Vilppilääkäri - moraalinen ongelma

Minkähän takia lääkärin pikkuvilppi saa vähemmän ymmärrystä kuin kuutamokeikkailu tai vilunkipeli muissa ammateissa?

Hesarin Jouni K. Kemppainen kirjoitti (6.9.) taksikuskista, joka ehdotti ajamista mittari kiinni. Suomalaisuuden eetoksesta: olemme rehellisiä ja lainkuuliaisia. Aivan äskettäin kävin erikoislääkärillä, ensimmäinen käynti, pieni, lyhyt ja helppo vaiva. Samassa lääkärikeskuksessa olin toki asioinut vuosia, tosin eri lääkärillä, jolle ei nyt ollut aikoja saatavilla.

Terveyspalvelut näyttäisi olevan toimiala, jonka kotimaisuuteen suhtaudutaan poikkeuksellisen tunteikkaasti. Näin tekevät ihmiset, jotka eivät osta muuta kotimaista kuin lähiluomua ruokakaupasta. Mehiläistä ja Attendoa boikotoidaan veronkiertopaheksunnan nimissä.

Kiitos yhä pienenevien Kela-korvausten, lääkärinpalkkiosta poikkeuksetta saa kuitin. Ei, ei ollut kyse veropetoksesta. Vaan pikkuvilpistä, huijattiin minua ja pikkuisen Kelaa.  En ole tottunut lääkärikeskuksen kassalla tarkistamaan kuittia.  Katsoin vasta kotona.  Palkkio oli yllättävän suuri, hinta-laatusuhteesta ei tietoakaan.  Käynti, enintään 30 minuuttia, oli ruksattu.

Varattu aika oli kello 13. Vielä vartin yli katsoin kelloa, oli myöhässä. Vähän ennen puoli kahta olin jo ulkona, kassalla maksettuani. Olisin ymmärtänyt 10 minuutin pyöristämisen 20 minuutiksi, mutta tuo mittavirhe  oli niin iso, että en hyväksy huolimattomuudeksi.

Mitä minä tein?  En mitään. En viitsi rettelöidä, minulla on samaan firmaan hyvä hoitosuhde, enkä aio ryhtyä hankalaksi. Onneksi ei ikinä enää tarvitse mennä samalle lääkärille. En ollut edes kovin kiukkuinen, päällimmäisenä tunteena oli halveksunta. Olin aika ällistynyt.  Tekeekö hän samalla tavoin muiden potilaidensa kanssa?  Potilaan pitää voida luottaa lääkäriinsä. Entäs jos olisin narkoosissa ja tuollainen nuljake leikkaamassa?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta