Makkaramaiset varpaat on lääkärinkieltä

Uutta diagnoosia pukkaa. Kuumeilua edelleen ihmetellään, nyt on aortan liimauksen jälkeen vointi on kohentunut.  Pientä kuumetta silti pitää. Verisuonikirurgit tekivät lähetteen eteenpäin infektiotautipuolelle.  Olipa niin hyvä lääkärionni, että lähete meni lääkärille, jonka kanssa avoimin mielin tutkitaan eri vaihtoehtoja kuumeilun ja sen myötä tulevan väsytyksen ratkaisuksi. On tullut lisäksi nivelkipua, polviin, ranteisiin, leukaniveleen, niskaan, lapaluun seutuun, alaselkään. Psorin kanssa taistellessa on joskus osunut silmiin nivelpsori. Lääkärin kanssa vähän googlailtiin aihetta ja totesimme, että hyvinkin saattaa olla oikea sattumalöydös. Siihen sopii kuumeilukin ilman CRP:n nousua.

Kotona vielä ajan kanssa katselin kuvia. Käypä Hoito-suositus sanoo sormien ja varpaiden tulevan makkaramaisiksi.  Millainen on mielestäsi makkaramainen varvas? En nyt viitsi kuvaa laittaa. Viime kesänä katselin varpaitani, joista oli tullut pyöreitä kuin uudet perunat. Kipeätkin olivat.  Kun ollut kaikenlaista muuta sairautta perheessä meneillään, prioriteettilistalla ei ollut varpaiden pullistuminen.

Kuvitelkaapa soittavanne terveyskeskuksekseen: "Hei, minulla on vatsa-aortan aneuryman stenttikraftissa endoleak ja autoimmuuni enkefaliitti relapsoitunut. Meilahdessa eivät ole tiedä, mikä on diagnoosi. Nyt olisi pikkuvarvas pullistunut. Saisinko ajan omalääkärille?"

Tekoäly kehittyy, ehkä IBM:n Watson, jonne voisi syöttää erilaisia oireita. Algoritmi oppii harvinaisemmatkin sairaudet ajan myötä kun dataa on syötetty tarpeeksi. Eli toivoa on. Pitäisi vaan kerätä tarpeeksi dataa ja sallia terveystietojen toissijainen käyttö.

Jotta pystyisi täyttämään oirekartoituskyselyitä, pitäsi vähän miettiä kielikuvien osuvuutta. Yrittäkääpä kuvitella, millainen on makkaramainen varvas?  Entä sormi? Mitä me opimme tästä? Lääketiedettä voi ymmärtää vain lääkäri ja tätä ei löydä lääketieteen sanakirjastakaan.

Nivelpsorin diagnoosi on kliininen. Tiettävästi on tehty lähete reumapoliklinikalle. Saa nähdä, tuleeko kutsu. Potilaiden somepuskaradio kertoo, että sieltä lähetteet tulevat bumerangina takaisin: menkää terveyskeskukseen.  Ja jos lähetteen onnistuu samaan, on lähdetty itku kurkussa pois. Saattaa johtua siitä, että on monenlaisiareuman tapaisia autoimmuuni kiputiloja, joihin oli toivonut lääkitystä ja ratkaisua. On ihan mielenkiintoista päästä testaamaan.  Siellä en ole ennen käynytkään. Jo oli aikakin!

Pari vuotta sitten,  Inkeri-äitini sai 90-vuotispäivälahjaksi hotelliyön Kämpissä.  Kun taksi ajoi pihaan, äiti sanoi: "Jaa Kämp, siellä en ole ennen ollutkaan.  Jo oli aikakin!"

Kuva Aurooran sairaalan ikkunasta.  Infektiotautipoliklinikka muuttaa Meilahteen marraskuun alusta. Tuolla sentään ehdin käydä ajoissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Operaatio ilman ennakkovaroitusta

Kirurgin Päiväkirja ja Doc Martin: totuus on tarua ihmeellisempää