Laboratoriotulokset - voiko niihin luottaa?

Lääkäri nykyisin kysyy aika harvoin: "Miten voit".   Ja vaikka kysyisi, niin siihen kestää aina jonkin aikaa vastata, eikä vastaamiseen ole olemassa numeerisia arvoja.  Kivusta kysytään 1-10 asteikolla.  Kipumittarissa on sellainen puute, että sitä ei kalibroida yhteismitallisella tavalla.

Olemme tottuneet luottamaan laboratoriotuloksiin.. Etenkin lääkärit uskovat laboratoriotuloksia enemmän kuin potilaita.  Ystävälläni seurataan säännöllisesti kilpirauhasen toimintaa laboratoriokokein.  Kun Diacor fuusioitui Terveystalon kanssa, heräsi epäilys hänen arvojensa vertailukelpoisuudesta.  Yrityskaupan yhteydessä kun laboratoriopalvelut siirtyivät virolaiselle alihankkijalle.

Seerumin TPOAb (jota vain harvalla potilaalla seurataan säännöllisesti) oli Terveystalon laboratoriossa yli 1 300,  viitearvolla alle 60.  Varmuuden vuoksi hän kävi kaksi päivää myöhemmin omalla kustannuksellaan Aavassa, (jonka laboratorioyhteistyökumppani oli tehnyt myös kyseisen henkilön aiemmat kokeet): tulos oli 334 ja linjassa aiempien kokeiden kanssa. Tämän laboratorion viitearvo oli alle 35.   Ero oli aika merkittävä. On siinä sekä potilaalla että lääkärillä miettimistä.

Olin aivan otettu, kun Meilahdessa osastolla lääkäri näytti oikein hienoa graafia., jossa albumiiniarvoni ovat muutaman vuoden sisällä tasaisesti laskeneet normaaliarvoista lukemaan 32.  Neuvottiin perehtymään netissä vanhusten ravitsemukseen. Proteiinin saantia pitäisi lisätä. Meilahdessa erikoislääkäri määräsi kontrollin kahden kuukauden kuluttua. Netistä löytyi proteiinilaskuri.  Huomasin, että proteiinin saantini ravinnosta on lähes kaksinkertainen suositukseen nähden.

Eipä muuta kuin puoskaroimaan tohtori Googlelle.  Mikä muu kuin huono ravitsemus voisi aiheuttaa albumiinipuutetta?  Tohtori Google ehdotti maksaa, haimaa ja sen sellaista.  Ajattelin, että on viime aikoina ihan liikaa nähty lääkäreitä ja ratkaisen ongelman itse.  Menin siis Cityterveyteen. 

Valitsin maksapaketin, johon sisältyi seitsemän tutkimusta, myös albumiini. Cityterveyden laboratoriovastaus oli 43 (viitearvo 36-45).  Ei siis puutteesta tietoakaan. Hyvät albumiinit!

Entä jos olisi kyseessä jokin paljon tärkeämpi laboratoriotulos, joka vaikuttaisi lääkitykseen tai  diagnoosiin?   Lääkäri todennäköisesti uskoo enemmän laboratoriota kuin potilasta.  Ehkä on viisainta hankkia lääkärin lähete ja käydä Huslabissa otattamassa kokeet. Näin tulokset ovat paremmin vertailukelpoisia julkisella sektorilla otettujen kokeiden kanssa.

Google kertoi myös, että "Evira ja Valvira valvovat laboratorioiden toimintaa. Jos laboratorio ei noudata lainsäädännössä asetettuja määräyksiä, Evira voi antaa laboratoriolle määräyksiä toiminnan korjaamiseksi tai peruuttaa laboratorion hyväksynnän määräajaksi."   Ulottuuko valvonta Viroon asti?







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus