Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta
Koronaviruksen oireisiin kuuluu korkea kuume, hapenpuute ja kova yskä. Puhuminen voi olla vaikeaa - hengityskoneessa se ei kai onnistu ollenkaan. Kuume ja happivajaus vaikuttaa muistiin tai tekee sekavaksi.
Moni luulee, että vakavasti sairastuessaan ihminen ei muutu miksikään. Ei pidä paikkaansa, kivut, kuume, lääkkeet, delirium, hätääntyneisyys, kova yskä, hengenahdistus ja hapenpuute saattavat viedä fyysisen toimintakyvyn lisäksi ajatustoimintaa ja muistia.
Päivystyksissä tehdään töitä kovan paineen alla. Päivystysten suurkuluttajana olen nähnyt potilaita, jotka vievät kohtuuttoman paljon henkilökunnan aikaa. Jos haluat osaltasi helpottaa päivystysten työtaakkaa, valmistaudu tänään, kun vielä olet ihan terve.
Korona somessa kiertää monenlaisia hauskoja haasteita ajankuluksi. Tässä yksi haaste, se voi pelastaa henkesi ja antaa lisäaikaa sairaaloissa muidenkin pelastamiseen.
Olen sivusta seurannut hoitajien epätoivoista toimintaa yrittäessään selvittää muistamattoman, sekavan tai kivuliaan potilaan lääkitystietoja. Joskus he joutuvat soittelemaan lähiomaiselle, jolla välttämättä ei mitään hajua puolison lääkkeistä. Kanta-järjestelmään ei suinkaan ole kaikkea kirjattu.
Koronaviruksen aikana omaiset eivät voi mennä mukaan päivystyksiin ja sairaaloissa on vierailukielto. Siksi et voi ottaa ketään mukaan tukihenkilöksi.
Tee ajantasainen lääkelista säännöllisesti käyttämistäsi lääkkeistä, myös milligrammat ja annostus ja mikä on lääkityksen tavoite. Fimean tuoreet ohjeet kannattaa lukaista. Itse olen tallentanut listani puhelimeen. Se pitää silti tulostaa. Muista, että oikein kipeänä et jaksa puhelintasi räplätä, mutta paperin pystyt silti ojentamaan.
Listaan oma nimi ja henkilötunnus.
Olen joskus ollut niin heikossa hapessa, että en ole muistanut henkilötunnuksen loppuosaa. Jatkuvasti käytössä oleva säännöllinen lääkitys. On hyvä listata myös tarvittaessa käytettävät lääkkeet. Esimerkiksi kipulääkkeiden suhteen olemme hyvin yksilöllisiä. Sen takia on hyvä listata lääkkeet, jotka tiedät itsellesi hyvin sopiviksi. Kriisitilanteessa ei ole aikaa kokeilla, mikä sopii.
Allerginen reaktio sulfaan on 50 vuoden takaa eikä siitä ole merkintöjä missään potilastiedoissa.
Jos koronan takia joutuu sairaalaan keuhkokuumeen kanssa, on antibioottiallergiat parasta tietää ennen kuin jälkeen. Äitien on syytä varmistaa, että heidän jo aikuiset lapsensa tietävät, mitkä lääkkeet aiheuttivat ongelmia vuosikymmeniä sitten. Lapset eivät välttämättä edes tiedä asian laitaa.
Jos et satu olemaan "perusterve", luettele lyhyesti krooniset tautisi.
Tässä esimerkkiä omasta paperistani, joka on aina mukana lääkäriin tai sairaalaan mennessä. (Oikeasti se on paljon pidempi koko A4). Lääkärit ja hoitajat ovat olleet hyvin kiitollisia. Se säästää heidän aikaansa merkittävästi.
Säännöllinen lääkärin määräämä lääkitys
Crestor 20 mg x 1 kolesterolilääke
Zanidip 5 mg x 1 verenpainetauti
D-vitamiini 20 mikrogrammaa itsehoitolääke
Tarvittaessa käytettävä lääkitys
Panadol 1 g kipuun
Tramal 50 mg kovaan kipuun
Stillnoct 10 mg nukahtamislääke
Movicol ummetukseen
Lääkeaineallergiat
sulfa iho-oireet, hengenahdistus
Perustaudit
verenpainetauti, kilpirauhasen vajaatoiminta, psoriaasi etc.
Ruoka-aineallergiat
- ei ole mitään
Lähin omainen
Nimi ja yhteystiedot
Tietosuojavaltuutettu epäilemättä haluaisi kieltää tällaiset dokumentit. Ne on siis parasta tehdä itse ja potilas voi sitten itse päättää, kenelle paperinsa luovuttaa.
MITÄ MUKAAN PÄIVYSTYKSEEN/SAIRAALAAN
Kun olet saanut 116117 tai paikkakunnan korona-neuvonnasta saanut ohjeet siitä, minne hakeudut hoitoon, pitää pakata tavarat ja pukeutua tilanteen mukaisesti.
Tarvitset mukaan Kela-kortin ja pankkikortin tai vaihtoehtoisesti käteistä, että voit maksaa Kela-taksin omavastuun 25 euroa. Siivoa käsilaukusta/lompakosta kaikki turha. Pieni pesupussi, jossa on hammasharja, kampa ja kaikki mitä välttämättä tarvitset yöpymiseen, purentakisko, korvatulpat, mitä nyt itse kukin ihan välttämättömänä pitää. Ehkä iltalukemiseksi joku pokkari tai ristikkolehti. Kaiken pitää mahtua pieneen kassiin tai käsilaukkuun. Omat astma- ja nuhainhalattoorit pitää ottaa mukaan, niitä ei sairaalasta saa. Muut säännöllisesti käytettävät lääkkeet sairaalassa jaetaan potilaalle. Ei nyt vielä tarvitse kassia pakata, mutta voi ajatella asian valmiiksi.
Kun sairaalat täyttyvät, ei ole säilytystilaa ja hoitajilla on muutakin tekemistä kuin potilaan tavaroiden kanniskelu. Ylipäänsä sairaaloissa ei pidetä siitä, että potilaalla on liikaa tavaroita mukana. Silti parasta miettiä tarkkaan, että kaikki välttämätön on mukana. Sairaaloissa on vierailukielto: kukaan ei pääse niitä Sinulle sinne tuomaan, jos jotain unohtuu.
Vaatetus
Verkkarit, college tai muuta helposti puettavaa ja kiristämätöntä. Potilaskuljettaja joutuu luettelemaan kaikki vaatekappaleesi, älä teetä hänellä liikaa työtä. Korut jätetään kotiin. Olemmehan oppineet kuinka miljardit mikrobit asustavat sormuksen alla.
Puhelin, laturi ja nappikuulokkeet
Kun on oikein sairas ja voimaton, radio on potilaan paras kaveri. Kun on riittävän kipeä, ei jaksa pidellä kirjaa tai tablettia. Jos käytät sovelluksia muilla laitteilla, huolehdi ne myös puhelimeesi. Vaikkapa Yle Areena, HS Digilehti. Jos vielä käytät pahvisia tunnistautumislappuja, nyt on viimeinen hetki lopettaa kitinä ja ryhdistäytyä ja siirtyä mobiilitunnistautumiseen. Jos sairaalassa menee pidempään, voi hyvinkin olla, että pitää hoitaa jotain asioita, jotka vaativat tunnistautumisen. Äänikirja ei ole hassumpi ajatus. Minulle riittää Radio 1 ja Radio Suomi ja Yle Puhe. Merisää on aina niin rauhoittava.
Joskus huonekaveriksi osuu potilaita, joka puhuu puhelimessa kaiken päivää tai katselee jotain ostoskanavaa nupit kaakossa, nappikuulokkeiden kanssa saa olla rauhassa.
Olethan jo aikapäiviä sitten vienyt oman hoitotahtosi Kanta -järjestelmään. Se voi sinne itse lisätä. Testamentti on sekä piirongin laatikossa että asianajotoimiston kassakaapissa.
Kun olet omalta kohdaltasi selvittänyt tämän korona-haasteen, voit soitella lähipiirisi vanhuksille ja tarkistaa, että heillä on nämä asiat järjestyksessä. Ehkä voit auttaa heitä tekemään oman listansa vaikkapa puhelimessa neuvoen, jos et voi itse mennä auttamaan.
Minulla on tapana ajatella hiukan taikauskoisesti: ei ikinä sada, jos on sateensuoja mukana. Jos on koronapotilashaaste suoritettuna, ei osu korona kohdalle. Toivotaan parasta.
Jos jollain päivystyksen ammattilaisella olisi jotain täydennettävää tai kommentoitavaa, teen mielihyvin tarkennuksia tähän blogiin. Kommentoida saa.
Kommentit
Kiitos hyvästä kirjoituksesta.
Hyvä kirjoitus, kiitos!
Hyvä kirjoitus, kiitos!
T:terveydenhuollon ammattimies
Kirjaa ylös myös oma kotiseuranta infektion kulusta heti alusta alkaen.
Päivämäärä, kellonaika, mitattu kuume, + muut merkittävät oireet, otettu lääke.
Helpottaa hoitohenkilökuntaa hahmottamaan sairauden keston ja kulun, ja arvioimaan koska ja mitä lääkettä saa seuraavan kerran antaa.
Kumi-allergia on oikeasti aika tärkeä mainita. Kumiallergia ei ole kovin yleinen, mutta kumia käytetään monissa laitteissa.
Hieman pelottaa ja pitää olla tarkkana kun keuhkot eivät toimi 100% normaalistikaan. Tiedän miltä tuntuu olla happilaitteiden jatkona, ei kauhean mukavaa.
Siis mieluimmin kotona riskiryhmän karanteenissa kuin sairaalassa letkujen jatkona. Ollaan kärsivällisiä ja pidetään huolta itsestämme.
Pankki-ja tiliasioista. Puolisoilla kannattaa molemmilla palkat, sosiaalietuudet yms. mennä omalle henkilökohtaiselle tilille ja sieltä tarvittaessa vaikka säännöllinen siirto yhteiselle käyttötilille. Pankkiasioiden hoitamista helpottaa myös oleellisesti, jos elinkumppaneilla on oikeus hoitaa toistensa tiliasioita nettipankissa. Jos pariskunnasta toinen on teholla tai jopa kuolee on kaiken muun surun ja huolen keskellä rahaliikenteen "turhat" ongelmat ainakin pois kun näin menettelee etukäteen. Toki tämä edellyttää hyvää luottamusta pariskunnan kesken, mutta jäähän kaikesta rahavirrasta myös jälki.
Joku kysyi omasta CPAP-laitteesta. Jos tarvitset uniapnean hoitoon CPAPin, niin ota se kotoa mukaan. Sairaalassa niitä ei ole tarjolla. Jätä kuitenkin kaikki ylimääräinen, kuten varamaskit, kotiin.
Omista lääkkeistä sanoisin sen verran, että nekin on hyvä kirjata ylös mitä lääkkeitä sinulla on mukanasi. Näin henkilökuntakin on ajantasalla ettei tule vahingossa tupla-annoksia.
tieto kaiken varalta!?!
Ja jos olet nuori ihminen etkä välttämättä tule tätä ajatelleeksi,mutta myös ehkäisypillerit ovat lääkkeitä ja vaikuttavat hoitoon ja kehoon. Samoin kuin muuten kuin suun kautta pillereinä otettavat lääkkeet (insuliini, inhalaatiot, rasvat ja salvat).
Lääkelistastasi puuttui muuten tyroksiini, vaikka kerroit kärsiväsi kilpirauhasen vajaatoiminnasta...