Hoitotakuun musta aukko ja valinnanvapaus

Pitkät potilasjonot monesti lyhenevät luonnollisella tavalla: potilas joutuu kiireellä päivystykseen, päättää hoidattaa itsensä omilla rahoillaan yksityisesti tai kuolee pois.

Olin käynyt terveyskeskuksessa, lääkäri tutki asiallisesti ja teki samat johtopäätökset: tarvitaan lähete endoskopiayksikköön ja tähystykseen. Tuli kirje, "apulaisylilääkäri oli arvioinut lähetteen ja suunnitellut jatkotutkimukset hoitotakuun puitteissa (6 kk sisällä).  Tutkimus 3 kk sisällä."

Jäin kiltisti - jälkiviisaana voisin sanoa tyhmästi - jonoon. Kivut lisääntyivät ja piti lähteä päivystykseen.  Ja jos on oikein kipeä, ainoa oikea osoite on Munkkivuoren Dextra.  Olenhan joskus käynyt muillakin lääkäriasemilla.  Niillä voi olla päivystämässä vain ne lääkärit, joiden vastaanotolle kukaan ei vapaaehtoisesti ajanvarauksella halua mennä. Dextrassa ei ole ikinä tarvinnut pettyä.


Sattuikin päivystäjäksi ihan professoritason asiantuntija, joka totesi, että on jo kiire. Joulun väliviikolla myös yksityiset lääkäriasemat olivat joulutauolla.  Heti tammikuun alkuviikolle sain ajan.

Omiin potilastietoihnsa pääsee käsiksi kanta.fi -järjestelmässä.  Jokainen puhelu ajanvaraukseen on kuuliaisesti dokumentoitu.  Myös lääkärin kirjaukset vastaantotolta voi lukea jälkikäteen. Tehtyä lähetettä ei potilaalle näytetä. Se voi olla hoitoketjun heikoin lenkki - eikä potilas voi asiaan millään tavoin vaikuttaa, kun ei tiedä, mitä sinne on kirjattu.

Tähystys maksaa noin 1 000 euroa. Soitin Dextraan, Mehiläiseen ja Aavaan. Aina kysyttiin ensimmäiseksi, onko kaupungin palveluseteli? Jossain sanottiin, että kaupungille pitää olla tekijänä sisätautilääkäri.  Mistä potilas itse tietää, minkälaiselle lääkärille menee?  Miten eroaa kirurgin ja sisätautilääkärin tähystystekniikka? Sisätautilääkäri ehkä näkee taudin, kirurgi vaan leikkaa tai paikkaa tai etsii sopivaa leikattavaa.

Tein toki vertailun. Valinta oli helppo. Kivut ratkaisivat, menin sinne, missä oli ensimmäinen vapaa aika. Silläkin riskillä, että hän on juuri se, jolle potilaat eivät halua mennä.

Olen onnekkaassa asemassa, pystyn käyttämään valinnanvapauttani.

P.S. Tähystys Dextrassa sujui hienosti .  Hinta oli yllätys Kela-korvauksen jälkeen 496.50 eli 300-400 euroa vähemmän kuin Aavan ja Mehiläisen hinta-arvio.

Kommentit

Annikki Autti sanoi…
PA putosi tikkailta marraskuussa puuliiterityömaalla mökillä.....ambulanssiväki kävi toteamassa, että mitään ei ollut poikki/rikki, vaikka joka paikka kipeä olikin....on se todella meidän syrjäkyläläisten pelastus, että pojilla on edes jotain välineitä mukana nykyisin ja suora yhteys päivystäjään...buranaa lääkkeeksi...Polvi alkoi vihotella ajan kanssa ja oli öitä, että ei kumpikaan nukuttu...sitten hermostuin ja soitin yksi aamu terv keskukseen, että eihän tästä mitään tule....kävi vastaanotolla, ei otettu kuvia, vaikka ehkä tapahturman jälkitila,ja kun polvi kuitenkin toimi, päivystäjä määräsi voimistelua....Pari yötä kuuntelin edelleen sitä valitusta ja aika Dextralle...siellä polven punkteeraus.....ja siihen jäi yövalvomiset....On se todella taivaan siunaus, että meillä täällä syrjäkylällä on tarjolla myös erikoislääkäreiden palveluja, eli vaihtoehtoja, tosin lompakossakin pitää olla itsellä hiukan katetta, Kela maksoi satasen käynnistä 18 eur ja ilmeisesti ei tänä vuona mitään....mutta onhan se sote tulossa....

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus