Tytöntuherot erikoissairaanhoidossa ihannepotilas ja ihannesairaala

Yksityissektorilta julkisen terveydenhuollon piiriin siirtynyt juuri eläkeikään ehtinyt naispotilas kertoi syöpäkontrollistaan yliopistosairaalassa.  Hän kuvaili lääkäriään tytöntuheroksi.

Lääkärilläkin voi olla ihannepotilaita. Lääkäri Maria Heliste pohdiskelee Lääkärilehden kolumnissaan  ihannepotilasta. Potilaat kun pakkaavat olemaan sairaita ja hankalia. Olenhan minäkin monesti kriittinen ja mielessäni pidän lapsiani nuorempia (alle 35) tyttöinä ja poikina. Kohdalleni ei ole kuitenkaan osunut yhtään tytöntuheroa. On toki ollut ujonpuoleisia, totisia ja vähäpuheisia nuoria naisia.  Oikeastaan yrittävät niin kovasti, että surku tulee. Paljon ikävämpiä ovat besserwisserit jotka ovat varsinkin omasta mielestään täydellisen erehtymättömiä. Heidän kanssaan ei paljon neuvotella.

Me potilaat osaamme olla armottomia.  Aina marisen huonosta käytöksestä.  Päivää pitää osata sanoa ja esittäytyä.  Ehkä se joskus tulee lääketieteellisen tiedekuntaan jo pääsykoevaatimuksiin.  Ehkä Facebook-kaverini tulee eri murrealueelta, että tuhero-sana oli vahinko.

Totta, julkisella sektorilla vuorovaikutustaidoissa olisi joskus parantamisen varaa. Toisaalta, sairaanhoitajat Vallilan terveyskeskuksessa ovat niin taitavia ja mukavia, ettei Meilahdessa tai yksityisillä lääkäriasemilla päästä lähellekään samaa tasoa. Oikein piti puhua itselleni, kun jäin ajattelemaan sitä, miten kärkkäästi julkisen sektorin terveydenhuoltoa arvostelemme.  Niin, kyllä se on pääsääntöisesti oikein hyvää.  Varsinkin kun muistaa, että potilaat eivät aina ole ihannepotilaita. Etnistä ja sosiaalista kirjoa löytyy sitä enemmän.

Ihannesairaala

Bhutanissa kipeytynyt käsi ei ole parantuakseen ja vähänkin rasituksen jälkeen kipeytyy ja valvottaa yöllä jos sen päällä nukkuu. Kyseessä oli sama vakuutustapahtuma, jota Omasairaalassa kävin kesäkuussa näyttämässä.  Niinpä soitin sinne. Pahoittelivat kovasti, että käsikirurgille on seuraava aika vasta parin päivän kuluttua.  Kävinpä lääkärillä. Hän tuli siihen tulokseen, että pitää ottaa magneettikuva ja tehdä hermoratatutkimus.  Sitten vaan taas hoitajatiskille sopimaan ajasta. Parin päivän päästä sitten magneettikuva tuliterällä Siemensin kolmen Teslan koneella. Varsin ystävällisiä nuoria miehiä kuvaa ottamassa. Olisivat varmaan olleet hyviä rauhoittelemaan ahtaan paikan kammoisia potilaita.  Voisin äänestää Omasairaalan ihannesairaalaksi.

Joku nokkela mainosmies on keksinyt, että Omasairaalassa hoitohenkilökuntaa kutsutaan hoivamestareiksi.  Se on vähän OTT.  Hoiva-sana tuo mieleen dementiayksikön.  Muuta parannettavaa en keksi, niin täydellisen saumattomasti sairaala toimii. Hauislihas on revennyt, muttei irti.  Ei siis tarvitse leikata.  Nyt on siis taas muutama kuukausi nöyrästi odotettava paranemista.  Tässä iässä taitaa uusia vaivoja riittää hautaan asti. Tietysti jäi mietityttämän, miten on niin huonot lihakset, että alle 20 kilon matkalaukun nostossa repeilee.

if-vakuutetut Meedocin neuvolaan
  
Vakuutusyhtiön kilpailussa if on tehnyt kiinnostavan avauksen.  Vauvavakuutukseen kuuluu Meedocin etäneuvola.  Vakuutuksen (avoimeen) piikkiin sairastavat ovat lääkärikeskuksille hyvä bisnes.  Jos neuvolatäti etäkonsultaationa rauhoittelee hätääntyneet vanhemmat säntäämästä joka aivastuksesta lääkärikeskukseen, jää monta lääkärikäyntiä tekemättä.  Vauvojen taudeissa hoitoa vaatii yleensä eniten vanhempien hätäännys, joka ei vaadi lääkärinhoitoa vaan neuvolatädin rauhoittelua.  Tervetullutta hintakilpailua.

Kuva Bhutanista "onnettomuuspaikalta".

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laboratoriotulokset - voiko niihin luottaa?

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?