Viruslingot ja supertatuttajat

Etelä-korealainen nuori mies kävi viidessä yökerhossa ja linkosi koronan kymmeniin.  Suomessa hallitus on suuressa viisaudessaan eristänyt yli 800 000 vanhusta ynnä muuta riskijoukkoa kotioloihin. Tämä on ihan väärin.  Me mitään riskiryhmää olla.

Meitä vaarallisempi riski on viruksen levittäjä - viruslinko.  Koronastrategiassa tarvitaan täyskäännös.  Sen sijaan, että suljetaan koko yhteiskunta on eristetään heikot ja voimattomat, pitäisi kääntää rintama viruksen tartuttajien taltuttamiseen.

Suomessa ei ole oikeastaan kerrottu kuin kahdesta viruslinkotapauksesta: hotelli Vuokatissa oli yksi supertartuttaja, ja lounaalla kymmenet sai tartunnan.  Tästäkin tarvittaisiin lisää yksityiskohtia, oliko siellä seisova pöytä, jossa jonotettiin.  Oliko siellä havaintoja pärskijästä?  Toinen tunnettu tapaus oli  Kiuruveden palvelutaloon oli tullut uusi asukas, joka tartutti monta.  Jälkimmäisestä tapauksesta opittiin, jos palvelutaloon tulee uusia asukkaita, on aluksi kahden viikon karanteeni.

Kannattaa klikata tämä linkki jossa kerrotaan tilanteista, joissa virus tarttui kymmeniin, jopa satoihin ihmisiin.

Nyt -  tosin pitkällä viiveellä tunnustetaan, että maskin tärkein hyöty on siinä, että se suojaa muita. Luulisin, että Covid-19:n vaarallisuus tunnetaan jo niin hyvin, ettei kukaan pärskivä ja hihaan tai ilman hihaa aivasteleva liiku muiden ihmisten joukossa. Vaarallisimpia ovatkin ne, joilla eivät vielä tiedä sairastuneensa. En usko, että enää kukaan lievästi flunssainen uskaltautuisi minnekään ihmisten ilmoille.  Emme vielä ole tilanteessa, että tartuttajaa rangaistaan. Muistattehan vuosien takaa tapauksen, jossa AIDSia sairastava mies tartutti tautia suojaamattomassa seksissä.  Hän kai sai rangaistuksen pahoinpitelystä.  Ei vielä lähdetä syyllistämään tartuttajia.

Nyt kun on jäljitetty ja eristetty jo kuukausia, tarvittaisiin enemmän tietoa siitä, missä ja millaisissa olosuhteissa virus tarttuu.  Olemme lukeneet kuorosta, jonka jäsenistä 87% sai tartunnan. Koreassa samassa jumalanpalveluksessa virsiä veisanneista suuri osa sai tartunnan. Eteläkorealainen 29 vuotias oli yhden yökerhokierroksen aikana tartuttanut kymmeniä. Olisi kiva tietää, oliko hänen käytöksessään jotain epätavallista, liikkuiko erityisen paljon, menikö lähelle muita ihmisiä.  Ehkä yökerhoissa oli kovaäänistä musiikkia, ehkä siellä piti puhua kovaa, ehkä ihan huutaa. Olisi jännä nähdä turvakameratallennetta miehen toiminnasta klubeissa. Siitä voisi oppia jotain.

Entä sitten viruslinkous Musiikkitalon naisten päivän konsertissa. Istuivatko viruksen saaneet eturivissä, oliko siellä yhteislaulua?  Oliko siellä pärskijöitä valloillaan?

Kun muut ravintolat oli jo suljettuina, Pataässän omistaja kertoi ravintolansa olevan täpötäynnä aamuyöhön.  Olisi kiva tietää, onko meillä monta Pataässäkoronistia.

Tietelijät tutkivat laboratorioissaan virusta ja sen DNA tunnetaan. Nyt olisi aika kerätä tietoa siitä, missä ja minkälaisessa kontaktissa tartunta useimmiten saadaan. Tiedämme, että 1-2 metrin etäisyys on hyvä ja tarvittaneen 15 minuutin altistus.

Näin fysiikan professorin äidin pätevyydellä ja sen antamalla itsevarmuudella näitä pohdiskelen. Virus on aika pieni, ihan nanometeriskaalaa, ei tarvitse mitään isoa sylkeä tai pärskettä, jonka kyydissä matkustaa muihin ihmisiin.  Ihan hengitysilmassa on riittävän kokoisia molekyylejä.  Kuka tietää, vaikka virus erityisen hyvin hiilidioksidissa viihtyisi? Emme vielä tiedä tarpeeksi siitä, missä olosuhteissa virus nappaa kiinni kohteeseen.

VTT:n maskiselvitys paljasti, että kangasmaski suojaa muita. Eikö nyt ole niin, että jos kaikilla olisi maski (kaupoissa, metrossa, tungoksessa) suojaisimme toinen toisiamme? 

Luulisin, että kun saamme enemmän aivan arkista käytännön tietoa tarttumistilanteista, voimme suojautua. 800 000 vanhusta tuskin menisivät yökerhojen tungokseen. 800 000 eristetystä ehkä noin 300 000 haluaisi matkustaa bussilla tai ratikalla.  Jos niissä olisi maskipakko, virustartunnan todennäköisyys olisi riittävän vähäinen. Kampaamo tai kosmetologi voisi mainostaa: Meillä on maskipakko henkilökunnalle ja asiakkaille esim. kello 9-12, sinne uskaltaisi lähteä. Ehkä tulisi uusia, maksukykyisiä asiakkaita. Mielelläni maksaisin pari euroa "maskiveroa".

Maskitutkimuksissa on harhaa: on kahdenlaista käyttöä eli ammattilaisten suojaaminen silloin, kun hoidetaan covid-potilaita ja ollaan lähikontaktissa viruksen kanssa, samassa tilassa ja virusta on paljon ilmassa.  Kun taas on kyse siitä, että suojataan muita satunnaisissa lyhytaikaisissa kohtaamisissa, riittää aivan erilainen suojausteho.  Eikä maskeja tarvitse pitää vuorokauden ympäri. Riittää, kun kaikki bussissa matkustavat ovat maskeissa eivätkä siis tartuta toisiaan.  Näin riskiryhmäläiset voisivat matkustaa.

Kun nyt näyttää siltä, että viruksen kanssa on opittava elämään - ehkä koko loppuelämäni, pitäisi luoda turvallisia mikroilmastoja, joissa liikkuisi vain toisiaan suojaavia ihmisiä - eli maskia käyttäviä. Unohtamatta hyvää käsihygieniaa.  Ei pitäisi räplätä nenää eikä suuta, ettei vie virusta limakalvoille. Jos on maski naamalla, se kyllä suojaa minua itseäni, sillä huomaisin, että maskin alla olevaa nenää on hankala kaivaa.

Ennen muinoin ajateltiin, että kulkutaudit ovat huono-osaisten vitsaus.  Meille korona tuli Itävallan laskettelukeskuksista, jossa yökerhon baarimikolla oli superlevittäjä.  Levin yökerhossa bilettäneet kirurgit levittivät tautia ympäri Suomen.  Siksi tautiin ei liity sosiaalista stigmaa.  Tiedämme jo, että tautiin kuolleisuus lisääntyy iän mukana.  Nyt olisi hyvä oppia lisää tartuntaketjuista. Televisiouutisissa Venäjällä suihkutettiin desinfiointiainetta voikukkapeltoon, katuja pestään Pariisissa ja Barcelonassa. WHO juuri raportoi, että katujen desinfiointi on hyödytöntä.

Pitääkö vanhusten nyt lähteä vaatimaan liikkumisen vapautta mielenosoitukseen eduskuntatalon rappusille? Kun meillä on (luultavasti) on testaa-jäljitä-eristä -strategia, olisi tiedettävä, mistä tartunnat ovat lähtöisin.  Koska emme voi pelätä kaiken aikaa kaikkia mahdollisia tilanteita, olisi päästävä jonkinlaisiin todennäköisyyksiin. Tarttuuko virus kaupassa, metrossa, hississä?  Miksi sen kännykkäsovelluksen valmistuminen kestää ikuisuuksia?

Eniten silti huolettaa tilanteen politisoituminen. Koronastrategiat liitetään poliittisiin puolueisiin, keskustelu menee henkilökohtaisuuksiin. Emme enää tiedä, mitä THL loppujen lopuksi suosittaa ja kuka suosituksista päättää ja kuka päättää toimenpiteistä, STM vai SDP ja sen puheenjohtaja Antti Rinne? Aluksi Suomessa oli talvisodan henkeä, "yhdessä tästä selvitään", minne tämä yksituumaisuus hävisi?











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena