Sairaan hyvä Sote ja Sipilä

Juha Sipilä kirjoitti blogissaan marraskuussa: "Ensinnäkin tarvitsemme perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraation. Toiseksi tarvitaan riittävän leveät hartiat palveluiden järjestämiseksi. Asiantuntijoiden mukaan noin 10 - 20 järjestävää tahoa riittää. Kolmanneksi toimivalla sote-alueella on oltava 24/7 päivystys. Neljänneksi rahoitus on muutettava yksikanavaiseksi. Viidenneksi tietojärjestelmien yhteensovittaminen on oltava keskeinen osa uudistusta. Kuudenneksi sairaaloiden johtamiseen tarvitaan uusi ote."

Tästähän ei enää puutu kuin rahoituksen muuttaminen yksikanavaiseksi. En vieläkään ole ryhtynyt kepulaiseksi.  Jos ottaa Sipilän, tulee kaupan päälle Paavo Väyryset, Matti Pekkariset ja muu maakuntien kehittyvät (=valtaapitävät) kepulaiset. Mielenkiintoista, kaatuko Sote vai kaatuuko Sipilä.  Luultavasti sote-ratkaisua ei olisi syntynyt ilman Sipilää.  Sipilä on nyt niin vahvassa nosteessa, ettei kukaan uskalla olla eri mieltä.  Toivottavasti pian joku syväkurkku vuotaa, miten se sote-sopu syntyi.

Olen potilaana ottanut kantaa vahvasti kaikilla kanavilla terveydenhuollon uudistamis- ja ennen kaikkea säästötarpeesta. Ehkä Juha Sipilä on lukenut Sairaan hyvän potilaan tai on muuten vaan viisas mies.  Miksei meillä ole ole ollut ketään muuta poliitikkoa, joka olisi sanonut yhtään mitään järkevää näistä asioista. 

Miten ihmeessä ajatellaan, että kuntien hallussa lähipalvelut säilyvät.  Mitenkä näivettyvä terveyskeskus kunnan omana toimintona olisi paremmin kuin nykyaikainen terveydenhoito, joka voi olla oikeaa lähipalvelua niin, että terveydenhuolto menee potilaan kotiin. Ei Kittilän terveyskeskus ole lähipalvelu niin kauan kun syrjäkyliltä on yli 100 kilometriä huonoja teitä terkkariin. 92-vuotias Inkeri äiti skypettelee lastenlapsilleen Pariisiin ja Bhutaniin.  Terveyskeskukseen on matkaa vain kilometri, mutta rollaattorin kanssa se sekä huonolla kelillä että sairaana mahdottomuus. Miksei Skype toimi myös lääkärin kanssa.  Enpä nyt luule, että jotkut NSA:n tai muunkaan vaarallisen tahon vakoilijajoukot olisi Inkeri-äidin puheluista innostuneita. 

Potilas voi ainakin vähän aikaa olla toivorikas.  Ehkäpä tuo Sipilä ehti sairastaessaan miettiä sairastamista.   Nyt odotetaan enää rahoituksen yksikanavaisuutta.  Siihen tarvitaan varmaan perusteelisempi rahojen loppuminen.  

Sote-uudistuksessa taloudellisesti häviävät kaikenkarvaiset ohjelmistonikkarit ja projektihankekonsultit.  Potilaat ovat voittajia, he saavat lähelle palvelun, joka voi tulla kauempaakin.

#sote Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laboratoriotulokset - voiko niihin luottaa?

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?