Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta


Koronaviruksen oireisiin kuuluu korkea kuume, hapenpuute ja kova yskä. Puhuminen voi olla vaikeaa - hengityskoneessa se ei kai onnistu ollenkaan. Kuume ja happivajaus vaikuttaa muistiin tai tekee sekavaksi.

Moni luulee, että vakavasti sairastuessaan ihminen ei muutu miksikään. Ei pidä paikkaansa, kivut, kuume, lääkkeet, delirium, hätääntyneisyys, kova yskä, hengenahdistus ja hapenpuute saattavat viedä fyysisen toimintakyvyn lisäksi ajatustoimintaa ja muistia.

Päivystyksissä tehdään töitä kovan paineen alla. Päivystysten suurkuluttajana olen nähnyt potilaita, jotka vievät kohtuuttoman paljon henkilökunnan aikaa. Jos haluat osaltasi helpottaa päivystysten työtaakkaa, valmistaudu tänään, kun vielä olet ihan terve.

Korona somessa kiertää monenlaisia hauskoja haasteita ajankuluksi. Tässä yksi haaste, se voi pelastaa henkesi ja antaa lisäaikaa sairaaloissa muidenkin pelastamiseen.

Olen sivusta seurannut hoitajien epätoivoista toimintaa yrittäessään selvittää muistamattoman, sekavan tai kivuliaan potilaan lääkitystietoja.  Joskus he joutuvat soittelemaan lähiomaiselle, jolla välttämättä ei mitään hajua puolison lääkkeistä.  Kanta-järjestelmään ei suinkaan ole kaikkea kirjattu.

Koronaviruksen aikana omaiset eivät voi mennä mukaan päivystyksiin ja sairaaloissa on vierailukielto. Siksi et voi ottaa ketään mukaan tukihenkilöksi.

Tee ajantasainen lääkelista säännöllisesti käyttämistäsi lääkkeistä, myös milligrammat ja annostus ja mikä on lääkityksen tavoite.  Fimean tuoreet ohjeet kannattaa lukaista.  Itse olen tallentanut listani puhelimeen.  Se pitää silti tulostaa.  Muista, että oikein kipeänä et jaksa puhelintasi räplätä, mutta paperin pystyt silti ojentamaan.

Listaan oma nimi ja henkilötunnus.

Olen joskus ollut niin heikossa hapessa, että en ole muistanut henkilötunnuksen loppuosaa. Jatkuvasti käytössä oleva säännöllinen lääkitys.  On hyvä listata myös tarvittaessa käytettävät lääkkeet. Esimerkiksi kipulääkkeiden suhteen olemme hyvin yksilöllisiä.  Sen takia on hyvä listata lääkkeet, jotka tiedät itsellesi hyvin sopiviksi.  Kriisitilanteessa ei ole aikaa kokeilla, mikä sopii.
Allerginen reaktio sulfaan on 50 vuoden takaa eikä siitä ole merkintöjä missään potilastiedoissa.

Jos koronan takia joutuu sairaalaan keuhkokuumeen kanssa, on antibioottiallergiat parasta tietää ennen kuin jälkeen.  Äitien on syytä varmistaa, että heidän jo aikuiset lapsensa tietävät, mitkä lääkkeet aiheuttivat ongelmia vuosikymmeniä sitten.  Lapset eivät välttämättä edes tiedä asian laitaa.

Jos et satu olemaan "perusterve", luettele lyhyesti krooniset tautisi. 

Tässä esimerkkiä omasta paperistani, joka on aina mukana lääkäriin tai sairaalaan mennessä.  (Oikeasti se on paljon pidempi koko A4).  Lääkärit ja hoitajat ovat olleet hyvin kiitollisia.  Se säästää heidän aikaansa merkittävästi.


Säännöllinen lääkärin määräämä lääkitys

Crestor  20 mg x 1      kolesterolilääke
Zanidip    5 mg x 1      verenpainetauti

D-vitamiini 20 mikrogrammaa itsehoitolääke

Tarvittaessa käytettävä lääkitys

Panadol    1 g                 kipuun
Tramal     50 mg            kovaan kipuun
Stillnoct   10 mg            nukahtamislääke
Movicol                         ummetukseen

Lääkeaineallergiat
sulfa                              iho-oireet, hengenahdistus

Perustaudit
verenpainetauti, kilpirauhasen vajaatoiminta, psoriaasi etc.

Ruoka-aineallergiat
- ei ole mitään

Lähin omainen
Nimi ja yhteystiedot

Tietosuojavaltuutettu epäilemättä haluaisi kieltää tällaiset dokumentit. Ne on siis parasta tehdä itse ja potilas voi sitten itse päättää, kenelle paperinsa luovuttaa.

MITÄ MUKAAN PÄIVYSTYKSEEN/SAIRAALAAN

Kun olet saanut 116117 tai paikkakunnan korona-neuvonnasta saanut ohjeet siitä, minne hakeudut hoitoon, pitää pakata tavarat ja pukeutua tilanteen mukaisesti.

Tarvitset mukaan Kela-kortin ja pankkikortin tai vaihtoehtoisesti käteistä, että voit maksaa Kela-taksin omavastuun 25 euroa.  Siivoa käsilaukusta/lompakosta kaikki turha. Pieni pesupussi, jossa on hammasharja, kampa ja kaikki mitä välttämättä tarvitset yöpymiseen, purentakisko, korvatulpat, mitä nyt itse kukin ihan välttämättömänä pitää.  Ehkä iltalukemiseksi joku pokkari tai ristikkolehti.  Kaiken pitää mahtua pieneen kassiin tai käsilaukkuun. Omat astma- ja nuhainhalattoorit pitää ottaa mukaan, niitä ei sairaalasta saa.  Muut säännöllisesti käytettävät lääkkeet sairaalassa jaetaan potilaalle.  Ei nyt vielä tarvitse kassia pakata, mutta voi ajatella asian valmiiksi.

Kun sairaalat täyttyvät, ei ole säilytystilaa ja hoitajilla on muutakin tekemistä kuin potilaan tavaroiden kanniskelu.  Ylipäänsä sairaaloissa ei pidetä siitä, että potilaalla on liikaa tavaroita mukana.  Silti parasta miettiä tarkkaan, että kaikki välttämätön on mukana.  Sairaaloissa on vierailukielto: kukaan ei pääse niitä Sinulle sinne tuomaan, jos jotain unohtuu.

Vaatetus
Verkkarit, college tai muuta helposti puettavaa ja kiristämätöntä.  Potilaskuljettaja joutuu luettelemaan kaikki vaatekappaleesi, älä teetä hänellä liikaa työtä.  Korut jätetään kotiin. Olemmehan oppineet kuinka miljardit mikrobit asustavat sormuksen alla.

Puhelin, laturi ja nappikuulokkeet

Kun on oikein sairas ja voimaton, radio on potilaan paras kaveri. Kun on riittävän kipeä, ei jaksa pidellä kirjaa tai tablettia.  Jos käytät sovelluksia muilla laitteilla, huolehdi ne myös puhelimeesi.  Vaikkapa Yle Areena, HS Digilehti.  Jos vielä käytät pahvisia tunnistautumislappuja, nyt on viimeinen hetki lopettaa kitinä ja ryhdistäytyä ja siirtyä mobiilitunnistautumiseen. Jos sairaalassa menee pidempään, voi hyvinkin olla, että pitää hoitaa jotain asioita, jotka vaativat tunnistautumisen.  Äänikirja ei ole hassumpi ajatus. Minulle riittää Radio 1 ja Radio Suomi ja Yle Puhe. Merisää on aina niin rauhoittava.

Joskus huonekaveriksi osuu potilaita, joka puhuu puhelimessa kaiken päivää tai katselee jotain ostoskanavaa nupit kaakossa, nappikuulokkeiden kanssa saa olla rauhassa.

Olethan jo aikapäiviä sitten vienyt oman hoitotahtosi Kanta -järjestelmään. Se voi sinne itse lisätä. Testamentti on sekä piirongin laatikossa että asianajotoimiston kassakaapissa.

Kun olet omalta kohdaltasi selvittänyt tämän korona-haasteen, voit soitella lähipiirisi vanhuksille ja tarkistaa, että heillä on nämä asiat järjestyksessä.  Ehkä voit auttaa heitä tekemään oman listansa vaikkapa puhelimessa neuvoen, jos et voi itse mennä auttamaan.

Minulla on tapana ajatella hiukan taikauskoisesti:  ei ikinä sada, jos on sateensuoja mukana. Jos on koronapotilashaaste suoritettuna, ei osu korona kohdalle.  Toivotaan parasta.

Jos jollain päivystyksen ammattilaisella olisi jotain täydennettävää tai kommentoitavaa, teen mielihyvin tarkennuksia tähän blogiin. Kommentoida saa.




Kommentit

Mervi sanoi…
Tosi hyvä artikkeli, kiitos. Tuohon voisi vielä ehkä lisätä tiedon tupakoinnista, kun vaikuttaa niin oleellisesti keuhkojen kuntoon.
Anonyymi sanoi…
Kiitos hyvästä ja aiheellisesta artikkelista!
Anonyymi sanoi…
Hei, tämä on hyvä ohje ihmisille. Pyysit myös tarkennuksia, joten voisi olla hyvä myös jokaisen käydä omakannassa antamassa oikeudet sairaaloiden väliseen tietojen siirtoon. Voi tulla pulmaa, mikäli on kiellot päällä eikä tarvittavia tietoja ole saatavissa.
Anonyymi sanoi…
Jos käyttää vähänkään erikoisempia lääkkeitä esim erityisluvalliset, niitä ei yleensä ole tarjolla sairaaloissa. Samoin diabeetikoita saatetaan hoitaa eri insuliineilla kuin omat. Neuvoisin itse ottamaan kaikki omat lääkkeet mukaan ja jos suinkin pystyy, vastaamaan säännöllisestä lääkityksestä itse. Sairaaloiden hoitokäytännöt esim diabeetikoille ovat jäykkiä ja aiheuttavat turhaa huolta ja vaivaa. Eri tilanne tietenkin, jos on sellaisessa kunnossa ettei pysty itse huolehtimaan lääkityksistään.
Petteri Numminen sanoi…
Kiitokset täältäkin! Pätevä teksti, laitan jakoon.
Petteri Numminen sanoi…
Kiitos. Teksti jakoon ja ohjeet käyttöön.
Anonyymi sanoi…
oikein hyvä ja asiallinen blogikirjoitus. kirjoitusvirhe tägissä jos luin oikein. Se pitäisi olla COVIT19
Anonyymi sanoi…
Kiitos kirjoittajalle. Todella hyvät vinkit!
Anonyymi sanoi…
Kiitos! Rauhoittava artikkeli, on hyvä jos voi tehdä jotain oman selviytymisensä eteen. . .
Anonyymi sanoi…
Muista kirjata kaikki itsehoitolääkkeet. Myös luontaistuotteet, sillä ne voivat heikentää tai vahvistaa lääkkeiden vaikutuksia. Astmaa hoidetaan kyllä sairaalassa, siellä on yleisesti käytössä esim Pulmicort ja Atrodual. Kamman, hammasharjan ja korvatulpat saat sairaalasta. Rahaa tai pankkikorttia et tarvitse, sillä Kela-kyyti voi lähettää laskun, etkä eristyksessä pääse rahojasi edes käyttämään. Ja jos joudut sairaalahoitoon koronan takia, olet kyllä niin kipeä, ettet jaksa mitään tehdä :-)
Ani sanoi…
Kiitos kovasti! Tein listan,josta löytyy kaikki tarpeellinen ja laitan heti laukkuun.
Anonyymi sanoi…
Silmä-ja/tai lukulasit mukaan,jos jaksaa lukea.Erittäin pätevä ja kätevä ohjeistus.
Mirmami sanoi…
Asiallinen artikkeli. Siihen voisi vielä lisätä sen, että jos asut yksin kannattaa huolehtia että avain on jollain läheisellä tai luotetulle henkilölle. Jos olet kovin sairas, etkä pääse avaamaan ovea esim. ambulanssille. Kiitos kirjoittajalle.
Mirmami sanoi…
Hyvä kirjoitus. Jos asuu yksin kannattaa huolehtia, että kotiavain on läheisellä tai naapurilla. Jos et pysty esim. avaaman ovea ammbulanssin tullessa.
Anonyymi sanoi…
Kokemukseni mukaan kannattaa mukaan varata myös sopivaa naposteltavaa. Erityisesti, jos on erikoisruokavalio. Ei ole kiva maata tuntikausia ensiavussa sairaana - ja sitten vielä nälkäisenä. Voi meinaan kestää tunteja ja taas tunteja ennen kuin ensiavusta otetaan sairaalaan sisälle. Myös silmälaput ovat hyvät.
Anonyymi sanoi…
Valitettavasti Kantaan en ole saanut hoitotahtoani, monesta yrityksestä huolimatta. TK:eenkin olen sen toimittanut, että laittaisivat, vaan ei ole. Harmillista.
Kiitos hyvästä kirjoituksesta.
Liisa sanoi…
Kiitos osuvasta tekstistä ja hyvistä ohjeista! Nämä täytyy ottaa käytäntöön
Anonyymi sanoi…
Lääkeaineallergiat tottakai ja onko raskaana (ja missä vaiheessa jos on)
Anonyymi sanoi…
Diabeetikoilla omat insuliinit ja mittarit/sensorit mukaan. Näin ovat osastoilla halunneet ties kuinka pitkään.
Anonyymi sanoi…
Mitenköhän CPAP-laitteen kanssa, pitäisikö se ottaa mukaan jos hengityskatkoksia on muutenkin...
Anonyymi sanoi…
Hormonilääkkeet mukaan. Niitä ei yleensä ole sairaalassa.
Hyvä kirjoitus, kiitos!
Anonyymi sanoi…
Hormonilääkkeet mukaan. Niitä ei yleensä ole sairaalassa.
Hyvä kirjoitus, kiitos!
Anonyymi sanoi…
Puhelimen /tabletin laturit mukaan myös! Kiitos erinomaisesta ohjeistuksesta, en ole koskaan ollut sairaalassa niin hyvä tietää näitä :)
Anonyymi sanoi…
Yllä joku sanoi, ettei rahaa tai pankkikorttia tarvitse, koska Kela-taksi voi lähettää laskun. Osa Kela-takseista toki kirjoittaa laskun, mutta eivät kaikki. Autoilijat ovat yrittäjiä, jotka voivat itse päättää, antavatko kyydin laskulle. Monet suhtautuvat tähän nihkeästi.
Anonyymi sanoi…
Astma- ja nuhainhalaattoreiden lisäksi toivotaan mukaan diabeetikoiden insuliini- ja muut pistoskynät sekä silmätipat. Muita omia lääkkeitä ei tarvitse ottaa mukaan. Ja tosiaankin lääkelistan ja perussairauksien selvittely vie päivystyksessä aivan tuhottoman paljon aikaa
T:terveydenhuollon ammattimies
Anonyymi sanoi…
Omat lääkkeet mukaan alkuperäispakkauksissa (läpipainoliuskoissa) ja viikon lääkkeet doseteissa. Oma kokemukseni on, että sairaaloissa ei ole välttämättä käyttämiäsi lääkkeitä. Usein jo todettu, että pulassa olisin ollut ilman omia lääkkeitä. Pumppuhoitoisena diabeetikkona mukaan myös pumpputarvikkeet (sensorit, kanyylit, sensorin laturi ja laukaisija...), mutta lisäksi myös varajärjestelmä, jos joudut turvautumaan monipistoshoitoon. Hoitotarvikkeita tulee kyllä aika paljon, mutta minkäs teet... Varaudutaan ja toivotaan, että ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään!
Anonyymi sanoi…
Osaako kukaan vastata otetaanko CPAP-laite mukaan sairaalaan. Itsellä on käytössä ja joidenkin kirjoitusten mukaan se olisi hyvä tukihoito.
Anonyymi sanoi…
Kelataksin omavastuu ei aina ole 25e vaan se on enimmillään sen verran. Lyhyessä kyydissä se on mittarin osoittama summa, vaikkapa 12e.
Anonyymi sanoi…
Tuossa mainittujen lisäksi ota mukaan yhteystiedot vakituisesti hoitavalle taholle, jos sellainen on. Ja kuvaus pitkäaikaissairauden normaaleista oireista, ettei niitä sotketa infektion aiheuttamiin. Mahdollisimman lyhyesti ja selkeästi!

Kirjaa ylös myös oma kotiseuranta infektion kulusta heti alusta alkaen.
Päivämäärä, kellonaika, mitattu kuume, + muut merkittävät oireet, otettu lääke.
Helpottaa hoitohenkilökuntaa hahmottamaan sairauden keston ja kulun, ja arvioimaan koska ja mitä lääkettä saa seuraavan kerran antaa.

Anonyymi sanoi…
Lisäisin vielä vesipullon, kynän ja paperia omille muistiinpanoille. Kuumeessa kännykän näpräys ei ole helppoa.
Anonyymi sanoi…
C-paplaite otetaan mukaan. Ei sairaaloissa niitä ole.
Anonyymi sanoi…
Suurkuluttaja täälläkin. Lääkelista ei kauhean pitkä mutta ihan kiitettävä kuitenkin ja lääkkeitä joita ei välttämättä sairaalassa ole. Tuohon allergialistaan lisäisin kumin. Jos joitain katetreja/letkuja yms. laitetaan ja niissä on kumia, siitä on tuhoisat seurauksset.
Kumi-allergia on oikeasti aika tärkeä mainita. Kumiallergia ei ole kovin yleinen, mutta kumia käytetään monissa laitteissa.

Hieman pelottaa ja pitää olla tarkkana kun keuhkot eivät toimi 100% normaalistikaan. Tiedän miltä tuntuu olla happilaitteiden jatkona, ei kauhean mukavaa.
Siis mieluimmin kotona riskiryhmän karanteenissa kuin sairaalassa letkujen jatkona. Ollaan kärsivällisiä ja pidetään huolta itsestämme.
Anonyymi sanoi…
Oma CPAP laite kannattaa ottaa mukaan.


Pankki-ja tiliasioista. Puolisoilla kannattaa molemmilla palkat, sosiaalietuudet yms. mennä omalle henkilökohtaiselle tilille ja sieltä tarvittaessa vaikka säännöllinen siirto yhteiselle käyttötilille. Pankkiasioiden hoitamista helpottaa myös oleellisesti, jos elinkumppaneilla on oikeus hoitaa toistensa tiliasioita nettipankissa. Jos pariskunnasta toinen on teholla tai jopa kuolee on kaiken muun surun ja huolen keskellä rahaliikenteen "turhat" ongelmat ainakin pois kun näin menettelee etukäteen. Toki tämä edellyttää hyvää luottamusta pariskunnan kesken, mutta jäähän kaikesta rahavirrasta myös jälki.
Anonyymi sanoi…
Todella hyvä haaste!
Joku kysyi omasta CPAP-laitteesta. Jos tarvitset uniapnean hoitoon CPAPin, niin ota se kotoa mukaan. Sairaalassa niitä ei ole tarjolla. Jätä kuitenkin kaikki ylimääräinen, kuten varamaskit, kotiin.
Omista lääkkeistä sanoisin sen verran, että nekin on hyvä kirjata ylös mitä lääkkeitä sinulla on mukanasi. Näin henkilökuntakin on ajantasalla ettei tule vahingossa tupla-annoksia.
Anonyymi sanoi…
Minä kysyisin ensimmäisenä, että miksi omakanassa ei ole kaikkea lääkitystä. Sehän pitäisi ehdottomasti olla ajan tasalla. Jos jokainen kävisi laittamassa sen kuntoon? Miten jotkut laput pysyy ajan tasalla?
MM sanoi…
On hyvä mainita myös paperilla onko kotona jokin lemmmikkieläin. Jos asuu yksin ja joutuu vaikka onnettomuuteen, lemmikki silloin yksin ilman huolenpitoa.
Anonyymi sanoi…
Kiitos! Jakoon!!
Anonyymi sanoi…
Veriryhmän
tieto kaiken varalta!?!
Hyvä setti! Päivystyksessä ajoittain työskentelevänä korjaisin, että omia lääkkeitä kannattaa ottaa mukaan ainakin seuraavan annoksen verran, koska se iltalääkelistan sisällön haaliminen esiin pitkin sairaalaa se vasta viekin hoitajien aikaa. Päivystyksessä ei nimittäin ole kuin suppea valikoima päivystyslääkkeitä, joten puuttuvat pitää hakea muilta osastoilta. Osastolla lääkkeet sitten kyllä järjestyvät.
Anonyymi sanoi…
Ei kyllä sairaaloissa anneta hammasharjaa, kampaa tai korvatulppia, niinkuin.joku aiemmin kirjoitti. Ei ainakaan Tampereella. Eli omat mukaan. Kelakyydistä ei myöskään välttämättä saa laskua eli rahaa tai pankkikortti mukaan, jos taksikyytiä tarvitsee.
Anonyymi sanoi…
Imettävälle rintapumppu mukaan. Kerran olen joutunut olemaan yli vuorokauden imetysaikana sairaalassa ja meinasin räjähtää.
Mari Kuusisto sanoi…
Kiitos hyvästä postauksesta. Olen kirjallisuusterapiaohjaaja ja ohjaan huojentavan kirjoittamisen ryhmiä. Jaoin tämän postauksen omalla Facebook-sivullani ja pyysin jokaista kirjoittamaan valmiiksi paperin, jonka kehotit kirjoittamaan sekä toisen paperin, johon listaa valmiiksi asiat, jotka tarvittaessa ottaa mukaansa sairaalaan. Sekin on huojentavaa kirjoittamista, kun käy varmuuden vuoksi asiat mielessään läpi ennakolta ja varautuu pahimman varalle. Silloin on yksi huoli vähemmän. Kiitos sinulle neuvoistasi! Oli ilo jakaa ne eteenpäin. ❤️
Unknown sanoi…
Erittäin hyvä kirjoitus miulla itsellä on reppu pakattuna valmiiksi..kun olen joutunut sinne sairaalaan lähtemään kiireesti suolitukoksen takia ja vatsahaava tapauksissa.
Anonyymi sanoi…
Erittäin hyvä kirjoitus miulla itsellä on reppu pakattuna valmiiksi..kun olen joutunut sinne sairaalaan lähtemään kiireesti suolitukoksen takia ja vatsahaava tapauksissa.
Eija Pessinen sanoi…
Hyvät ohjeet. Kelpaavat monelle. Kiitos.
Anonyymi sanoi…
Tervehdys ja kiitos! Voimia sinulle, tämä auttaa varmasti monia.
Anonyymi sanoi…
Oikein ansioitunut kirjoitus. Kannattaa myös noihin tarvittaessa otettaviin lääkkeisiin laittaa, että montako tablettia saa ottaa vuorokaudessa ja montako on tavannut ottaa. Vaikkapa Panadolin maksimiannostuksen osaavat kyllä terveydenhuollon ammattilaiset ulkoa, tai ainakin voivat arvata kohtuullisen hyvin, mutta esimerkiksi Tramalin annostus ei välttämättä tule selkärangasta. Jolloin ajan säästöksi ja kaikkien mukavuudeksi ja turvallisuudeksi kannattaa niihinkin laittaa Panadol 1 g max 3 kpl/vrk tai jotain sellaista.

Ja jos olet nuori ihminen etkä välttämättä tule tätä ajatelleeksi,mutta myös ehkäisypillerit ovat lääkkeitä ja vaikuttavat hoitoon ja kehoon. Samoin kuin muuten kuin suun kautta pillereinä otettavat lääkkeet (insuliini, inhalaatiot, rasvat ja salvat).
Anonyymi sanoi…
Mainittiin nappikuulokkeet, mutta kai mitkä tahansa kuulokkeet käy, vai onko jotain varusteita, jotka estävät oikeiden käytön, mutta nappiversio on ok? Vastamelukuulokkeista varsinkin olettaisi olevan iloa.
Anonyymi sanoi…
Asiallinen kirjoitus. Moni ei varmaankaan tule ajatelleeksi koko asiaa, vaikka pitäisi, jos on jatkuvaa lääkitystä.
Lääkelistastasi puuttui muuten tyroksiini, vaikka kerroit kärsiväsi kilpirauhasen vajaatoiminnasta...
Ulriikka sanoi…
Tämä oli raskasta aikaa, kun pandemia alkoi. Tuo onkin hyvä, että on asianajajalle annettu oma testamentti. Meidän täti kuoli hetki sitten, ja täytyisi myös etsiä nyt jonkinlainen perintöoikeuden asianajaja, sillä sen suhteen on hieman epäselvyyksiä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus