Jouluviikon ihmettä Meilahden päivystyksessä

Meilahden kirurgian päivystys oli koristanut kanslian ikkunan jouluiseksi. Oikullisesti käyttäytyvä harvinaissairaus lisää vaikeuskertoimia joulustressiin. Pois sulkien tavanomaiset jouluruoka ja -siivouspaineet, pahinta on joulumielipaine.

Kipeänä, väsyneenä, unen puutteessa ja huonovointisena on vaikea pitää huonoa oloa piilossa lähimmiltään. Somerset Maugham lääkärikirjailijana kirjoittikin jo yli sata vuotta sitten, että kärsimys ei jalosta.  Se tekee ihmisestä pahantuulisen, kiukuttelevan ja itsekeskeisen.

Etenkin jouluna potilas voi pilata koko perheen jouluilon. Haluaisin julistaa joulumielenrauhan kaikkiin perheisiin, joita sairaus jouluna koskettaa.

Näyttää siltä, että joulu- ja juhannusviikoille kohdalleni osuu aina Meilahden päivystys.  Juhannuksena se oli vatsa-aorta.  Vaihteeksi jouluna jotain muuta, silti kirurgian toimialaa. Vastassani oli jouluviikon ihme: puhuva kirurgi, joka aluksi esittäytyi.  Hän hoiti työnsä ystävällisesti ja ihailtavalla ammattitaidolla. Kotiutuessani sairaanhoitaja kertoikin lääkärin olevan akuuttilääketieteen erikoislääkäri. Vastikään uutisoitiinkin, että on perustettu ensimmäinen akuuttilääketieteen professuuri. Tärkeä osaamisalue.

Tästä onkin hyvä lähteä toiveikkaana tulevaan vuoteen. Kaikkea hyvää akuuttilääketieteelle, tavallisille ja ultraharvinaisille potilaille, itsekullekin säädylle, hoitajille ja lääkärikunnalle ja mikä ettei koko maalliselle sotejoukolle.


Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kiitos, että kirjoitat. Blogisi on tärkeä. Hyvää ja turvallista uutta vuotta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta