Koronasodan välirauha - lasketaan collateral damage

Jatkosotaa odotellessa korona pysyy mielessä.  Olettehan huomanneet jopa kukkien muistuttavan koronasta. THL toivottavasti pystyy laskemaan kuolleet ja haavoittuneet. Toistaiseksi korona ei ole osunut kohdalle, myös läheiseni ovat siltä välttyneet. 

Lehtitietojen mukaan terveydenhuoltojärjestelmä on pärjännyt hyvin.  Lääkäriin kuulemma pääsee.  Olen itsekin havainnut, että tavallisesti väkeä kuhiseva Kalasataman terveysasema on lähes autio, myös Meilahden tornisairaalan aula on tyhjillään.  Hätäkeskukseen on soitettu yli kymmenen tuhatta kertaa vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. 

Ihan vain omalla kohdallani koronan seurauksena kunto on romahtanut. Pääsyyllinen on "perustautini" ja voimakas immunosuppressiivinen lääkitys.  Jokaviikkoiset Method Putkisto Pilatekset ja jumpparyhmä jäivät pois. Yli 3 tuntia aktiiviliikuntaa viikossa.  Korona-aikaan YLE aloitti päivittäisen 10-minuuttisen vanhustuolijumpan. Hyvä avaus etälääketieteelle. Kiitos siitä. 

Taudin ikävä oire, spastisuus on jämähtänyt päälle.  Se on kivulias lihasjänteys.  Olen käynyt viivytystaistelua sinnikkäästi vuosikymmenet.  Venyttelyä (Pilates, stretching, Method Putkisto), säännöllistä hierontaa pari kertaa kuukaudessa.  Kipujaksoihin OMT-fysioterapiaa tai osteopaatin käsittelyjä.  On tarvittu aikaa ja rahaa.  Taisteluun tuli pitkä tauko. Saa nähdä, onko vaurioista tullut jo pysyvää. Luulenpa, että monella riskiryhmäläisellä ja yli 70-vuotiaalla on sama tilanne. Tietysti tämä on vähäpätöistä koronaan verrattuna.

Koronaan valmistauduttiin hyvin, koulutettiin lääkäreitä, hoitajia, laitosapulaisia, näytteenottajia, jäljittäjiä. Kaikki meni hyvin. Puhutaan hoitovelasta kun ei ole menty/päästy lääkäriin ja saatu diagnoosia ajoissa. Tilastoimatta jää koronan takia eristyksissä olleiden riskiryhmäläisten ja ikäihmisten fyysisen kunnon romahtaminen. Koronatauolle menivät myös fysioterapiat.  Mikä lienee kuukausia kestäneen kuntoutustauon pitkäaikaisvaikutus?  

Luulenpa, että koronan jälkeistä collateral damagea on myös vanhusten fyysisen ja henkisen kunnon romahtaminen. Se ei näy tilastoissa.   Mielialavahingot on sitten asia erikseen.   Nämä kaikki tilastoissa näkymättömiä hiljaisia vahinkoja vanhoille ja vaivaisille. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset