Eksyminen ruumishuoneelle ja viheltelevä hoitaja - kokemuksia labrakäynneistä


Kirjoitin kuukausi sitten Terveystalon sekaannuksesta kassalla, kun näytti siltä, että Kelan suorakorvasusta ei tullutkaan mieheni laboratoriokäynnistä.  Terveystalon toimitusjohtaja Juha Tuominen oitis vastasi (ja vastaus toki blogissakin julkaistiin, mutta kukapa jälkikäteen vanhojen blogien kommentteja lukee).Tässä uudestaan:

Hei
Selvitykset osoittivat, että miehenne sai Kelan suorakorvauksen, mutta virheellisesti olimme oheistaneet Kelankorvauksen hakukaavakkeet, siis turhaan. Olen pahoillani aiheuttamastamme sekaannuksesta.

yst terv

Juha Tuominen

Eli näin pitää toimitusjohtajan ponnekkaasti reagoida asiakaspalautteeseen. Firmaa johdetaan edestä.
Terveystalossa voi otattaa laboratoriokokeita myös ilman lääkärin lähetettä. Jos kiinnostaa D-vitamiinipitoisuus, sinne vaan.  Tai kilpirauhasarvot.  Taitaa olla biohakkerin taivas.

Mieheeni oli tehnyt syvän vaikutuksen viheltelevä laboratoriohoitaja.  Viheltely oli tuntunut leppoisalta siinä EKG:n piuhoja liimaillessa. Niinpä mieheni menee kontrollilabraankin Terveystaloon, vaikka pari sataa metriä kävelemällä säästäisi joitakin kymppejä.  Tällä kertaa sen verran vähemmän kokeita, ettei ihan satasia säästy.

Huslabissa voi otattaa laboratoriokokeita myös yksityislääkärin lähetteellä. Se ei onnistu ihan kaikissa Huslabin toimipisteissä, mutta ainakin Kampissa ja muutamassa muussa paikassa. Hintatietoiselle potilaalle tässä esimerkkiä:
Yksityissektorilla  CRP 25.10 + näytteenottomaksu 15 €, Kela korvaa 2 euroa,  potilas maksaa 38.10€
Huslab 3,60 + näytteenottomaksu 11,60  potilas maksaa 15,20 €, ei Kela-korvausta.
Näytteenottomaksu menee siis vain kerran, jos on useita näytteitä, säästöä kertyy enemmän.

Vallilan laboratorioon tarvitaan nykyisin ajanvaraus.  Minunkin piti mennä viime viikolla labraan. Varasin aikaa keskiviikkona eikä samalle viikolle ollut aikoja ennen puoltapäivää.  Paastoverinäytteelle tuntui myöhäiseltä.  Niinpä varasin netistä aikaa ja totesin Aurorassa olevan aikoja mukavasti ja on aika hyvien yhteyksien päässä.  Siispä sinne.

Puolisoni lähti kuskiksi.  Hyvä niin .  Oli vähän vaikea löytää.  Sairaalan ulkopuolella oli opastetaulu, jossa luki Huslab, rakennus 15.  Niinpä sitten ajelimme mutkittelevia teitä jonnekin sariaala-alueen perälle. Sieltä löytyi rakennus 15.  Oven edessä oli ruumisauto odottamassa ja vastaan tuli ruumisarkku.  Olihan siellä laboratoriokin mutta se ei ollut eläviä asiakkaita varten.  Niinpä sitten kyselimme ja kuulimme, että eläville asiakkaille laboratorio on rakennuksessa numero 5.  Siellä verikoe onnistui hyvin varatulla ajalla.

Se oli mielenkiintoinen tutkimusmatka.  Alueella on paljon kauniita, tosin sairaalakäyttöön varmaankin hyvin epäkäytännölllisiä rakennuksia.  HUS voisikin tehdä kiinteistöbisnestä ja myydä alueen täydennysrakentamiseen ja rakentaa tehokasta modernia sairaalatilaa vaikka Malmille, sieltähän vapautuu tonttimaata kätevästi hautausmaan läheisyydestä.

Osallistuin viime viikolla myös Huslabin tilaisuuteen, jossa kyseltiin asiakaskäyttäjien näkemystä uuden, Meilahteen Haartmaninkadulle rakenteilla olevan laboratorion asiakastilojen suunnitelmista. Olin joskus ajanvarausta tehdessäni ilmoittautunut vapaaehtoiseksi.  Sinänsä hienoa kehitystä, että kerrankin myös potilaalta kysytään jotain etukäteen.  Ihan hyvät suunnitelmat.  Sanoin palautteessa, että naisten käsilaukuille pitää olla näytteenottokopissa hyvä koukku.  Kymmenistä kopeista yksi voisi olla niin iso, että sinne mahtuu pyörätuoli ja saattajaa varten tuoli. Lapsille sinne tuleekin oma odotustila ja näytteenottohuone. Mutta seinistä viis, tärkeintä on se, ollaanko ystävällisiä.

Kokous pidettiin Lastenlinnan kellarissa, jossa on Kotka-kabinetti.  Kuvassa on reliefi kabinetin seinältä. Tekijää ei tiennyt kukaan.  Lastenlinna on hyvin kaunis rakennus.  Saa nähdä, millaista käyttöä sille löytyy joskus, kun uusi lastensairaala on valmistunut ja homeet kuivateltu.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta