Sairaan hyvä vuosi ja sote-horoskooppi vuodelle 2015

Vuosi saatiin pulkkaan kansainvälisissä sairastelutehtävissä. Olen käynyt apteekeissa niin Suomessa, Ranskassa, Thaimaassa, Bhutanissa ja Intiassa.  Apteekkivertailun voittaa ylivoimaisesti Ranska. Siellä nyt vaan on parempia käsikauppalääkkeitä kuin vertailumaissa.

Suurta sotea on veivattu vuosikaudet ja ennusteeni on, että ensi vuonnakaan siitä ei tule mitään muuta kuin paljon komiteamietintöpaperia. Luultavasti terveyspolitiikka nousee vaalien kärkiteemaksi.  Mielenkiinnolla odotellaankin, millaisen kakkaran Juha Sipilä siitä verstaassaan on joulunpyhinä askarrellut.

eTerveys on edennyt.  Sähköisten reseptien lisäksi Kanta.fi -arkistoon oli ilmaantunut yksi potilastieto: 10.12. soitettu puhelu.  Hoidon tarpeen arviointi ja ajanvaraus.  Ja mitä niillä vanhemmilla tiedoilla tekisikään.

Horoskooppini ennustaakin, että valtaisat potilastiedostot ovat siirtymässä historiaan. Narratiivinen lääketiede tekee tuloaan.  Tohtori Rita Caronin  TED-luento on Columbian yliopistosta narratiivisen lääketieteen sivulla.  Kannattaa katsoa.  Tuolla tavoin toimivia lääkäreitä on Suomessakin - jopa sairaalahierarkian huipulla.

Sairaalasaippuasarja Syke virkisti potilasvuotta.  Narratiivisen lääketieteen vastakohtaa edustaa sarjassa loistavasti PC Holopainen.  Hienosti käsikirjoitettu ja näytelty mekaanisen lääketieteen perustyyppi.  Holopaisen takia jäin sarjakoukkuun.

eTerveys saattaakin merkitä jotain sellaista, että tulevaisuudessa potilaiden oma ymmärrys, metatiedot sairaushistoriastaan tulevat lääkärin käyttöön muulla tavoin. Ei tietokonepäätettä tuijottaen vaan ihmistä kuunnellen.  Hoitosuhde muuttaa muotoaan jo ennen sotea.  Mobiililääketiede mahdollistaa pitkäaikaiset hoitosuhteet.  Potilas shoppailee kuvantamiset ja laboratoriotutkimukset, yksityinen ja julkinen löytävät yhteistoimintamalleja.

Mielenkiinnolla odotan sitä, että normin- ja byrokratianpurkutalkoissa päästään terveydenhuoltoon.  Se tuskin alkaa vielä vuonna 2015.

Hyvää vointia kaikille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laboratoriotulokset - voiko niihin luottaa?

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?