Miksei hengityssuojaimia saisi käyttää Suomessa?1. Huoltovarmuus ja hengityssuojaimet

SARS:in opettamana hengityssuojaimia hankittiin Huoltovarmuuskeskukseen. Eikö niitä ole tällä välillä ollenkaan tarvittu missään?  Ovatko sairaalat itse hankkineet tarvitsemansa suojaimet jostain muualta? Eikö Huoltovarmuuskeskukseen hankitut olisi pitänyt käyttää alta pois ja hankkia tuoreita tilalle?  Kenellä on vastuu huoltovarmuudesta epidemioiden aikana? Puolustusvoimilla on liikekannallepanoa varten suunnitelma, entäs terveydenhuollolla?

2. Tehokkaimmat hengityssuojaimet terveydenhuollon henkilökuntaa suojaamaan

Hengityssuojia on karkeasti ottaen kahta lajia: Koronapotilaiden hoitamisessa tarvitaan ymmärtääkseni korkean laatuluokan hengityssuojaimia. Nämä suojaavat virukselta, joka tulisi sisäänhengityksessä. Niiden tyyppihyväksynnän tekee USA:n  kansallinen suojaustekniikan laboratorio NIOSH, vähän Suomen Työterveyslaitosta vastaava instanssi. Valmistajan on painettava hyväksyntänumero maskiin. Ketterät kiinalaiset valmistavat hyväksymättömiä suojaimia, joihin vain kopioivat numeron jostain hyväksytystä mallista. Näitä väärennöksiä on tiettävästi tullut ja edelleen ostetaan paremman puutteessa. Enkä tiedä, onko tullin tarkastajilla taitoa täsmäyttää maskeja alkuperäisten hyväsyntänumeroiden kanssa. Ja parempi kai huono maski kuin ei maskia ollenkaan.

Suomessa olisi ollut valmiudet ja osaaminen panna nopealla tahdilla pystyyn tuotantolaitos laatusuojaimien tuottamiseksi. Huoltovarmuuskeskus kuitenkaan ei halunnut jatkaa  hankintoja koronaepidemian jälkeen. Yksityinen yritys ei voi tehdä miljoonainvestointeja muutaman kuukauden toimintaa varten. Ehkä vastassa on taas perustuslaki,. Kunnallisen itsemääräämisoikeuden takia jokaisen kunnan ja keskussairaalapiirin on voitava hankkia omat kiinalaissuojaimensa miten parhaaksi katsovat.  Vai pitäisikö valtion tässä tapauksessa neuvotella joku järkevä ostosopimus, että yrityksen toiminta jatkuisi ainakin jonkin aikaa, että perustamiskustannukset tulevat katetuiksi. Nyt alkaa jo olla liian myöhäistä.  Kuukausi tuotantolinjan rakentamiseen kai kuluisi.

Päijät Hämeen Hyvinvointikuntayhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola kertoo Twitterissä, että "on valitettavasti alueellinen todellisuus. Euroopasta tavaraa ei juuri saa. Töitä paljon asian hyväksi. Myös rikollista toimintaa ja hyvin epävarmoja ja kiristäviä tuottajia jo nähty. 2 kk varasto tavoitteena. Suojainten saatavuus huono - PHHYKY"

Näin potilaana ajattelen, että tässä tarvitaan nyt Huoltovarmuuskeskuksen, Puolustusministeriön, STM:n, Elinkeinoministeriön ja Valtiovarainministeriön siilojen räjäyttämistä ja kotimaisen tuotannon pikaista aloitusta ja jonkin järkevä hankintaohjelma myös kriisitilanteen jälkeen.  Näin pidetään rikolliset pois markkinoilta.   Homma olisi saatu käyntiin heti siinä vaiheessa, kun huomattiin, että suojavarusteet käyvät vähiin.  Olisiko sittenkin nyrkkiä tarvittu?  Nyt tässä on jo kuukausi tärvätty tumpuloidessa.  Suojainten puute on ollut tiedossa jo epidemian alkumetreillä.  Onko nyt niin, että tämäkään asia ei kuulu kenellekään kuten lentokentät?

3. Kevyemmät maskit viruksen leviämistä vähentämään

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun työterveyslaitoksen lääkäri televisiossa sanoi, että eivät ihmiset osaa pukea ja riisua maskeja oikein.  Lääkärit näyttävät niin usein olevan jotain mieltä siitä, mitä ihmiset eivät oppisi ilman lääkärin koulutusta. Kissan pyssyt!

Ensin on varoiteltu, että ihminen koskettelee kasvojaan, nenää ja suutaan monta kertaa päivässä ja sitä kautta virukset leviävät.  No, eikö nyt ole niin, että jos olen vaikkapa kävelyllä, kaupassa tai bussissa ja on maski naamalla, se muistuttaa, että äläpä räplää naamaasi.  Sitten kun olen tullut kotiin ja pessyt hyvin käteni, otan maskin naamalta ja laitan kylpyhuoneen naulaan odottamaan seuraavaa ulosmenokertaa.

Jos kerran virus voi olla oireettomana 1-2 päivää ja moni sairastaa - ja samalla silti tartuttaa muita - viruksen tietämättään, kankaista tai paperista maskia käyttävät  oireettomat levittävät vähemmän tautia uloshengityksessä.

Mitä tarkoittaa aerosoli? Se on pisaraa pienempi.  Aerosolihiukkasen koko on noin mikrometrejä, yhdessä hiukkasessa mahtuu istumaan nanokokoisia viruksia.  Aerosoli on ilmaa painavampaa, ennen pitkää tippuu maahan tai jollekin pinnalle.  Jos suun ja nenän edessä on maski, aerosoli ei lennä yhtä kauas ja näin 1-2 metrin turvaväli on jo aika hyvä. Vai olenko ihan väärässä?

Kangasmaski tai paperimaski on nähdäkseni parempi kuin ei mitään suojaamaan muita.  Koreassa ja Kiinassa uusien tartuntojen määrä on vähentynyt ja epidemiaa ollaan voittamassa.  Sieltä tulevissa  televisiokuvissa kaikilla ihmisillä on maski kasvoillaan. Eikö tällä siis ole mitään merkitystä tartuntojen vähenemiseen?  Minä luulisin, että on.

Itävallassa kasvosuojat ovat kai pakollisia kauppaan mennessä.  Ranskassa Gucci, YSL, LVMH ja muut luksusbrandit on valjastettu maskitalkoisiin.   Miljoonia kasvosuojia ommellaan luksustuotteiden sijaan.  Ranskan kosmetiikkavalmistajat ovat siirtyneet käsidesin tuotantoon.  Ranskan THL:ssä on varmasti ihan tyhmiä asiantuntijoita, kun sallivat tällaista tapahtuvan.  Suomen THL olisi osannut ranskalaisia heti neuvoa, ettei kannata mitään maskeja ommella.

Itse aion ryhtyä käyttämään kankaista/paperista kasvomaskia heti kun niitä saan. Muistan vielä, että olen moninkertaisesti riskiryhmää sekä tautie että raskaan immuunisuppressiivisen lääkitykse takia.  Paitsi, että maksaisin vähän lisää, jos saisin maskin vaikka Guccin tai YLS:n logolla.  Siinäpä olisi oiva varainhankintaidea hyväntekeväisyyteen.


Pikkuliikemiehet Facebookissa

Facebookiin ilmaantui hengityssuojainkaupan mainoksia. Mainokset saivat tuhansia tykkäyksiä ja paljon jakoja.  Myytävät paperisuojaimet maksavat 29.95/10 kappaleen satsi.  Normaaliaikoina nuo maksaisivat ehkä 10 senttiä kappaleelta.  Turkulaiset pikkuliikemiehet he ovat tehneet paremmat verkkosivutkin:  www.hengityssuojainkauppa.fi

Ajattelin tehdä tutkivaa journalismia ja viikko sitten tein poikien verkkokaupasta tilauksen, jonka maksoin Paypalilla.  Eipä ole kuulunut mitään tilauksen etenemisestä.   Tuskin kuuluukaan.  Epäilen vahvasti, että yrityksellä ei ole koskaan mitään hengityssuojaimia ollutkaan.  Tai toimittavat tilauksen joskus joulukuussa.   Tuumasin, että talouteni sietää tämän testin yhteiseksi hyväksi.  Jos yllätyksekseni joskus maskit saan, raportoin kyllä.

En nyt tiedä, onko mikään rikos ryhtyä myymään verkossa olematonta tavaraa, jota ei pysty toimittamaan ja rahastaa hyväuskoisia mummoja.

P.S. Ulkomaisia uutiskuvia katsoessa näkee pestävän desinfioitavan metroasemia, katuja, puistojakin. Suomesta ei näy tällaista kuvaa.  Onko THL:n mukaan tämäkin hyödytöntä?

Kommentit

markku penttilä sanoi…
Todella hyvä kirjoitus. Vei sanat ja melkein hampaat suusta. Mahtavaa, että löytyy blokkareita, jotka jo ennakkoon huomaavat ja tajuavat asioiden oikean laidan. Mutta kuten aiemminkin, tieto ei kulje näitä ketjuja pitemmälle ja saamme vain lukea noista karmeista töppäyksistä, joiden tuloksena on valtava määrä tartuntoja ja kuolleita. Surullista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset