HUS:illa parhaat koronaviestintikonsultit

Korona on ainakin hetkellisesti hiipumassa. Pandemiariski läpivalaisi armottomasti maamme sairaanhoitojärjestelmän toimintakyvyn. Lääkärit ja tiede nousivat etulinjaan ja olivat potilaiden täyden luottamuksen arvoisia.  Valokeilaan nousivat infektiolääkärit, tehohoidon, keuhkosairauksien ja anestesiologian erikoislääkärit. HUS:n Asko Järvisen leppoisa olemus televisiossa rauhoitti katsojien mieltä.

Kansa seurasi koronauutisia niin Yleltä kuin maikkarilta. Lehtiä luettiin. Nyt ei luettu anttiheikkilöitä eikä homeopaatteja.  Lääketiede sai ansaitsemaansa arvostusta. Pahimmillaan korona on kauhea ja tappava tauti. Koronauutisia hämmentyneenä seurannut potilas huomasi, että viime kädessä ratkaisee sairaalassa lääkärin ja osaavien hoitajien antama hoito potilaalle. Kaikki muu on epäoleellista.

Olemme ihmetelleet asiantuntijoita, jotka ovat Terveyden ja Hyvinvoinnin tai Sosiaali- ja terveysministeriön viranhaltijoita.  Valtioneuvoston jäsenten korkein lääketieteellinen asiantuntemus tulee Aino-Kaisa Pekosen lähihoitajakoulusta. Asiantuntijat antavat ja ottavat suosituksia ja mielipiteitä, vaan eivät vastuuta.

Korona oli dominoinut uutisia jo jonkin aikaa, kunnes A-studioon tulee
HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen. Hän puhuu sotilaallisen selkeästi lyhyitä lauseita, valmista selkokieltä. Kertoo, miten HUS valmistautuu koronaan. Heti tulee potilaalle turvallinen olo: siellä on selvät suunnitelmat.  "Korona tulee, HUS on toimintavalmis."

Yliopistosairaalat olivat tämän korona-aallon mediapelin ylivoimaiset voittajat.  Aiemmin Markku Mäkijärvi joutui televisiouutisissa  Husblabin laboratorioputkisähläyksiä selittelemään. Nyt hän rennon rauhallisesti vastailee kysymyksiin pitenevistä hoitojonoista tai mitä kulloinkin sattuu kysymyksenä olemaan. Ja katsoja uskoo kaiken.

Piti ihan selvittää, mitä diagnostiikkajohtajan virka pitää sisällään.  Huslab ja HUS Röntgen pantiin yhteen ja sitä johtaa Lasse Lehtonen, joka on sekä juristi että lääkäri. Koronakriisin alussa hän antoi julkisuuteen runsaasti lausuntoja ja lehdet tituleerasivat häntä "HUS-pomoksi". Tällöin Tuominen puhalsi pelin poikki ja sanoi, että vain hän vastaa HUS:in tiedottamisesta Markku Mäkijärven kanssa. Hyvin on sujunut.  Lasse Lehtonen twiittaa kymmeniä kertoja päivässä ja edelleen antaa usein lausuntoja. Nyt on tarkempi, että titteli menee oikein.

Äkkiseltään näyttää siltä, että HUS:illa oli parhaat viestintäkonsultit.  Paljonkohan mahtoi maksaa?
Huimia twiittejä Tuomiselta: "Moni on laiminlyönyt koronan vuoksi hoitonsa seurantaa, jopa turvakokeita... Mars kokeisiin! hus.fi/hus-tietoa/uut"   Olikohan konsultin kirjoittama? Hyvin tuli viesti perille.

Koronassa ollaan toistaiseksi hyvässä tilanteessa.  Monta asiaa tehtiin oikein.

Nyt hirvittää ajatus sotesta.  Tämäkö porukka - STM,  Kirsi Varhila, THL, Markku Tervahauta, ministerit Krista Kiuru, ja Ainokaisa Pekonen meille sotea sorvaa yhdessä koko maan kyläpolitiikkojen kanssa. Kävin STM:n sivuilla, siellä on kaikenlaista hyvinvointia ja sosiaaliturvaa, sairaanhoidosta ei sanaakaan monenkirjavassa organisaatiokaaviossa.

Kun näitä miljardeja jaetaan, miten olisi 100 miljoonaa, jolla perustettaisiin Lääkintöhallitus, joka suunnittelee viiden yliopistosairaalapiirin kanssa sairaiden potilaiden hoidon järjestämisen alueillaan. Jätetään THL ja STM puuhastelemaan hyvinvointia ja sosiaaliasioita ja yskimään nyrkkiin ja hihoihin.

Kaikkein järkyttävintä oli huomata, että sekä ministerit, THL ja ehkä STM ostavat ja tarvitsevat viestintäpalveluja ja -koulutusta. Kun Herra antaa viran, antaa hän myös järjen. Miten olisi, että puhuvat totta. Ja jos ei tiedä, aina hyvä vastaus on "en tiedä". 
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset