Tutkitusti tyhmä potilas

Kaikki autoilijat pitävät itseään keskimääräisestä parempina kuskina.  Kaikki ihmiset pitävät itseään keskimääräistä fiksumpina ja vaikkapa huonolle koulumenestykselle keksitään sata syytä, on laiskuutta, huonot opettajat, lintsaus, harrastukset...ei koulunkäynti kiinnostanut.  Onhan näitä.

En ole tavannut ketään, joka tunnustaisi olevansa tyhmä. Muista ihmisistä on niin helppo löytää runsaasti tyhmyyttä. Potilaiden mielestä etenkin vakuutuslääkärit ovat tyhmiä, Kelan tätit on tyhmiä ja koko terveydenhuolto on tyhmästi järjestetty. Vain potilaissa ei ole vikaa.

Minähän siis olen tutkitusti tyhmä.  Koska erinäisten sattumien seurauksena minulla on ollut ilo olla myös tutkitusti fiksu, osaan nähdä eron. Tyhmyys ei estä realistista arviota itsestään.  Sitten vasta on tosi tyhmä kun ei ymmärrä olevansa tyhmä. Kaikki on hyvin niin kauan kuin ymmärtää, mitä ei ymmärrä.

Potilas-lääkärikonflikteissa on usein kyse erehtymättömyyden harhasta.  Kun sekä potilas että lääkäri ovat omasta mielestään oikeassa ollen asiasta eri mieltä, on tilanne vähän sama kuin Timo Rädyn ja Hilkka Ahteen oikeudenkäynnissä, josta saattaa tulla joku oikeuden päätös, mutta Räty-Ahde-tulehduskonflikti jää hoitamatta.

Tämän valossa onkin niin mukava olla tutkitusti tyhmä. Voin aina iloisesti sanoa, "anteeksi, olin väärässä." On niin paljon vaikeampaa olla tyhmä, jos ei itse sitä ymmärrä.  Pitää kulkea kaivamassa vuosien takaisia raastuvissa.

Eikös olisi hyvä, jos lääkäri-potilaskonflikteillekin olisi kantelu- ja valitusinstanssien lisäksi potilassovittelija, joka katsoisi lempeästi missä kohdin yhteisymmärrys on lähtenyt sivuraiteelle. Lyötäisiin kättä päälle: kumpikin sanoi, olinpas minä tyhmä kun ryhdyin riitelemään ja aloitetaan puhtaalta pöydältä.

Äkkiseltään arvioiden tällä konstilla vapautettaisiin potilastyöhän iso määrä lääkärivirkamiehiä ja ylilääkäreitä valituspapereiden kääntelemisestä ja potilaat saisivat keskittyä tärkeimpään potilastyöhön eli paranemiseen.  Tässä VM:n Martti Hetemäelle säästöehdotus, kyllä tällä muutama miljoona irtoaa parempaan tarkoitukseen.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta