Lääkevaihtosirkus, tuleeko omakanta tai Apotti apuun?

Olen ehkä vainoharhainen, mutta lääkevaihdossa alkuperäiset brändit tuntuvat vaihdossa menevän huonommiksi. Saattaa olla, että kyseessä on joku halpislääkkeiden apuaine, jolle olen herkistynyt.  Tai sitten ne eivät toimi ollenkaan. Olen moneen kertaan kokeillut Somacit ja Losecit ja vaihtokelposiet PPI:t.  Mutta ainoastaan Nexium pitää närästyksen ja ruokatorven krampit loitolla.
Kolesterolit eivät alentuneet muulla kuin Crestorilla ja kun sille tuli korvaava valmiste, sain parissa viikossa maksa-arvot toiselle sadalle.  Onneksi otettiin labrat juuri ennen lääkevaihtoa, että löytyi todisteet vaivatta.

Sopiiko lääke?

Aika jännää, että on tulossa "personalized medicine" eli yksilölliset lääkkeet.  Ainakin lääketeollisuus siis uskoo, että lääke, joka toimii yhdelle, voi olla sietämätön toiselle. Eikä millään jaksa muistaa, mitä verenpainelääkettä kokeiltiin 20 vuotta sitten. Hain apteekista puolisolle verenpainelääkkeen. Reseptissä luki Amlodipin. Muistin, että sitä oli joskus minullakin.  Ei toiminut.  Apteekista oli Amlodipin loppu, mutta alkuperäinen brändi Norvasc oli saatavilla. Sitäkin minulla on ollut kokeilussa - olen siis aikanaan kokeillut lääkkeen kahdella eri nimellä.

Lääkeaineallergiat talteen

Kanta-järjestelmään minulle on merkitty vain yksi hengenvaarallinen lääke: atsatiopriini. Tavallisia lääkeaineallergioita ei ole missään tallennettuna.  Niitä pitää luetella kerta toisensa jälkeen, ensin päivystyksessä, sitten osastolla ja osaston vaihtuessa uudestaan.

Vaihdetaanko huonommaksi?

Olen ajatellut ehkä vain kuvittelen sivuvaikutukset ja huonon tehon. Mutta ei.  Vähän harvinaisempi sitkeä kynsisieneni candida parapsilois (tästä aiemmissa blogeissani) oli noin vuoden Diflucan-kuurin jälkeen jo miltei hävinnyt. Sitä oli jäljellä ehkä 3 mm:n alue kynnen kärjessä.  Runsas kuukausi sitten Diflucan oli päässyt loppumaan ja tilalle oli tullut toisen valmistajan flukonatsolia joka oli vaihtokelpoista.  Eikö mitä, kelvotonta se oli!  Viikko sitten huomasin, että kynsisieni oli uudestaan lähtenyt leviämään. Voi itku.  Ei muuta kuin uusimaan resepti oikealle Diflucanille ja toivotaan parasta. Mistä potilas voi tietää, että vaihtolääkkeessä on oikeaa vaikuttavaa ainetta?

Merkkitietoinen potilas

Sairaan hyvä lääkitysneuvo: Jos olet jonkun lääkkeeen hyväksi havainnut, älä hevillä vaihda. (Ellei siis lääkäri nimenomaan määrää). Hintaero on ehkä ihan mitätön. Saattaa olla, että apteekissa ei ole alkuperäisbrändiä.  Yleensä apteekki tilaa alkuperäisen, pitää vaan jaksaa odottaa muutama päivä.

Ja toivotaan, että kanta.fi saa lisäpalikan, johon voi listata sopimattomat lääkkeet ja ehkä myös ne hyvin sopivat, joita eivät sinulle ole vaihtokelpoisia, vaikka Kelalle kelpaisivatkin.   Vai tuleeko aikanaan Apotti potilaalle avuksi?

Kommentit

tässä asiaa sylin täydeltä ! HYvä että edes joku tajuu 'samanlaisten' 'samaan vaihtamiseen'. Kyse ei tosiaan oo purkista. Ah ! Mä oon ite miettiny tätä viimiset 10 vuotta mut eipä tuu kenellekään tätä ääneen sanottuu. Tää pitäs lukee jokaisen joka vetelee säännöllisesti nappeja ! Kiitos Satu xx

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta