KanTa, Kela ja reseptin uusiminen

eHealth-elämys!  Kännykkä kilahti, tekstiviesti: "Kela.Fpa (Lääkkeen nimi) Resepti on on uusittu. KanTa-palvelut". Se toimii sittenkin. eResepti on niin hyvä. Onhan sitä myös vastustettu.  Saa nyt nähdä, miten käy, kun se tulee pakolliseksi myös yksityissektorilla.

Oli huhupuheita, että yksityislääkärin pitäisi ostaa 20 000 euron ohjelmisto reseptin kirjoitukseen. Sellainen tieto on tässäkin blogissa aiemmin kirjattuna.  Käsittääkseni tieto on perätön.  Satuin näkemään STM:n virkamiehen kirjotuksen Lääkärilehdessä.  Koska minulla ei lukuoikeuksia tuohon salatietoon, en pysty laittamaan viitettä. Ihmettelen vaan, miksei sitä ole missään rahvaalle luettavassa mediassa raportoitu.  20 000 euroa maksaa potilastietojärjestelmä, reseptin kirjoittamiseen tietokoneella tai älypuhelimella tarvitaan vain pieni ja halpa ohjelma.

Tietysti sen käyttö pitää opetella. Minä jos kukaan ymmärrän oppimisen vaikeutta. Onhan hienoa, että lääkärinoikeudet säilyvät vaikka satavuotiaaksi.  Toisaalta, skeptisesti ajatellen, jos lääkäri ei opi uutta reseptinkirjoitusohjelmaa, mahtaako hänen ammattitaitonsa muiltakaan osilta olla ajantasainen? Mutta tietysti tällaista ei potilas saa ajatella.
 
Raimo Puustinen kirjoittaa hyviä ja hyvin luettuja kolumneja Potilaan Lääkärilehteen. Tämän viikon kolumni kannattaa lukea.  Siinä hänelle tulee uusi potilas uusimaan pinoa kolmiolääkereseptejä.  Puustinen ei ollut reseptejä kirjoittanut ja hyvä niin.  eResepti ei poista moni- ja sekakäyttäjien ongelmia, mutta se helpottaa lääkkeitään huolella ja oikein käyttävien potilaiden elämää.  Lääkäri näkee, että Diapameja ei haettu myös viime viikolla ja uskaltaa reseptin kirjoittaa ilman nöyryyttävää ristikuulustelua.

Myös Meilahdessa on pientä edistystä.  En ollut kotona, kun sairaanhoitaja soitti ensi viikon tiputusajoista Päiväsairaalassa. Lupasi lähettää sähköpostilla ja niin hän tekikin. Sain oikeat kellonajat laitettua allakkaan kotona kaikessa rauhassa.

Vielä parempaa: armas puolisoni totesi reseptiensä vanhentuneen ja hänen henkilääkärinsä on lopettanut yksityisvastaanoton pitämisen. Sanoin menepä: terveyskeskukseen reseptiesi kanssa. Kaikki meni hyvin.  Antoivat vielä ajan lääkärille, että voi reseptit uusia ja potilaan tavata livenä.  eTerveys on hieno juttu, mutta oikea hoitosuhde potilaan ja lääkärin välillä on vielä parempi.

Vallilan terveysasema on siis aivan mainio paikka.  Etenkin siellä on ilahduttanut mukavat laboratoriohoitajat ja terveydenhoitajat.  Tilat ovat vähän 1970-luvun DDR:ää.  Uusi terveysasema olisi jo rakenteilla, ellei joku yksityinen kansalainen olisi valittanut Kalasataman keskuksen rakennusluvasta.  Kyllä hän mahtaa nyt olla iloinen valituksensa tehosta kymmenien tuhansien helsinkiläispotilaiden arkeen.

#eHealth #kanta #kela  #hus #eTerveys

  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta