Miks sulla on toi maski - ei ole maskipakkoa

Kaikki eivät pidä maskeista. Jo huhtikuussa havaitsin, että maskia käyttäviä katsottiin viistoon. Silloin niitä ei paljon näkynyt. Nyt sentään on jopa maskisuositus.  Ilmassa on koronan lisäksi toinenkin outo aerosoli - maskivihamielisyys. Käyn kahdessa vanhusten tai vaivaisten (olen sekä että) jumpparyhmässä.  Kun pari viikkoa sitten päätin käyttää maskia, sain runsaasti kommentteja.  Likipitäen kaikki halusivat kertoa, miksi eivät missään tapauksessa halua maskia käyttää.  Jouduin ihan puolustuskannalle.  Sanoin: on aika kauhea ajatus, että oireettomana tartuttaisin koronan teihin.  Suojaan siis teitä, vaikka olen astmaatikko ja on muutakin vikaa hengityksessä.  En nyt ajattele pelkästään itseäni. Tämän vuoksi käytän.  En silti kehdannut sanoa: teilläkin pitäisi olla maskit.  Oikeastaan pitäisi kysyä, miks sulla ei ole maskia?

Kun tauolla otan siististi toisella kädellä maskin pois juodakseni, maskia katsotaan epäluuloisesti.  Ei uloshengitykseni mitään hermomyrkkyä ole. 

Maskeista tuli politiikkaa jo huhtikuussa - ainakin Twitterissä. Luultavasti olin kuplassa, sillä lukuisat lääkärit ja tutkijat tuntuivat olevan yksimielisiä maskien hyödyistä jo silloin.  En viitsi poliitikkoja paljon seurailla, mutta näytti siltä, että hallituspuolueiden kannattajat vastustivat maskeja, persut ja kokoomuslaiset maskien puolella. 

Maskeissa on kyse yhteisöllisyydestä - toisista välittämisestä. Maskittomuus kertoo itsekkyydestä ja välinpitämättömyydestä. Hyvinvointivaltiossa me emme enää välitä muista - odotamme, että valtio huolehtii. 

Onko maskisuositusviivyttely välikysymyksen arvoinen asia?  Enpä tiedä. Kevään "tutkimus" ehkä saattoi olla luotettava, mutta siihen liitetty informaatio maskien vaaroista ja käyttämisen vaikeudesta oli vastuutonta.  Ja vaikka STM ja THL olisivat siinä vaiheessa todellakin näin uskoneet, asiaa ei ole korjattu yhtä voimakkaasti kuin vaaroista varoiteltiin.  Edelleen etenkin vanhat ihmiset uskovat, että maskit ovat vaarallisia. Mihin tutkimukseen maskien vaarallisuusvaroitukset oikein perustuivat.  Toivoisin silti, että STM pyytäisi selkokielellä anteeksi maskien vaarojen liioittelun ja oikaisee väärät tiedot.

Voisiko joku tuoda yhden esimerkin, jossa maskin käyttö on aiheuttanut vakavaa vaaraa tai haittaa tai muuten lisännyt taudin leviämistä?   

Maskien hyödyistä taitaa olla jo riittävää näyttöä.   Varsinkin, jos alustavat tutkimustiedot siitä, että maski voi vähentää sisään hengitettävän viruksen määrää ja että tartunnassa saadun viruksen määrä vaikuttaa taudin vakavuuteen. 

Siks mulla on toi maski.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset