Keneen voi luottaa koronatiedon tulvassa?

Koronaepidemian alkuvaiheessa kuuntelimme kiltisti THL:n asiantuntijoita Ylen välittämissä tiedotustilaisuuksissa. Ja uskoimme kaiken.

Jo epidemian alkumetreillä tiedettiin, että korona ei leviä vain pisaratartuntana.  Se leviää myös uloshengityksen mukana aerosolina.  Jokainen pakkasilmassa ulkoillut tietää, että uloshengitysilma on aerosoli.  Miksi meidän "asiantuntijamme" varoittelivat maskien käytöstä. Ikään kuin emme ymmärtäisi, mitä eroa on ammattilaisten sairaanhoidossa tarvitsemien hengityssuojainten ja taudin leviämistä vähentävän kevyen maskin välillä.  Olemmehan nähneet uutiskuvissa, kuinka Kiinassa ja Etelä-Koreassa ja Singaporessa kaikki kulkevat maski naamallaan.  Olivatko asiantuntijamme tätä mieltä, koska tiesivät, että koko Huoltovarmuuskeskus oli fake news.

Toimitusjohtajan pää saatiin nopeasti vadille. Sanna Marinille pisteet tästä.  Potkut saanut Tomi Lounama aloitti virassa 11.11.2019.  Vain Supermies olisi voinut saada firman käytännöt korjattua parissa kuukaudessa, koronaepidemian alkuun mennessä.  Hänen edeltäjänsä oli Raimo Luoma, tuo Antti Rinteen erinomainen valtiosihteeri, jota oli kaipailtu koronatyöryhmän johtopaikoille.  On kuulemma erittäin aikaansaava mies. Miksei hän ollut tarkastanut varastoissa vanhenevia hengityssuojaimia?

Pikavippiyrittäjä ja hengityssuojainkauppias Onni Serkamo jossain haastattelussa sanoi, että hänellä on Huoltovarmuuskeskukseen hyvät suhteet.  Mitä?  Keneen siellä?  Missä asioissa? On jäänyt epäselväksi, kuka tai mikä instanssi on ylipäänsä tehnyt Huoltovarmuuskeskukselle lääkkeitä ja terveydenhuollon kriisivalmiussuunnitelmat?   Olisiko Tomi Lounaman pitänyt kahdessa kuukaudesa pyöräyttää uudet suunnitelmat ja toteuttaa ne?

THL on nyt kääntänyt kelkkansa ja kotitekoiset maskit sallitaan. Niitä voi desinfioida uunissa tai silitysraudalla. Ei levitetä virusta enempää.

Twitterissä Suomen ahkerin koronatwiittaaja on HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Hän on niin ahkera, että HUS:in toimitusjohtaja Juha Tuomisen piti twiitata, että hän vastaa johtava ylilääkäri Markku Mäkijärven kanssa HUS:in koronatiedottamisesta.  Hän twiittaa harvoin ja valittuja one-linereitä luottamusta herättävällä tavalla.  HUS:n tiedotuksen pitäisi vaan saada tiedotteidensa fontti paremmin mobiilisopiviksi.


En ollut huomannutkaan, että Lehtosen virka on vaihtunut hallintoylilääkäristä diagnostiikkajohtajaksi.  Diagnostiikkajohtaja johtaa Huslabia ja HUS kuvantamista.  Siinä sivussa ehtii rustata kymmeniä twiittejä joka päivä.  Toisaalta Lehtonen esiintyy ja antaa haastatteluja mielellään. Siitä plussaa.

HUS:in entinen toimitusjohtaja  Aki Linden twiittaa koronamielipiteitään monta kertaa päivässä. Ne lienee tarkoitettu hänen demariäänestäjilleen.

THL:n parasta tiedotusantia on epidemiologi ja tilastotieteilijä Markku Peltosen selkeä grafiikka esiintyvyydestä ja kuolleisuudesta Pohjoismaissa.  Mielenkiintoista on seurata tehohoidossa olevien määrää. Jotkut tuntuvat pitävän sitä epidemian kulkua kuvaavana indikaattorina.  Jostain luin, että Ruotsissa tehohoitoon ei päädytä jos:
1) potilas on yli 80-vuotias
2) potilas on yli 70-vuotias ja hänellä on joku perussairaus
3) potilas on yli 60-vuotias ja hänellä on kaksi tai useampi perussairaus

Suomessa on saatu ympäripyöreitä ja pitkiä puheenvuoroja tehohoitoon päätymisestä. Professori Jaana Hallamaa puhuu viisaasti. Sanotaan vaan, että hoitava tiimi kokemuksensa mukaan päättää. Ruotsisssa saadaan myös säästöjä vanhustenhoidon menoissa, kun hoitolaitoksissa raskashoitoisimmat harvennetaan pois.  Minä ehkä kuuluisin Ruotsissa tuohon kolmoskategoriaan.  Minusta ihan reilu peli.

STM:n piti kai jakaa joka kotiin koronatiedote.  Siinäkään ei tainnut siilojen välinen yhteistyö toimia. Sitä ei jaettu talouksiin, jotka eivät halua mainospostia.  Meidän talossamme yli puolet on "Ei mainoksia-kiitos" -talouksia.  Taitaa olla niin, että korona yllätti STM:n housut kintuissa.  On ollut se sote. Ehkä toisaalta on hyvä, että suhmurainen kyläpäälliköiden sote ei tullut valmiiksi.  Viimeistään nyt huomattiin, että terveydenhuolto vaatii isoja yksiköitä ja vastuunkantoon kykenevää  johtajuutta.
Niinpä en enää oikein tiedä, ketä pitäisi uskoa.

Uskon siis HUS:ia, CDC:tä, New York Timesia, ja muutamia luotettavana pitämiäni twiittaajia. Toistaiseksi koronaviruksesta tiedetään vielä niin vähän,  että uskonasioita nämä loppujen lopuksi taitaa olla.

Pysyttelen toistaiseksi kotona. Mutta tässä iässä on todennäköisiä elinvuosia niin vähän jäljellä.  Että pitää laskea laatupainotteisia elinvuosia. Vastaako vuosi vankeudessa kuukautta vapaana? Elämme mielenkiintoisia aikoja.  Meistä eläkeläisistähän ei ole muuta kuin haittaa.  Ehkä Ruotsin mallilla meistä päästään eroon nopeammin.





Kuvassa netistä tilaamani maskit.  10 kpl hintaan 29.95 €.  Tuollaisten normaalihinta lienee noin 10 senttiä. Halusin kokeilla, miten nettifirma toimii.  Toimihan se.  Esimerkki vaan, ettei ole helppoa huoltovarmuskeskuksellakaan.

Blogiin voi kommentoida.  Julkaisen kaikki tolkulliset kommentit. 

Kommentit

Piia Emilia sanoi…
Meille tuli toi tiedote (täällä Mikkelissä), vaikka mainospostia ei jaeta. Niin myöhään tosin, etten jaksanut edes lukea, koska olen seurannut enemmän uutisia (ja kaikenlaista nippelitietoa) nyt kuin koko elämäni aikana tähän asti.
Minä olen niitä ihmisiä, joille tämä eristyneisyys tarkoittaa lähinnä fysioterapian puutetta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus