Koronatestaus ja -jäljitys takkuaa


Eroon koronasta-työryhmän mukaan viruksen hallinnassa oleellista on tehokas jäljitys. Jos olemme olleet Linnanmäellä yhtä aikaa koronaa tartuttavien kanssa, kuulemme asiasta uutisista vasta viikon kuluttua.  Niinpä olen ehtinyt levittää virusta jo eteenpäinkin ennen testiin hakeutumista.   

Eroonkoronasta-työryhmän mukaan: 
"Suomen on tavoiteltava tilannetta, jossa testitulos saadaan ja altistuneet onnistutaan jäljittämään viimeistään vuorokauden kuluessa todennetun tartunnan kantajan oireiden ilmenemisestä. Tavoite on realistinen, mutta sen toteutuminen edellyttää testitulosten saamisen nopeuttamista ja mobiilisovelluksen käyttöönottoa."

Televisiouutisissa meille on näytetty,  miten kätevästi näytteen otto sujuu.  Se on lavastettu tilanne.
Tällä viikolla Helsingissä testaus/jäljitystilanne on tämä:

Varhain maanantaiaamuna herää nuhassa ja flunssaisena.  Tekee omaolon verkossa.  Saa ajan tiistain  aamupäivään.  Yrittää silti soittaa koronaneuvontaan, ehkä sitä kautta saisin testin aiemmin. Jonotus kestää toista tuntia. Sanoivat, että hyvä vaan, että ehtii sitten virus paremmin näkymään testissä. 

Näytteenottopaikkaan tulijoille annetaan maski. Ulostullessaan kaikki muut riuhtaisevat maskin pois heti ovella.  Ei siis yhtään kiinnosta,  levittävätkö mahdollista tartuntaansa  muihin. Maskipakkoa kun ei ole. 

Testi otettiin.  Vastausten saamiseen menee kuulemma 1-3 päivää.  Eli oireiden alkamisesta voi kulua 5 päivää ennen kuin jäljittäjät pääsevät aloittamaan.  Entä jos testiin menijä olisi ollut viikonvaihteessa festareilla ja silloin oireettomana altistanut ja ehkä tartuttanutkin satoja? Eikö tosiaan ole mitään keinoa kuroa kiinni tätä viivettä? Testiin oireiden alkamispäivänä ja vuorokaudessa tulos. Näin jäljittäjillä olisi toivoa tavoittaa rypäs. 

Jos on omaehtoisessa eristyksessä ja tietää, keitä on viime päivinä tavannut ja voi heidät tavoittaa.  Mutta onko viiden päivän kuluttua jo liian myöhäistä?  Kyllä, nyt on myös tavallista flunssaa liikkeellä.  Tuliko nyt ihan puskista yllätys, että oireilevia/testattavia tulee syksyn mittaan enemmän.  Kun etätyö loppuu, koulut alkavat, festarit ja suuret yleisötilaisuudet alkavat.  Kuinka pitkään sitten pitää testiin pääsyä odottaa? 

HUS koulutti hyvällä menestyksellä satoja sairaanhoitajia tehohoidon vaativiin tehtäviin.  Mikä ettei onnistu muutaman kymmenen ammattilaisen jatko-opinnot koronanäytteen ottoon? Eikö ruuhkatilanteissa kaupunki voi ostaa palvelusetelillä yksityisiltä?  Mitä sanoisi HUS diagnostiikkakeskuksen johtaja Lasse Lehtonen? Tosin näyttää siltä, että viime aikoina hän on jäänyt huutavan ääneksi korvessa.  

Näin Helsingissä, ehkä muualla Suomessa tilanne on parempi. Valtio velkaantuu miljardeja. Eikö enää riitä paukkuja testauksen ja jäljityksen tehostamiseen? Kannattaisiko priorisoida? Kalliiksi tulee karanteenit ja sairauslomat. Odotellaanko vielä tehohoitopaikkojen täyttymistä.  Eikös se mene niin, että ensin tulee tartuntoja, joista osa johtaa sairaalahoitoon. Vasta sen jälkeen siirrytään teholle  ja sieltä hautuumaalle. 

Kommentit

Nimetön sanoi…
Se on kumma että maskipakkoa ei saada aikaiseksi. Maskit kaikkialla käyttöön missä olet muiden lähellä. KAIKKIALLA. Ilman sitä ei pääsisi kauppaan, kouluun, pvkotiin ym. Tarpeeksi kova sakko jos et käytä. Ja miksi kouluja edes yritetään avata? Miksi ihmeessä sallitaan isoja ihmismääriä samassa paikassa? Onko niin vaikeaa olla menemättä esim Linnanmäelle ja risteilyille? Jos keväällä voisi olla rokote saatavana niin jokainen koronakuolema ja jokaisen pitkittyneet koronaoireet ovat turhia. Valvottu pakollinen karanteeni ulkomailta tulijiolle ja etäkoulumahdollisuus haluaville.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset