Päivystävä dosentti myös lääketieteeseen?

Juuri kun olin päässyt moittimaan Ylen M.O.T-ohjelman, Yle yllättikin ihan taitavasti tehdyllä sairaalasaippuasarjalla Syke. Saa nähdä, miten jatkuu. Ylessä pyörii myös BBC:n Prisma, Kyllä lääkäri tietää, jossa näköjään tarkastellaan lääketiedettä ihan järkevästi. Siinä kerrottiin haltioituneen innokkaasti myös kohdunsiirrosta Göteborgissa. Tuoreena isoäitinä ymmärrän toki, että lapsi on ihmeellinen asia. Toisaalta valtiontalouden säästöpaineissa se on varmasti aihe, johon liittyy monenlaista eettistä harkintaa. Ainakin monia vaikeita valintoja.

Iltapäivälehdissä Iltalehti on kunnostautunut lääketieteen saralla. Lehdessä viime aikoina ollut muutama aukeaman juttu, jossa on niin vitamiineista kuin kolesterolilääkkeistäkin kirjoitettu kiinnostavasti ja monipuolisesti asiantuntijoita haastatellen.  Toimittajana on Heljä Salonen (ei ole sukua eikä muutenkaan tuttu).

Mutta Iltalehdessä oli toinenkin juttu, aivosyöpää sairastavasta.  Hänen trombosyyttiarvonsa oli sytostaattihoitojen aikana romahtanut 250:stä ollen 17.  Hän oli soittanut Antti Heikkilälle, joka oli kehottanut menemään heti sairaalaan. Mielenkiintoista silti, että sytostaattihoidossa oleva aivosyöpäpotilas soittaa hoitavan sairaalan sijasta Antti Heikkilälle, joka oli kehottanut lähtemään sairaalaan heti.  Mielenkiintoisempi artikkelin aihe olisikin siinä, miksei sairaala (jossa laboratoriokokeita kai otettiin) kutsunut potilasta hoitoon, että piti ensin soittaa "vaihtoehtolääkäri" Heikkilälle.  Tästä pisteet Heikkilälle, että lähetti potilaan kiireesti sairaalaan.

Oli taannoin myös A-talk, jossa oli asiantuntijana kaikkien alojen asiantuntijalääkäri, tohtori  Kiminkinen. Onko nyt niin, että meiltä ei löydy puheliaita lääkäreitä muualta kuin Saarijärveltä ja Tampereelta Taina Somppi?  Vai onko niin, että lääkärit ovat haluttomia sanomaan yhtään mitään.  Monesti televisioon haastellut lääkärit latelevat tylsiä itsestäänselvyyksiä.  Pahimmillaan vähän ylimielisesti ja ulkopuolelta. Laura Räty onkin lyhyessä ajassa onnistunut tärväämään sekä lääkärikunnan että puolueensa imagoa.

Kuitenkin kaipaisin iänkaikkisen sotevänkäämisen sijaan järkevää arvokeskustelua terveydenhuollon suurista linjoista.  Kannanottoja suuriin eettisiin kysymyksiin, siitä keitä ja mitä hoidetaan, mihin on varaa ja mitä on jätettävä hoitamatta. Sykkeen ensimmäisessä jaksossa oli kiinnostava teema, joka hukkui Iina Kuustosen rintoihin.

Pitäisikö olla päivystävä dosentti haastateltavaksi joka asiassa.  Eiköhän Itä-Suomen yliopistosta löytyisi arkkiatrille joku pikku apulainen.  Eihän Yle onnistu yhtään rikosuutista tekemään haastattelematta Itä-Suomen Yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvasta.

Tässä blogissa pohdiskelen terveyspolitiikkaa ja omien sairastelukokemusten debriefinfiä.  Muista asioista siis toisessa blogissani.

Olen myös muuttanut asetuksia niin, että kommentit tulevat heti näkyviin.  Mielellään nimellä tai nimimerkillä, kiitos.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta