Sairaan hyvä potilas aloittaa bloggaamisen

Jos sote-uudistusta katsottaisiin miljardi-investointina, kiinnostaisi loppukäyttäjän eli asiakkaan mielipide. Sairaanhoidossa asiakasta kutsutaan potilaaksi. Kun asiakas on potilas, hänellä ei enää ole mielipidettä. Hänestä ei tarvitse siis välittää.

Puheenvuoroja käyttävät säilyttäjäorganisaatiot. Poliitikot ja tietenkin kuntapäättäjät huolehtivat vallastaan, eivät potilaista. Potilasjärjestöt huolehtivat RAY:n tuestaan (jota jakavat poliittisesti valitut päättäjät). Lisäksi ne voivat olla riipppuvaisia lääketehtaiden rahoituksesta. Lääkärit ja hoitajat järjestöineen huolehtivat työsuhde-eduistaan ja reviireistään.

Tarvitaan siis Sairaan hyvä potilas, joka ajaa parempaa hoitoa kaikille sairaille kustannustehokkaammin. Sairaan hyvä potilas on taustaltaan talousammattilainen, joka ymmärtää, että raha ei kasva puussa.  Julkisen sektorin terveydehuoltoon tarvittavan rahan pitää ansaita veronmaksua varten jonkun yksityisen sektorin yrittäjä, työnantaja tai palkansaaja.  Näin voidaan jakaa hyvinvointia sairaille ja myös köyhille sairaille.

Sairaan hyvä potilas on taloudellisesti riippumaton ja itsenäinen toimija, joka ei ole korruptoitavissa. Hän on sekakäyttäjä, hän käyttää tilanteen mukaan myös yksityisiä terveyspalveluita vaikka onkin monien tautiensa vuoksi myös julkisten terveyspalveluiden suurkuluttaja. Hän käyttää myös omia varojaan ns. vaihtoehtohoitoihin, jos niistä on saatavissa lievitystä kipuihin tai ostettua hyvää oloa.

Sairaan hyvän potilas ei ole aktivisti, joka on jotain vastaan.  Ei, hän uskoo hyvään ja rakentavaan vuorovaikutukseen hoitavien lääkäreiden kanssa. 

Sairaan hyvältä potilaalta tulee perusteltu potilasmielipide ajankohtaiseen terveyspoliittiseen keskusteltuun.
Kommentit

Tuuli Aitolehti sanoi…
Kiitos Sairaan hyvä potilas :) . Me kaikki tarvitaan sinua.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laboratoriotulokset - voiko niihin luottaa?

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?