Mitä ihmeen koronapärskeitä on ilmassa?

Kävin eilen maskin kanssa kävelyllä Arabianrannassa.  Vastaantulijat katsoivat minua paheksuvasti, jotkut lähes vihamielisesti.

Luulivatko he, että maski on pois kotihoidon työntekijöiltä? Ei ole, tilasin maskin kiskurihintaan hengityssuojainkaupasta. Nyt suositaan jo kangasmaskeja.  Sellainenkin on tilattuna.

Uloshengitysilma on aerosoli. Jos suun ja nenän edessä on maski, uloshengitysilma jää kangasesteen vuoksi lähemmäs, eikä leviä yhtä kauas. Myös sisäänhengittäessä sisäänhengityksen imuteho maskin läpi tarkoittaa sitä, että keuhkoihin ja nenään tulee vain lähi-ilmaa ja kahden metrin etäisyys jo riittääkin.  Maskeja käytetään suojaamaan muita.  Aivan samalla tavoin kuin hoivakotien työntekijät tarvitsevat maskit suojatakseen hoidettaviaan, maskit suojaisivat kauppojen ihmistungoksessa tai julkisessa liikenteessä toisia. Ei tästä tule mitään väärää turvallisuudentunnetta, josta STM ja THL meitä pelottelevat. Se on muista välittämistä - suomi toimii.

Maskien desinfiointiin riittää puoli tuntia uunissa 70 asteen lämmössä,  silitys kuumalla raudalla tai viiden minuutin keittäminen.  Ei tarvitse parin maskin takia pyörittää pesukoneessa 90 asteen ohjelmaa.  Kangasmaskin tekoa opettaa USA:n tartuntatautiviraston CDC:n surgeon general  hauskassa opetusvideossaan. Hän ei ollenkaan varoittele Kirsi Varhilan ja Työterveyslaitoksen asiantuntijan tavoin kansaa siitä, että maskin käyttö on tavalliselle ihmiselle liian vaikeaa. THL:n johtaja Markku Tervahauta uskaltautui maskin käyttöä suosittelemaan, vaikka hänen johtamansa virasto ei tähän rohjennut.


Onko nyt kyse siitä, että asiantuntijaviraomaisen rahoitus riippuu STM:stä, eikä siviilirohkeus riitä vastustamaan maskinvastaisiin kantoihinsa lukkiutuneita ministereitä ja kansliapäälliköitä.  Maskivihamielisyyden taustalla lienee täydellinen epäonnistuminen suojainhankinnoissa ja viestinnällinen katastrofi, jota Katleena Kortesuo terävästi kuvaa blogissaan. STM:n viestinnän epäonnistumisen kulminaatio lienee Ylen vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen kolumni, jossa hän sanoo Krista Kiurun viestintätaidoista sen, mitä tähän asti ei ole kehdattu julkisesti ääneen lausua. Ennen kuulumatonta, että Yle arvostelisi suurimman hallituspuolueen ministeriä julkisesti - toki varoen ja pääministeriä kiitellen. Vai uskaltaisiko toivoa, että Kiurun kevätmuutto olisi käsillä.

Kauko-Idässä ei ole maskipakkoa, on vain sosiaalinen paine käyttää maskeja.  Maskittomia paheksutaan. Täällä näyttää olevan päinvastoin. Täällä ehkä luullaan, että maskia käyttää vain pärskivä ja vaarallinen koronapotilas.

Käsi sydämelle, luuletko tosiaan, että joku viettää 15 minuuttia jonkin pärskijän lähietäisyydellä. Koronavirusta leviää oireettomien ihmisten uloshengitysilmassa, ihan pärskimättä.

Ilta-Sanomien mukaan STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila on lomalla.  Siis lomalla, nyt kun etulinjassa paiskitaan töitä koronapotilaiden kanssa, päällikkö lähtee lomailemaan.  Joukkoja johdetaan etulinjassa.  Mitä muuta meille ei ole kerrottu?

Huolestuin, kun Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän johtaja Marina Erhola twiittasi 18.4.: "kiireettömän toiminnan ylösajo on riippuvainen suojatarvikkeiden saatavuudesta". Tästä päättelisin, että maskeja ei sallita sen vuoksi, että pelätään maskien loppumista.  Eikö voisi vain reilusti sanoa, että nyt annetaan maskit ensiksi niille, jotka eniten tarvitsevat.  Ja että suojaimia tosiaankaan ei ole tarpeeksi. Onneksi Suomessa kohta saadaan tuotanto käyntiin, kun Lifa-Air aloittaa tuotannon ja kangasmaskeja ommellaan vaikka missä.

Kiireettömän toiminnan alasajossa tyhjennetyt sairaalat, peruuntuneet ajat lääkäreille ja tutkimuksiin johtuvat siis suojatarvikkeiden puutteesta?  Apteekeissa useat lääkkeet ovat loppumassa, vaikka Fimea vakuuttaa, ettei ole pelkoa lääkepulasta. Kiina on ehkä saamassa tuotantoaan käyntiin, mutta koronavirus on vasta aloittelemassa tihutöitään Intiassa.  Mitenkäs sitten suu pannaan, kun Intiastakin lääkkeiden tulo loppuu? Millainen lääkevarasto siellä Huoltovarmuuskeskuksessa on?  Sanooko Päivi Sillanaukee kohta telkkarissa: historiallinen hetki, Huoltovarmuuskeskukse lääkerekat ovat lähteneet liikkeelle.

Kriisitilanteissa ei pidä somessa lietsoa paniikkia.  Mutta kriisitilanteessa viralliselta viestinnältä odotetaan vähän enemmän.  Riittääkö Tomi Louneman pää pölkyllä, vai saako hän lähiaikoina seuraa?
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset