Diagnoosin kalastus tietoaltaisiin

Nyt padotaan potilastietoja tietoaltaisiin, ennen pitkää itseoppiva algoritmi louhii sieltä jyvät akanoista, keinoäly oppii yhdistelemään erilaisia asioita ja tekemään diagnooseja myös kaikkein harvinaisimmista sairauksista. HUS on päässyt tietoaltaan teossa jo hyvään alkuun. Lähitulevaisuudessa tietoallas oppii keskustelemaan genomitiedon kanssa. Sitä me harvinaispotilaat odotamme.

eHealth on vihdoinkin edennyt niin pitkälle, että valtaosa potilastiedoista kertyy Kanta-järjestelmään.
eReseptit ovat jo siellä tallella.  Kelan sivuilta voi käydä laskemassa käyntinsä yksityisillä erikoislääkäreillä.  Tänä vuonna on ollut yli 20 käyntikertaa.  Sen lisäksi olen ollut yliopistosairaalassa osastohoidossa kahdella eri osastolla, avohoitopotilaana neljällä eri klinikalla. Meilahden tai terveyskeskuksen päivystyksessä kymmenkunta kertaa. Kaikesta tästä jää dataa tietoaltaan pohjalle.

Jokaisella käynnillä luetellaan käytössä olevat lääkkeet milli- ja mikrogrammoineen. Mikä kumma on, että nykyteknologia ei kykene ylläpitämään ajantasaista listaa, jonka potilaskin voi itse tarkistaa. Voimme siis laskea, että tänä vuonna olen käynyt lääkelistani lääkärin kanssa läpi vähintään 30 kertaa. Ratkaisun tähän ei pitäisi olla mitään rakettitiedettä.

Laskin Kanta-järjestelmässä olevat käyntisyy-diagnoosit - niitä oli yli 40.  Tosin muutaman voisin heti poistaa, olivat ihan väärin.    Nämä siis vain parin vuoden ajalta, monet jo vanhemmat, ennen Kanta-järjestelmää saadut diagnoosini ovat kirjaamatta. Kun potilas välivouhkana sukkuloi hoitosiilojen - tai haluaisin kutsua niitä umpioiksi - välillä, hänelle jää haastava tehtävä välittää tietoa eri tahojen välillä. Oma äly ei edes riitä, onko joillain tapahtumilla yhteys keskenään, vai onko kyseessä yksi tauti eri paikoissa.

On tulossa Apottia, Kanta-järjestelmääkin kehitetään, monenmoista pikku appsia tulee joka diagnoosille. Nyt olisi aika jo rekrytoida tuotekehitykseen monisairaita koepotilaita ja kehittää yhdessä heidän kanssaan järjestelmiä, jotka säästävät aikaa, rahaa ja henkiä.  Ilmoittaudun koekaniiniksi Dr. Watson saa oitis tulla louhimaan. Jos se saisi tietoaltaaseeni jotain tolkkua.
Näiden lisäksi tarvitsen jonkin hyvän pilven, johon voi tallentaa PEF-mittauksia, verenpainetta ja muuta arkista metadataa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena