Käypä hoito on tulevaisuusinvestointi ja yhdenvertaisuustakuu

Onnittelut Käypä Hoito, täytit juuri 25 vuotta. Tiedät toki olevasi lääkärille hyvä työkalu. Hän voi  nopeasti tarkistaa, ovatko 30 vuotta sitten saadut opit ajan tasalla. Aina ei voi kaikkea tietää - lääkärikään.

Tiedän, millaista on sairastaa sairautta, josta ei tiedä mitään.  Osallistuin Käypä hoito juhlaseminaariin. Hieno tilaisuus.  Hoitosuositukset tehdään huolella. Suosituksia on noin sataan sairauteen. Lääkärit puhuivat suosituksista lääkärin näkökulmasta.  Tarpeellisia ne ovat potilaallekin.

Tilaisuuden pääpuhuja, professori Ina Kopp kertoi, että hoitosuosituksia tehdään monessa maassa.  Tavallisiin tauteihin tehdään hoitosuosituksia monessa maassa, eniten olisi tarvetta harvinaisten sairauksien suosituksille. Tarvitaan yhteistyötä. Potilaana olen vankasti samaa mieltä.

Käypä on hyvä sana, ei siis sekundaa, mutta ei turhaa luksusta. Juuri sellaista, mitä hyvinvointivaltion rahoittama julkinen terveydenhuolto tylsästi ja tasapuolisesti tarjoaa jokaiselle. Sotessa ei ole vielä päästy yksimielisyyteen edes maakunnista, rakenteesta, hallinnosta, vallasta.  Kun puhutaan yhdenvertaisesta terveydenhuollosta koko Suomessa, Käypä Hoito asettaa laatustandardin. Siitä potilas saa tietää, millaista hoitoa hän voi kohtuudella odottaa. Käypä Hoito on myös turvatakuu, johon potilas voi vedota, jos lääkärin kanssa ei muuten päästä yksimielisyyteen.

Luotettavan - potilaalle ja lääkärille yhteisen - tietovarannon rakentaminen on investointi siinä kuin tunnin juna. Panostukset siihen tulevat moninkertaisina säästöinä takaisin.  Toivottavasti Terveyskylää rakennetaan edelleen, se on vasta harjakorkeudessa. 

Digisotessa ohjelmat ja laitteistot eivät ole tärkeintä. Tärkein on laadukas tietosisältö. Potilas tarvitsee käypää hoitoa ja tietoa, johon voi luottaa.  Tieto parantaa. Kiitos Käypä Hoito, Kiitos Duodecim.
 
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Laboratoriokokeet jopa 90 %:n alennuksella