Lääketurvallisuutta googlekääntäjärobotilla


Lääketuotanto on ulkoistettu Kiinaan ja Intiaan, lääkepula on todellisuutta. Kilpailu on kovaa ja pitää tuottaa halvalla. Oli yllätys, että myös lääketurvallisuutta koskeva viestintä on ulkoistettu google-kääntäjää käyttävälle robotille.

"Kyllä aikuinen ihminen tietää, milloin henki kulkee" sanoi professori Lauri A. Laitinen, kun hänen potilaanaan kysyin, pitäisikö hankkia PEF-mittari. Olen nyt reilut 30 vuotta opetellut tietämään, milloin henki kulkee.  En siis tarvitse vointini seuraamiseksi PEF-mittaria.  Potilas tarvitsee PEF-mittarilla saatavia numeroita voidakseen kertoa astmastaan lääkärille ja lääkäri tarvitsee numeroita diagnoosin tekoon ja Kela tarvitsee diagnoosin maksakseen korvausta astmalääkkeistä.

Kolmisen vuotta on ollut käytössä AstraZenecan erinomainen Oxis Turbuhaler-lääke. Se on niin nopeavaikutteinen, että potilas kyllä huomaa, kulkeeko henki. Lääke ei maistu, tuoksu eikä tunnu miltään. Kun se hengitetään sisään annostelijasta, on luotettava pakkauksen annoslaskuriin, josta kuva.

Annostelijan laskuri on viallinen.  Kuten kuvasta näkyy, annoslaskurin nolla on vasta tulossa näkyviin ja lääkeaine pakkauksesta oli loppunut jo muutama annos aiemmin. Lääkkeen pakkausselosteessa sanotaan: "Kun punaisella taustalla oleva "0" on annoslaskurin keskellä, sinun on otettava käyttöön uusi Turbuhaler".

Ei pidä paikkaansa. Lääke loppuu usein jo aiemmin, ehkä 5-10 annosta ennen kuin nolla on keskellä.  Aikuisena ihmisenä tiedän, milloin henki kulkee ja osaan toki ottaa uuden Turbuhalerin käyttöön.  En halua nipottaa, mutta ajattelin, että olisi syytä saattaa asia yhtiön tietoon.  Toinen vaihtoehto olisi ollut Fimea mutta en viitsinyt tehdä asiasta numeroa.

Niinpä katsoin AstraZenecan sivuilta yhteystiedot, MedicalInformationAZNordic:


AstraZenecan lääkeneuvonta on lääketieteellinen neuvontapalvelumme terveydenhuollon ammattilaisille.

Vastaamme AstraZenecan lääkkeitä koskeviin kysymyksiin, jotka liittyvät esimerkiksi käyttöön, annostukseen, aineosiin, vaikutuksiin, käyttöaiheisiin, haittavaikutuksiin ja niiden raportointiin sekä tutkimustuloksiin.


Sähköpostini AstraZenecalle, olisi ehkä pitänyt kirjoittaa kiinaksi

Hei,
Oxis Turbuhaler on erittäin hyvä lääke.  Olen käyttänyt sitä jo muutaman vuoden.  Jo useamman vuoden olen ajatellut kirjoittaa ja ottaa yhteyttä.
Lääkkeen annostelija on viallinen tai ainakin suomalaisille säntillisille ja ohjeita noudattaville sopimaton.  Koska lääke ei maistu eikä muutenkaan tunnu, ei voi tietää, onko lääkettä jäljellä.  Se yleensä loppuu aina, kun hieman punaista tulee näkyviin annoslaskurissa.  Tämä tapahtuu miltei joka pakkauksen kanssa, vaan ei ihan aina.

Koska olen pitkään käyttänyt lääkettä, tunnen hengityksestäni, onko lääkettä ollut annostelijassa.
Astmani on ollut pitkään aika stabiili ja lääkkeen jälkeen PEF-luku nousee noin 30 yksikköä.  Olen PEF-mittarin kanssa tehnyt omia selvittelyjä ja todennut, että lääke todellakin loppuu, ennen kuin annoslaskuri on lopussa.
Henkilökohtaisesti tämä ei ole iso ongelma, kokeneena astmaatikkona osaan hoitaa itseäni ja aloittaa uuden lääkepakkauksen.

Ohessa kuva, josta ehkä näette mitä tarkoitan, laskuri ei näytä nollaa.  Voisi luulla, että on melkein kymmenen annosta jäljellä.

Kuitenkin tämä on huolestuttava seikka: vanhukset, lapset ja muut ihmiset, jotka eivät kykene itse arvioimaan tilannetta, voivat näin jäädä muutaman päivän ilman lääkettä.

Teidän pitäisi joko
a) lisätä lääkkeen määrää, että riittää nollaan asti
b) ohjeistaa vaihtamaan lääkepakkaus heti punaisen värin ilmaannuttua laskuriin
c) parantaa tuotannon valvontaa

Odotan kiinnostuneena vastaustanne.

Ystävällisin terveisin
Satu Salonen
tietokirjailija

Astra Zenecan robotti vastaa tiedusteluuni google-käännöksellä
 

AstraZeneca
Hei Satu,

Tapahtuman tiedot
Tuotteet: OXIS TURBUHALER
Haittavaikutukset: lääkkeen jälkeen PEF-luku nousee noin 30 yksikköä

Kiitos, kun otat yhteyttä AstraZenecaan tiedotidaksenne tai keskustellaksenne tuotteisiin käytännössä käyttökokemuksia, ylläkuvatut kuvat ylläpitämään tai -vaikutuksia.

Koska suuri kiinnostuneita arviointi tapausta, koska se havaittiin tuoteemme käytön vuosi. Täydelliset tapaukset liittyä kliinisten tietojen saamiseen yhdellä kirjallisella luettelolla, joka sisältää kaikki yhteyshenkilöt terveydenhuollon ammattihenkilöön. Tarvitsetko liitteen esittämistä lomakkeessa, voit valita vain lääkärinne nimen ja osoitteen, jos hyväksytte, ja ottakaa yhteyttä hävittämiseen.

Palauttakaa ystävällisesti täytetty lomake AstraZenecan lääketurvayksikköön vastaamalla tätä sähköpostiin. Täyttämällä ja palauttamalla alla olevat lomakkeet annatte meille suostumuksenne, ota yhteys hoitaneeseen terveydenhuollon ammattihenkilöön koskien tähän virtaan heikompiin toimituksiin.

POTILAAN SUOSTUMUS & LÄÄKÄRIN TIEDOT

Täyttäkää ystävällisesti alla olevaa taulukkoon lääkärinne yhteystiedot


Pitääkö nauraa vai itkeä?

Eihän tuollaista postia lähetetä kuin Intian tai Kiinan hikipajoilta. Eikä tunnu asia olevan hallussa. Lääkärin nimi ja yhteystiedot olisi pitänyt ja lähettää ja lupa potilastietoihini.  Ei se nyt ihan näin mene. Jos ei ymmärretä postia, voi sitten vastata englanniksi - mieluiten ei kiinaksi - ettei ymmärretty.  Nauraahan näille nyt naurismaan aidatkin!

AstraZenecan lääkkeet ovat tosi hyviä, mutta erittäin kalliita. Ajattelin nyt kaikkia niitä, jotka eivät itse osaa sanoa, että lääkettä ei saatu.  Eikö tuo sähköposti olisi ansainnut asiallisen vastauksen? 

P.S.

AstraZenecan asiallinen vastaus välittömästi Twitter-jaon jälkeen
 
Yhtiön Customer Complaints osasto lähetti ystävällisen viestin, jossa asiaa luvataan selvittää.


"Kiitos vielä raportoimastasi tuotevirhe-epäilystä. Meille on äärimmäisen tärkeää saada tutkittavaksemme kaikki laitteet, joiden kanssa käyttäjillä on ollut ongelmia.

Ystävällisin terveisin,"

Oxis Turbuhaler on erinomainen lääke.  Toivottavasti tuotteen annoslaskijan toimintaa varmistetaan. Twitter on näköjään aika tehokas väline.  Ja ehkä tämän jälkeen korjaavat vastausrobottinsa algoritmia. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset