Kun kukaan ei huoli lääkäriä

Potilas voi itse valita terveyskeskuslääkärinsä. Uudistus on ollut voimassa parisen vuotta. Nyt on myös mahdollista siirtyä potilaaksi naapurikuntaan, jos sen terveyspalvelut houkuttelevat paremmin.

Tunnen Arabianrannasta rouvan, joka vaihtoi terveysasemansa Viiskulmaan, siellähän ei pyöri etnisesti yhä rikasta potilasainesta kun lähempänä olevan Vallilan terveysaseman odotustiloissa. Vallilan terveysaseman ala-aulassa on lääkärien ja hoitajien nimet näkyvillä.  Muutaman lääkärin kohdalla lukee, että potilaslista on suljettu.  Se tarkoittaa sitä, että moni potilas on halunnut hänet omalääkärikseen. Enempää potilaita mahdu.    

Kruununhaassa citylegenda kertoo, että joku oli varta vasten ostanut asunnon naapurikorttelista päästääkseen Timo Huopaniemen potilaaksi.  Järjestelmä oli parokiaalinen kuin kirkossa, pitää kuulua siihen seurakuntaan, jonka alueella asuu.  Samanlaista ortodoksimedisiina ja ev. lut. valtionkirkko: vain vaihtoehtohoidot ja -uskonnot voi valita asuinalueista riippumatta.

Koulun jumppatunneilla joukkueen kapteenit valitsivat joukkueeseensa parhaat pelaajat tai parhaat kaverinsa.  Voi niitä ressukoita, joihin valinta osui viimeisenä. Nyt on terveyskeskuksissa menossa sama valikointi.  Mutta mitä me teemme niille lääkäreille, joiden potilaaksi ei kukaan halua?  En ole nähnyt aiheesta yhtään artikkelia.

En ole nähnyt yhtään julkaisua myöskään siitä, kuinka potilasvalitukset jakaantuvat eri lääkäreiden kesken. Tiettävästi hajontaa on melkoisesti. Nyt kai sote-haaveilussa kaavaillaan valinnan mahdollisuutta myös erikoissairaanhoitoon.  Mitä tehdään sairaaloille, minne kukaan ei halua?

Jospa en kirjoittaisikaan sitä kirjaa, vaan ryhtyisin pitämään vuorovaikutustukiopetusta niille lääkäreille, jotka eivät tunnu potilaalle kelpaavan.  Monesti kyse on ihan pikku jutuista, joita kukaan kollega ei ole hoksannut sanoa, mutta jonka opettajapotilas osaisi oikaista jo ensimmäisellä vastaanottokäynnillä.

Ilmeisesti asia ei ole vielä noussut ongelmaksi kun sitä ei ole missään ääneen pohdittu. Vaikuttaneeko tuo edes palkkaukseen, palkka juoksee vaikka ei kukaan vastaanoton ovesta tulisikaan sisään.  Potilaan suosiota voi kalastella monella tavoin: muistan kerran vahingossa kuulleeni, kuinka alaiseni sanoi lähtevänsä työterveyshuoltoon lääkäri X:lle, joka kirjoittaa pidemmän saikun. "Se toinen lääkäri Y vain lähettää lisätutkimuksiin ja määrää lääkkeitä. Ja lääkkeitähän minä en syö, sillä niillä on sivuvaikutuksia."

Minä taas poikkeuksetta menin vain Y:lle. Yrittäjänä ei ollut aikaa sairastella, sillä piti huolehtia, että alaiseni saavat saavat palkkarahansa tilipäivänä myös sairausloman ajalta.  Potilas-lääkärisuhteeseen vaikuttaa niin monekirjavia tekijöitä.

Valvira raportoi kanteluiden hiukkasen vähentyneen, mutta ilmoitusasioiden lisääntyneen.  Kanteluista seurauksena on useimmiten huomautus. Ilmoitukset ovat vakavampia asioita, niistä seuraa usein lääkärinoikeuksien poistaminen tai rajoittaminen.  Olisikohan tämä seurausta potilaiden valinnoista.  Mitäpä terveyskeskus tekee lääkärillä, jota potilaat eivät halua. 









Kommentit

Annikki Autti sanoi…
Ei ole tainnut kuitenkaan mennä läpi loppuun asti kaikille, että on mahdollisuus valita lääkärinsä...itsekkään en ajatellut äskettäin näin, kun olin kiireettömässä jonossa terkkariin, kun aikaa tilasin, sanottiin lääkärin nimi, ketä odottaa, tosin kysyttiin muistaakseni, että passaako...no, kun kokemusta ei ole oikein kenestäkään, ainakaan negatiivisia, niin hyväksyin....sainkin sitten peruutusajan parissa kuukaudessa ja nimestä ei silloin puhuttu...siellä odotti ulkomaalainen nuorimies, ihan mukava ihmisenä....vein hänelle "puutelistan", 8 kohtaa....koska aion hoidattaa nyt kaikki vaivani pois, mitkä eivät ole olleet niin akuutteja, että olisi pitänyt päästä heti lääkäriin...no, poikahan hyväksyi melkein kaiken...kaihileikkaukseen en vielä päässyt...pitää sokeutua ensin lisää....
Mutta itselläkin on sellainen asenne, että suurin osa terveyskeskuslääkäreistä ei olisi "päteviä"....mistähän se asenne johtuu ?? ehkä esim. siitäkin, että kun menin allergiaoireiden kanssa sinne yöksi, niin mielestäni olisi pitänyt sitten jo määrätä lisätutkimuksiin, mistä ne oireet johtuu (jo parin vuoden aikana), eikä vain antaa lääkkeitä, millä oireet meni ohi...??

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus