Kela, Hila, kipu ja apteekkien lääkevalikoimat

Kivun kanssa elämistä voi ehkä opetella tai sitten ei. Viimeksi olisi ollut taas tarpeen päivystävä psykiatri kirjoittamaan hullun paperit.  Olin Meikun päivystyksessä niin kipeä, että en jaksanut.  Siellä oli infernaalinen ruuhka ja olin 13 tuntia siellä jo ollut, kun puolelta öin toki ystävällinen ja viisas lääkäri sanoi, että nyt sitten taas aloitetaan alusta, otetaan labrat ja vaihdetaan toiselle lääkärille. 

Minähän olin pillahtaa itkuun ja lähdin kotiin. Juuri niinhän ei sovi tehdä.  Toisaalta, jos olisin pillahtanut itkuun, olisi tullut se päivystävä psykiatri ja arvioinut masentuneeksi. Kotona sitten olin jo epätoivoissani. Jos nimittäin kesken kaiken lähtee sairaalasta pois, sinne ei sitten niin vaan mennäkään takaisin. Asioilla on tapana järjestyä ja jos on neljännesvuosisadan hoitosuhde takana, uskaltaa kysyä neuvoa - varovasti sähköpostilla.  Eikä aikaakaan kun sain ystävällisen puhelun. Asiat lähtivätkin järjestymään.  Käsittämätöntä onkin, miten kipu lievittyi jo puhelusta. Vielä on edessä jatkoselvittelyjä ja vaihdetaan kirugian piiristä sisätauteihin.

On kysytty, mitä  ne ranskalaiset ihmelääkkeet ovat. Pitkävaikutteinen oli ketoprofeenia, jota Suomestakin saa reseptillä.  Ja kovaan kipuun tehokas on nimeltään Ixprim.  Se on kelpo pikku lääke: 37,5 mg tramadolia ja 400 mg parasetamolia.  Jostain syystä se toimii yhdistelmänä niin hyvin.  Kokeilin sitten kotona 50 mg Tramadolia ja 1 gramman Panadolia, mutta se ei ollut yhtä hyvä kuin tuo lievempi yhdistelmä.

Muutamat ystävätkin ovat kertoneet, että muualla Euroopassa on aika hyviä lääkkeitä. Ja olemme joukolla ihmetelleet, miksi niitä ei saa täältä Suomesta.  Jos lääke on hyväksytty muualla EU:ssa, senhän pitäisi riittää Suomeenkin. Tai sitten Kela ei korvaa tai Hila ei hyväksy hintaa. No, Kelan ja Hilan tädit ja sedät, mikä on kivulle sopiva hinta? Nyt on käytössä Litalgin, josta ei tule Kela-korvausta.  Onneksi pystyn lääkkeeni maksamaan. 30 tablettia maksoi 18,60 €.  Tuo Ixprim on muuten ihan halpa lääke, Ranskassa 30 tablettia maksoi 4 €. Mikä täällä Suomessa lääkkeissä niin maksaa?  Intiassa yksi parasetamol-tabletti maksaa alle sentin, että on vielä halpenemisen varaa.

Pitänee perustaa joku potilaiden etujärjestö, joka ryhtyy vaatimaan parempaa lääkevalikoimaa.  Miksi ihmeessä meillä pitää byrokraattien päättää kipujenkin hinnat.  Vai onko vain kyseessä lääkärien laiskuus, ettei etsitä paremepia vaihtoehtoja?

Monta kertaa on laitettu suoeen tippa taitavasti, mutta viimeksi oli niin taitava tipan laittaja, että siitä pitää ihan erikseen kiitellä. Tässä "Tarvittaessa kipuun"  -kotiapteekki.  Etualalla punaisten pillerin kappalehinta on alle sentin. Muut suomalaista apteekkitavaraa reseptillä.  Kaikkia on kokeltu.

#Kela #Hila #apteekki #lääke #kipu


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta