuuden.  Luottamusta herättävää rauhallista faktatietoa.  Hivenen STM:n THL:n linjasta tiukempaa asiaa.  Kannattaa katsoa YouTubesta hyvä video.  Ällistyttävää, ettei MTV:n eikä Ylen uutisista tästä ollut huomioitu mitään.  Mielestäni sävyissä oli hyvinkin uutisen ainesta.  Diplomaattisen päättäväisesti toivat esiin, missä osaamisen kaappi seisoo. 

Katsoituin video taitaa olla Taneli Puumalaisen ohjeet maskin kanssa yskimisestä. 

4. Testauskapasiteetti

Strategian ykkösosa oli "testaa".  Rajat avattiin, matkustettiin, avattiin yökerhot ja suuret yleisötapahtumat. Yllättäen testausmäärät lisääntyvät ja kapasiteetti meni tukkoon.  Nyt lisätään testausmääriä.  Kun kerran ministeri sanoi. Testaus on myös jättibisnes. Eikö pitäisi hiukan kohdentaa testausta.  Nyt luultavasti testiin pyrkivät tunnollisimmat kansalaiset, jotka eivät ole yökerhoja kiertäneet.  Testit eivät kiinnosta ihmisiä, jotka eivät halua kahden viikon karanteenia.  Jos se jäljityssovellutus olisi käytössä, voitaisiin ehkä suunnata paukkuja tarkemmin tartuntaketjujen sijaintipaikan mukaan.  Nuhaiset pikkulapset pois testausjonoista, ellei ole altistusta tiedossa. 

5. Lentokentät

Eiköhän ole niin, että testistä kieltäytyvät eivät ole kaikkien säntillisimpiä kansalaisia jotka tiukasti pitäytyvät omaehtoisessa karanteenissa.  Ehkä he ovat juuri niitä, jotka menevät suoraan töihin. Eivät halua valvontaa.  Onhan se järjetöntä, että tarvitaan infektiotautilääkäri ja palkka kahdelta viikolta ja moniportainen komentoketju.  Jos laki on huono, se pitää voida muuttaa.  Eikö tätäkään kukaan huomannut ajatella alkuvuodesta, kun eduskunta oli töissä.  Ja mitkä ettei sitä saada koolle tässä välillä?  Jopa USA:ssa Nancy Pelosi määräsi päättäjät koolle postilaitoksen ongelmien vuoksi. Eikö ole ymmärretty, että nyt on kyseessä tämän vuosituhannen vakavin tilanne.

Euroopassa pienet maat ovat niin lähellä toisiaan, että Skopjen lentojen kieltäminen hajauttaa tartuttajat ympäri Suomea.  

6. Maskit

Puhuin aerosoleista jo huhtikuun alkupäivinä. Ei siitä sen enempää. Pitkän haudonta-ajan jälkeen saatiin laimea, lähes vastentahtoinen maskisuositus. Näyttää siltä, että kansa muistaa kevään tutkimuksista vain niiden vaarallisuuden.  Vieläkään en ymmärrä, miten ne muuttuvat vaarallisiksi heti, kun ne otetaan päältä pois.  Eipä niitä näe vielä ahtaissakaan paikoissa. 

7. Marssijärjestys ikuisen soten odotuksessa

Jos Suomea kohtaisi vakava sotilaallinen uhka, lähteekö kenraalikunta lomailemaan?  Puolustusvoimain komentaja asettaisi komiteoita ja työryhmiä pohtimaan asioita.  Luulenpa, että siellä on valmiina  suunnitelma A, ja plan B myös takataskussa.  Puolustusvoimilla on liikekannallepano suunniteltuna. 
Kun maata uhkaa vakava terveysvihollinen, soten puuttuessa, loppu viimeksi vastuu on kunnilla. 

Lääkintöhallitusta ei enää. Tärkeissä valtakunnallisissa sairaanhoidon kysymyksissä päätösvalta pitää keskittää maamme johtavalle yliopistosairaalalle.  Olkoon se nimeltään vaikka sairaanhoidon pääesikunta.   Juha Tuomiselle päällikön rooli istuisi vallan mainiosti. 

Pääministerimme hymyilee kauniisti ja kertoo toimivansa asiantuntijatiedon pohjalta päätöksiä tehdessään.  Suunnilleen samat lauseet hänellä oli Antti Rinnettä vaalitenteissä sijaistaessaan.  Hyvin on tehonnut SDP:n kannatuksen suhteen.  Nyt kuitenkin tarvitaan päätöksiä.  Vastuuta ei paeta siirtämällä syyt kunnille. 












 


 
 









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus