Tervettä ja tervetullutta kilpailua terveydehuollossa


Työllisten määrä vähenee Tilastokeskuksen arvion mukaan  tänä vuonna 15 000 henkilöllä..  Entistä harvempi on työnantajan maksaman työterveyshuollon piirissä. Työttömistä ei taida tulla montaa itsemaksavaa asiakasta, he siirtyvät terveyskeskuksen potilaiksi.

Lääkärikeskuksilla ei hintapainetta ole juuri ollut.  Hintaeroja on ollut niin vähän, että kartelliksi voisi epäillä. Työterveyskuluista Kela on maksanut yli puolet ja työterveyskulut on "saavutettu etu", johon ei ole juuri kiinnitetty huomiota.

Venäläiset asiakkaat ovat lähes tyystin hävinneet yksityissairaaloista.  Niinpä vapaata kapasiteettia on runsaasti yksityissektorilla.  Kilpailun avasi Pohjola-vakuutus perustamalla Helsinkiin  Omasairaalan tapaturma-asiakkailleen.  Aikoo perustaa lisää sairaaloita muualle maahan, on tyytyväinen, säästää kustannuksia ja tietysti vie potilaat muilta terveyspalveluyrityksiltä. Vahva myyntivaltti on siinäkin, että vakuutuskorvausasiat hoituvat sairaalakäynnin yhteydessä. Ei tarvitse jännätä, korvaako vakuutus ja mitä korvaa.

Kävin pitkästä aikaa Töölön Mehiläisessä.  Muistattehan ajan, kun Mehiläinen oli brändi. Oli ehdottomasti hienompaa, jos leikattiin Mehiläisessä. Se olikin Eiran Sairaalan lisäksi ainoa yksityissairaala.  Hienot ihmiset eivät käyneet lääkärissä, he menivät Mehiläiseen.  On ihmisiä, jotka syntymäpaikkaa kysyttäessä sanovat Helsingin sijasta: Mehiläinen.  Siitä kun sopi olla ylpeä.  Kävin ensimmäistä kertaa Töölön Mehiläisessä joskus 1970-luvulla, viimeksi parikymmentä vuotta sitten. Kaikki näytti olevan ennallaan.

Lääkärikeskukset tarvitsevat kaltaisiani tavallisia, omilla toimeen tulevia ja itse maksavia potilaita. Mehän käytämme toki terveyskeskusta aina kun mahdollista ja hyvin se toimii.  Joskus potilaasta tulee pudokaspotilas: ei ihan tarpeeksi hyvä tule yleislääkärillä mutta ei ole riittävän vakavasti sairas erikoissairaanhoitoon.  Näissä tapauksissa omalla rahallaan maksava päätyy yksityislääkäriin - mutta on tarkkana kustannuksista.   Niinpä minäkin - tarvittiin magneettikuva.

Rintarangan magneettikuvaus maksaa Helsingin Magneettikuvauksessa Kela-korvauksen jälkeen 138 euroa.  Hintaan sisältyy vertailu vanhoihin kuviin. Mehiläisessä Kela-korvausten jälkeen jäisi maksettavaa 399 euroa. Helsingin magneettikuvauksessa säästää 261 euroa - tosin kuvausaikaa joutuu odottamaan. Mehiläisessä kohteliaasti kysyin lääkäriltä kelpaako muualla otetut kuvat. Oli kysyttävä, koska kuvien laadussa on eroa.

Mutta yllätys, yllätys.  Aava  aloitti lääkärikeskusbisneksessä sisäänheittohinnoittelut.  Myös heiltä saa 1.5 teslan magneettikuvan 148 euron omavastuulla.  Mainostavat alkaen -hinta, joten on syytä tarkistaa etukäteen loppuen -hinta. Sanotaan, että Aavan tarjouksella kuvataan Medimagneetin ikäkululla vanhalla laitteella, jota käytetään niin kauan kun se vielä suostuu toimimaan. Kuvan laadussakin voi olla toivomisen varaa.   Muistaakseni magneeteissa pitää teslojen ja vuosikerran lisäksi tarkistaa ohjelmistojen ajantasaisuus.  Potilas osaa kilpailuttaa hinnan, entäs laatua, miten on kuluttajansuoja?

Mehiläinen aloitti viime vuonna ulosheittohinnoittelun perimällä 75 senttiä eReseptistä. Muut lääkärikeskukset eivät sitä peri. Osaankin kuvitella Mehiläisen hallituksen puheenjohtajan ja osakkaan Mikael Liliuksen ynnäämässä 75-senttisiään. Moni muukin itse maksava potilas muistaa vielä Fortum-optiot.  Mahtoivatko hallituksessa istuvat juristit ja ekonomit ollenkaan arvata, miten potilaat suuttuvat 75 sentistä.  Toistaiseksi kai kaikki hyvät lääkärit ovat pysyneet.  Ehkä heille on 75 senttiä parempia porkkanoita.  

Töölön ja Forumin Mehiläiset ovatkin aika nuhjuisia paikkoja.  Eipä ole edes pientä pintaremonttia vuosiin tehty. Jotenkin ikävää, että vanhan ja kunniakkaan firman brändi alkaa olla  nuhraantunut. Kun Mehiläinen osti Mediverkon, painotettiin Mediverkon hyvää mainetta.  Mainetta ei voi ostaa, se pitää ansaista.

Eipä kai ole niin,  että Mehiläisen nykyiset omistajat Luxemburgissa (vai missä lienevät) ovat kohta saaneet kyllikseen osakaslainojen korkoina ja firma on myynnissä. Nyt ollaan tekemässä lyhyen aikavälin tulosta.  Kauppahinta kun muodostuu yleensä käyttökatteen kertoimista. Brändin nuhraahtuminen heikentää tulosta isommalla viiveellä. Se jää uusien omistajien huoleksi.

Nyt kun Stubb on tainnut pelata Kokoomuksen paitsioon seuraavissa hallitusneuvotteluissa, kukahan jää puolustamaan sotessa yksityisiä terveyspalveluja? Muistaakseni nimityksen yhteydessä puhuttiin jotain sellaista, että Laura Räty sote-valmistelussa tätä varten. Mitenkähän lie onnistunut?  Vai pitääkö siitä potilaan huolehtia ensinkään.  Mehiläisen nillitys osui pahaan aikaan ja tulee kalliiksi koko sektorille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laboratoriotulokset - voiko niihin luottaa?

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?