Lääkärikeskustenkin bisnes kovenee - potilaista kilpaillaan

Syyskuussa kirjoittamaani lääkärikeskusvertailua klikkaillaan edelleen kymmeniä kertoja päivässä.  Ilmeisesti potilaat ovat ryhtyneet harkitsemaan lääkärivalintaa entistä tarkemmin. Niinpä vähän päivitystä tilanteeseen.

Terveyskeskus

Sillä rintamalla kaikki hyvin. Nyt pääsee lukemaan terveyskeskuskäyntien ja soittojen kirjaukset netistä. Röntgenlausunnotkin saa nähtäväkseen. Siitä plussaa, löytyy helposti. Vihoitteleva polveni kuvattiin Kätilöopiston röntgenissä (sinne pääsee alle 10 minuutin jonotuksella ilman ajanvarausta). Röntgenlääkärin lausunnossa sanottiin, että näkyy jotain kystistä muutosta ja "Diagnoosi saattaisi tarkentua magneettikuvauksella" 

Seuraavaksi oli tk-lääkärin soittoaika ja voisin mennä uudestaan lääkäriin sellaisena aamuna, kun polvi kuumottaa ja on kipeä. Sitten voisi katsoa ja ehkä sitten pitäisi tehdä lähete erikoislääkärille.  No, tämän takia julkinen terveydenhuolto maksaa.  Minä siis menisin uudestaan terveyskeskukseen ja sitten tulisi lähete erikoislääkärille ja erikoislääkäri tekisi sen magneettilähetteen ja sitten tiedettäisiin mitä kystistä muutosta siellä polvessa on.  Eikö voisi säästää sillä, että jos röntgenlääkäri ajattelee, että jotain on, mikä magneetissa selviäisi ei tarvitsisi niin montaa käyntiä vaan suoraan sen kuvan kanssa ortopedille. Ja tietysti kaikki ajat pitäisi erikseen soittaa ja varata. Ja tehdä kirjaukset joka jessuksen puhelusta.

Omakanta toimii siis joiltain osin.  HUS:in osalta näkee päiväsairaalan hoitojen päivämäärät, ei muuta.  Helpottaa tietysti sekin, että voi tarkistaa, milloin viimeksi oli tipassa. 
Terveyskeskuksessa vuonna 2015 todetut diagnoosit on lueteltu, ei kuitenkaan pariakymmentä vanhempaa vaivaa. HUS:in potilastiedot ehkä tulevat joskus.  Labratulosten kanssa voisivat pitää vähän enemmän kiirettä. 

Magneettikuvauksessa kilpailu alkamassa

Helsingin kaupunki on ostanut mammografiaseulonnat Cityterveys Oy:ltä.
Firma mainostikin magneettikuvauksia 98 € Kela-korvauksen jälkeen.  Eipä se siis niin kovin kallista ole.  Tai että kuvantamisessa Kela-korvaukset ovat liian suuria. Magneettikuvauslaitteet eivät ole enää yhtä kalliita ja kuvauskin on nopeampaa. Jos ajattelee julkisen terveydenhuollon monipolvista ketjua, tulisi varmaan polvenikin paljon halvemmaksi.  Tämä sitä monikanavaisuutta. Halleluja suomalainen kunnallinen itsemääräämisoikeus!  Järki ulkoistettiin kunnanisille ja sieltä sen palauttaminen käyttöön vaatisi perustuslain muuttamisen.

Cityterveyden kuvien laadusta varoituksen sana.  Luotettavana pitämäni kirurgilähde sanoi, että Cityterveyden kuvat ovat olleet joskus niin heikkolaatuisia, että on pitänyt kuvauttaa toiseen kertaan.
Kuten aiemmin kerroin, Helsingin magneettikuvaus Oy:n kuvat ovat tarpeeksi hyviä, jos 1.5 T riittää.  Magneettikuvan arvioinnissa vaikuttaa neljä pointtia
1) laitteen teho
2) laitteen ja ohjelmiston vuosikerta
3)kuvaajan ammattitaito
4) radiologin ammattitaito.

Lähetteeen tekijällekin on vähän vaatimuksia: lähetteessä on hyvä olla, miksi kuvataan.  Neurologi voi olla thorax-rangasta kiinnostunut ihan eri asioista kuin ortopedi. Samoin kuin valokuvaamisessa, pitää osata zoomata oikeaan paikkaan. 

 Aava tarjoaa Medimagneetin 1.5 T:n laitteeella kuvia 148 € Kela-korvauksen jälkeen. Ymmärtääkseni heidän kuvauskalustonsa on aika ikääntynyttä. Röntgenhoitajien ammattitaito ja kokemus on myös aika tärkeää.  Helsingin Magneettikuvauksessa kuulustelin siinä ohimennen henkilökunnan aika perusteellisesti ja läpäisivät testin.

Kävin tänään seulonnassa Cityterveydessä.  Tilat Fredrikinkadulla olivat siistit ja pelkistetyn karut. Homma oli tehokasta ja nopeaa ja absoluuttisen hymytöntä. Edellisellä kerralla seulontakuvaus oli Terveystalossa. Terveystalolle kunniaksi, että olivat merkittävästi paljon kohteliaampia, jopa hymyileviä.  Siellä oli enemmän byrokratiaa ja enemmän jonottamista, vaikka kuvausaika oli tullut kotiin kirjeellä. Juha Tuomisella on siis vähän virtaviivaistamista, jos Terveystalo aikoo massaseulontakilpailutuksissa pärjätä.  Potilaana en kyllä pysty ottamaan kantaa lausntojen laatuun ja tarkkuuteen. Cityterveydessä oli ihan uuden näköinen laite, eikä tissiä litistetty yhtä piukkaan kuin aiemmissa kuvauksissa on ollut tapana.  Lieneekö tekniikka muuttunut?  Muistaakseni Terveystalossa osattiin myös sanoa päivää ja jopa esittäytyä. 
Diacor  tarjoaa magneettikuvauksista 20 % alennuksen. Kilpailuun on siis hiukkasen lähdetty.  Diacorin asiakaslehdessä Diacorin radiologi Heikki Aho kertookin magneettikuvien laatuun vaikuttavista tekijöistä.

Myös Doctagon etälääkäripalveluihin

Meedoc on ilmeisesesti saanut toimintansa hyvin käyntiin, sillä on nostanut nettivastaanoton hinnan 28 eurosta 34 euroon.  Doctagon on myös aloittanut videovastaanotot.  Tunnen tyytyväisiä Meedocin käyttäjiä.  Jos sairastuisin jossain maailmalla, vaikkapa Bhutanissa, mitä todennäköisimmin menisin videovastaanotolle Meedociin.

Mehiläinen ei ainakaan verkkosivuillaan ole lähtenyt kuvantamisiaan alentamaan.  Heillä lienee niin paljon rikkaita, tai ainakin terveyskuluvakuutuksen hankkineita potilaita, ettei ole tarvetta alennuksiin.  Heillä on tosin D-vitamiinimittaus erikoistarjouksessa, vain 35 €. Huslab 
Kampissa sekee 9 eurolla, toki tarvitaaan lääkärin lähete.  Huslabissa on keskimäärin 70-90 %:n alennus verrattuna yksityisiin lääkärikeskuksiin.

Lääkäriasemien kilpailu on laajentunut sillä tavoin, että laboratoriotutkimuksia voi teettää myös ilman lääkärin lähetettä.  Kela-korvausta ei silloin saa.  En nyt äkkiseltään keksi, mitä haluaisin testata silkasta mielenkiinnosta.  Ehkä maksa-arvot kovan juopotteluputken jälkeen kun ei kehtaa niitä lääkärille näyttää?

Edellisessä postauksessani moitin Diacorin verkkosivuja vanhanaikaisiksi.  Nyt on uudet ja hienot sivut.  Etusivulla pyörii seuraavat vapaat vastaanottoajat.  Se on toisaalta aika erikoista: nykyisin ympäri Helsinki yksityisillä lääkäriasemilla istuu kymmeniä, ehkä satoja lääkäreitä odottamassa potilasta.  Bisnes on kovaa.  Viime aikoina lähes kaikki terveyspalveluyritykset ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluista. 

Lähiaikoina arvoioin potilasvinkkelistä yksityisten lääkärikeskusten e-palveluita.  Olen jo valmiiksi kirjautunut kaikkiin niihin, joissa olen joskus käynyt.  Ja melkein kaikissa olenkin...  eTerveys on tulossa myös lääkärikeskuksiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laboratoriotulokset - voiko niihin luottaa?

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?