Kiireetön sairaanhoito ajettiin alas - milloin alkaa ylösajo?

Kuva Meilahden sairaalan pääovelta pari viikkoa sitten.  Olin sairaalan osastolla kun koronasulku alkoi.  Erikoinen tunnelma, osasto oli lähes tyhjä.  Minne potilaat hävisivät?
Koronapandemia on nyt kestänyt muutaman viikon. Näemme lehdissä kuvia terveyskeskusten typötyhjistä odotushuoneista.  Ihmetellään, miksi potilaat eivät uskalla tulla terveyskeskukseen.

Ei silti näytetä kuvia peukaloitaan pyörittelevistä lääkäreistä ja hoitajista. Missä he ovat?  Hoitamassa jotakuta noin kahdestasadasta sairaalahoidossa olevaa koronapotilaasta?  Kävin myös terveyskeskuksen laboratoriossa.  Minne potilaat ovat kadonneet? Kyselin, mitä terveyskeskuksessa tehdään, kun ei ole potilaita. Ei kai juuri mitään. Odotetaan, että korona menee ohi tai puhelin soi.  On niin hiljaista, että takaisinsoittoa ei tarvita, kun ehtivät vastaamaan kaikkiin puheluihin.

Neuro-oftalmologian poliklinikalle on puolen vuoden jonot. Olin lokakuusta jonottanut aikaa huhtikuulle. Se peruttiin.  Kanta-järjestelmästä luin, että uusi aika tulee 6-12 kuukauden kuluttua.  Puolisoni SVT-katkosten selvittely on kesken, huhtikuussa piti tulla aika kardiologian poliklinikalle. Ei ole tullut kutsua. Toisaalta televisiossa sanotaan, että kardiologian potilaat ovat jättäneet tulematta ja sairaudet etenevät hoitamatta.  Minulla ei ole tietoa yhdestäkään potilaasta, joka olisi jättänyt menemättä vastaanotolle, toisaalta olen kuullut monista, joiden vastaanottoajat on peruttu.

Koronavirus tekee tuhojaan. Digiloikka eteni, minäkin olen jo kaksi kertaa tarvinnut Pihlajalinnan chatia. Terveyskeskukseen saan lähetettyä sähköpostin, jos asia onnistuu terveydenhoitajan valtuuksin, kaikki hyvin. Lääkärille ei sähköpostia voi lähettää.

Suomessa on meneillään hieno avoin hallinto hanke. Koronan aikana on käynyt selville, että hallinto on siiloutunut eli piiloutunut siiloihin.  Terveydenhuollossa eli sairaanhoidossa tilanne on kaikkein sekavin.  On tämä perustuslain suojaama kunnallinen itsehallinto.  Jokainen kunta on ihan itse saanut hoitaa koronansa miten parhaaksi näkee.  STM kyllä on lähettänyt suosituksia, joita STM:lle on suositellut asiantuntijaorganisaatio THL. Haluaisin silti tietää, kuka on ajanut alas kiireettömän terveydenhuollon eli terveyskeskukset, THL, STM, kunnat, ERVA-alueet, keskussairaalat vai Sanna Marin?

Kovasti mietitään, miten yritykset selviävät hengissä koronasta. Kukaan ei tunnu miettineen sitä, kuinka potilaat selviytyvät hengissä ei-korona taudeista.

Jos tuntuu tiedonkulku takkuavan ministeriössä suojaimista ja niistä jaksetaan tankata loputtomasti, miksei kukaan kysy, milloin terveydenhuoltoa (=suomeksi sairaiden hoitoa) ajetaan ylös. Vai pitääkö päivystyksen kautta pyrkiä sairaalaan sisään?

Keneen tässä nyt enää voisi luottaa? Näyttäisi siltä, että HUS ei ole mokannut missään. Juha Tuominen kertoo selkokielisesti asiat ja vaikuttaa koronatiedon tulvassa olevan ainoa, jonka sanaan voi luottaa. 

Kännykkäsovellusta emme saa vuosikausiin.  Ihmettelen vaan, mikä siinä tietoturvassa mättää? Koronavirus on ainakin paljastanut sen, miten paljon kansalta salataan asioita. Ja kaikki tehdään mukamas tietoturvan ja kansan parhaaksi. Tappavasta kulkutaudista viis. Kun aikanaan suoritin valtiosääntöoikeuden appron oikeustieteellisessä Mikael Hidenin aikana, en arvannutkaan että joskus tulevaisuudessa verenpaineet kohoavat pilviin aina, kun joku valtiosääntöoikeuden professori näyttää naamaansa telkkarissa.

Kaikkein absurdeinta oli maskien vaarallisuudesta varoittelu.  Olisivat suoraan tunnustaneet, että suojavarusteista on pulaa. Maskeja suositellaan sitten, kun sairaanhoidossa niitä ensin on tarpeeksi.

Nyt kun olen ollut viikkoja ilman säännöllistä hierontaa, kokovartalospastisuus ja kivut lisääntyvät sietämättömiksi. Kovia kipulääkkeitä on otettu kehiin. Mietin fysioterapiaa tarvitsevia, kaikki kuntoutus pysähtyi. Kuinkahan paljon sisäänkasvaneita varpaankynsiä joudutaan hoitamaan, kun vanhukset eivät ole päässeet jalkahoitoon? Tarjoaako Krista Kiuru vammaisatasta käytettäväksi yksityisissä hoitolaitoksissa?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset