Sairaan hyvä matka-apteekki

Taitavasti sairastava osaa varautua matkaan ennakolta. Nuorena kun bisneksissä matkustettiin jatkuvasti, pesupussi oli aina lähtövalmis. Kotikylppärin varustus pysyi hyllyssä.  Kotiovea sulkiessa muistilista oli lippu, passi, luottokortti ja kotiavaimet.  Kaikkea muuta sai tarvittaessa kaupasta. Oli toki markka-aikoina  aina kukkarossa muutama sata dollaria.  Näin pakkaamisesta selvisi kymmenessä minuutissa. Hyvin varustetussa pesupussissa onkin noin sata nimikettä hakaneuloista kynsiviilaan. Terrorismin pelossa tehdyt lentomatkustussäännöt ovat vähän hankaloittaneet matkustusta.  Kynsisaksia kun ei saa enää ottaa mukaan.

Nyt kun on vanha, hidas, huonomuistinen ja monenlaista tautia kulkee kätevästi myös matkoilla, eniten matkavalmisteluissa vie aikaa lääkkeiden pakkaus. Niitä kun ei saa kaupasta yhtä kätevästi. Onhan minulla pikamatkalääkepussukka, joka painaa (punnitsin juuri) 182 grammaa ja siinä on noin 20 "tarvittaessa lääkettä": on särkyyn kolme lajia, niveliin, päänsärkyyn, pikkukipuun ja isoon kipuun. On nitroa ruokatorvikramppeihin, beetasalpaajaa tykytykseen, nukahtamislääkettä jos auringon avulla ei aikaerosta selviä. Sitten vielä psori-ihmisen rasvasekoitukset.

Silmätippoja tarvitaan kolmea laatua: uima-allasklooripunoitukseen kirkastavia, lentokuivamiseen kosteuttavia ja vielä mahdolliseen allergiaan rauhoittavaa. No, samantien menee muutama pipetti geeliä yöksi, jos pahaksi äityy.  Imodiumia tarvitaan turistiripuliin ja jos oksenteluksi menee, Primperan peräpuikko on kova sana. Aikaero voi suututtaa vatsan myös ummetukselle, siispä Movicol.

Kun vuosituhannen vaihteessa yhtäjaksoisen kävelymatkan maksimi oli 200 metriä, pitää olla vain tyytyväinen siitä, että nykyisin liikkumista rajoittaa eniten vaivaisenluu.  Siksi on pesupussissa rakkolaastaria, vaivaisenluu-Compeedia ja loistava uusi keksintö hiertymiä ja rakkoja ehkäisevä Compeed-geelipuikko. Mistähän muuten johtuu, että kun Suomen talvesta menee helteeseen, sandaaleista aina tulee rakot hiertymäkohtiin? Suomessa jalat kestää kesää paljon paremmin.

Tämä kaikki siltä varalta, ettei oikeasti sairastu.  Tietysti on aseteltu dosettiin jo Nexiumit, verenpainelääkkeet sen sellaiset. Olen aivan liikaa vuosien saatossa kuluttanut hyvää loma-aikaa tutustumalla paikallisiin apteekkeihin.  Farmaseutit kun eivät välttämättä englantia osaa. Viimeksi Delhissä hain epäilyttävän näköisestä apteekista pakaran paiseeseen voidetta. Mitähän mahtoi olla, kun en Intian kieltä osaa. Pitkä lento tulehtuneen paiseen päällä istuen ei ole mukava - edes bisnesluokassa.  Paitsi että kolme päivää peräpukamaleikkauksen jälkeen 13 tunnin lento Singaporeen oli aikanaan vielä kivuliaampi kokemus.

Vielä pitäisi olla luettelo olevista taudeista kansainvälisen tautiluokituksen mukaisilla numeroilla ja englannin kielellä.  Sama juttu käytössä olevista lääkkeistä vaikuttavan aineen mukaan lueteltuina (kauppanimet vaihtelevat eri maissa) ja mikä vielä tärkeämpää, vakavia allergisia reaktioita aiheuttavat lääkeaineet...  Ehkä joskus tulevaisuudessa on sellainen.  Windows 8.1 on jo painon, verenpaineen ja kolesterolin seuranta. Ehkä ne keksivät joskus jotain potilaalle oikeasti tarpeellista ohjelmistoa. 
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset

Olenko ultraharvinainen?

Operaatio ilman ennakkovaroitusta