Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus testattuna

Odotin innolla Kalasataman uutta terveysasemaa.  Tai eihän se enää mikään terveyskeskus ole, hyvinvointikeskus se on.  Rakennuksen vieressä on iso kuoppa.  Siihen kai tulee muutaman vuoden päästä parkkipaikka. Kalasatama on vähän kuin sote, iso rakennustyömaa, josta ei oikein usko, että ikinä tulisi valmista.

Kehitystä on ilmoittautumisautomaatti, jolle voi ilmoittautua ainakin kymmenellä eri kielellä. Luultavasti on ihan kätevä maahanmuutajapotilaille, joita on yllättävän suuri osa potilaista. Automaatti kertoo, missä kerroksessa ja huoneessa lääkäri ottaa vastaan. Kyllä siihen vanhakin oppii. Se vaan vähän kestää, ensi vuonna varmaan kaikki ovat oikein tyytyväisiä. Kosketusnäyttöä pitää osata hipaista höyhenkepeästi, siinä meillä vanhuksilla on vielä oppimista.

Kalasatamassa kai käy 1400 potilasta päivässä. Natiiviröntgeniä tarvitaan perusdiagnostiikassa edelleen aika usein.  Sitä varten pitää matkustaa toiselle puolelle kaupunkia.  Taksikyydit maksaa joko Kela tai potilas itse. Eikä edes se raha, kuumeisena tai nyrjähtäneellä nilkalla ei ole kiva resuta paikasta toiseen.  Pienimmissäkin parin tuhannen asukkaan kunnissa on terveyskeskuksessaan röntgen.  Vaan ei 1400 potilaan päivävauhdin Kalasatamassa.

Tuli myös testattua HUS Röntgen Elielinaukiolla.  Loistosijainti! Sinne pääsee junalla, bussilla ja ratikalla. Taksitolppakin on vieressä.  Sielläkin oli ilmoittautumisautomaatti, joka toimi moitteettomasti. Ultraäänitutkimuksiin oli ajanvarauksessa lähes kuukauden jono, mutta röntgeniin pääsee ilman ajanvarausta eikä kenenkään tarvinnut odottaa edes viittä minuuttia. Aiemmin piti käydä Laaksossa tai Kätilöopistolla, joihin ei päässyt lähellekään julkisilla välineillä.

Kalasatama on kolkko, epäviihtyisä ja toistaiseksi vähän sekava, sekä potilaat että henkilökunta vielä opettelevat. Vanhat ja hitaat tietojärjestelmät ovat kodikkaasti entiset - tänäänkin Pegasos ihan itse ilmoitti olevansa hitaalla tuulelle.  Lääkäri lupasi uusia tarpeelliset reseptit, joskus myöhemmin kun ohjelmisto on yhteistyöhaluinen.

Nyt keskitytään moittimaan järjestelmää, rakennetta, seiniä, ohjelmia.  Tärkeintä on osaavat ja ystävälliset ihmiset tehtävissään seinien sisällä. Voin pelkästään kiitellä, omahoitaja Reettaa, omalääkäri Jyrkiä, labratätiä, ultraavaa röntgenlääkäriä ja huumorintajuista röntgenhoitajaa.

Oman kokemukseni perusteella Kalasataman terveysasema on ihan hyvä. Parkkipaikan ja liikenneyhteyksien viivästyminen ei ole terveysaseman omaa syytä.  Tiettävästi viivästyksen aiheutti yksityishenkilö, joka valitti kaavoituksesta ja viivästyttti rakennustöitä.

Tässä ikuisen soten odotuksessa voi vain todeta, että monet asiat julkisessa terveydenhuollossa ovat menossa hyvään suuntaan.  Potilasmateriaali vain näin silmämääräisesti näyttää olevan entistä monenkirjavampaa, monenkielistä, monisairasta ja hyvin, hyvin vanhaa. 

Robottinsa voisivat laittaa kierrätykseen tai viedä leikittämään Lastensairaalan lapsia.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Operaatio ilman ennakkovaroitusta

Kirurgin Päiväkirja ja Doc Martin: totuus on tarua ihmeellisempää