Korona tulee taas - näin valmistaudut



Viime viikolla tuli korona - tämä variantti iski voimalla. Kuumemittari näytti 39.9.  Se on paljon vanhelle ihmiselle. Onneksi olin hyvin varautunut ja kaikki tarvittava oli kotona.  Tarkista siis, että Sinullakin on kotona valmiiksi tämä kaikki.  Kun korona kaataa sinut sängyn pohjalle, et pysty enää mihinkään.  Eikä pidä kotoa minnekään lähteä muita ihmisiä tartuttamaan. 

Koronaa on liikkeellä taas ennätysmäärä - ainakin jätevesissä.  Paljon myös sairastetaan.  Korona tulee uudella variantilla ja uusin oirein.  Alkupaniikin jälkeen ei verkosta löydy enää järkeviä toiminta-ohjeita.  Joka paikassa viitataan THL:n sivulle, ja siellä ei toistaiseksi ole sivu saatavilla.  Ei ole Mika Salminen pystynyt päättämään, mitä nyt pitäisi sanoa.  

Koska netistä ei löydy tarpeeksi selkeitä ohjeita, tein nyt teille kaikille kokemusasiantuntijan syvällä rintaäänellä vähän paremmat ohjeet. 

Sentään ei ole enää kielletty maskin käyttöä. Jostain löytyi sitaatti THL:n ohjeista: "Jos joudut sairaana lähtemään kodin ulkopuolelle, voit halutessasi käyttää maskia.19.2.2024"   

Varustepaketti koronan varalta

1. Koronatestejä tarpeeksi (minimi 3/henkilö). Koronatestit maksavat apteekissa 8 euroa, K-Supermarketista, Lidliltä ja S-marketista ei enää löydy testejä.  Googlasin Tokmannin.  Verkkokaupasta oli loppu, mutta lähimyymälässä oli.  Kävin ostamassa kymmenen, hinta 1,95 €.  Niitä kun pitää olla tarpeeksi, jos kappalehinta on 8 eurossa, kynnys testaamiseen nousee liian korkeaksi. 

Lukaise uudestaan käyttöohjeet, kun kuume nousee, et enää ymmärrä mitään etkä saa pienestä fontista mitään selvää.  Dublo-palikka on hyvä teline testiputkilolle.  Se ei ole pakollinen.

Ensimmäisenä päivänä oli kurkku kipeä ja kuume nousi, mutta testi oli negatiivinen. Vasta toisena päivänä tuli kaksi viivaa.  

2. Kuumemittari (tarkista, että toimii ja on paristoja varalle).

3. Panadolia ja Buranaa. Otrivin nuhatippoja.

4. Jättipaketti paperinenäliinoja. 

5.  Kasvomaskeja, jos joudut kotoa lähtemään, etkä halua muita tarpeettomasti tartuttaa, vastuullinen  aikuinen käyttää maskia vähintään 5 päivää oireiden alkamisesta, mieluusti pidempäänkin.  Onneksi niitä ei enää THL kiellä. 

6.  Pikkuhousun suojia.  Yskä on aluksi niin raivokas, että aina tulee pissan tippa housuun.  Nyt on  herkälle iholle Tena lights sensitive, joka ärsyttää korkeitaan turhamaisuutta.  

7. "Sarvikuono" nenänhuuhtelukannu.  

Nuorilla ja terveillä korona voi olla niin lievä, että sitä tuskin huomaa.  Mutta vanhuksilla ja sairailla tauti voi olla kova.  Onneksi siihen on saatavissa hyvä lääke.  Lääke pitää aloittaa neljän päivän sisällä oireiden alkamisesta.  Sen takia ei voi vatuloida montaa päivää. 

Joka sairaanhoitopiirissä on omat ohjeensa lääkkeen saamisesta.  Tässä on HUS-alueen Paxlovid-ohje.

Aika sekavia on omahoidon ohjeet. 

Suomessa lääkkeiden mainostaminen on kielletty.  En nyt yhtään mainosta.  Toivottavasti tästä ei päädy vankilaan.  Se nyt vaan on niin hyvä. Blogini ensimmäisessä versiossa mainitsin lääkkeen nimen ja sanoin sen olevan hyvä.  Facebook poisti blogin alle minuutissa.  Eli siis on tehokas kielto. En omista Pfizerin osakkeita eikä ole mitään kaupallista yhteistyötä kenenkään kanssa. 

Lääkitys pitää aloittaa neljän päivän kuluessa oireiden alkamisesta ja siihen riittää positiivinen kotitesti. Ei tarvitse enää tajunnan rajamailla raahautua HUSlabin koronanäytteenottopisteelle kuten vielä viime vuonna. 

Lääkitykseen on kätketty muitakin etuja: Paxlovid-puhelimessa vastaa Mehiläisen sairaanhoitaja, jonka kanssa voit jutella oireistasi.  Ohjeessa sanottu "korkea ikä" ei ole 90 vuotta, vaan yli 65 riittää.  Seuraavaksi Sinulle sitten soittaa (ihan ilmaiseksi) Mehiläisen mukava lääkäri, joka tarkistaa lääkelistasi.  Pidä siis ajan tasainen lääkelistasi käsillä.  Jos Sinulle lääke annetaan, se on vielä itse haettava Meilahden sairaala-apteekista, joka on uuden Lastensairaalan takapihalla. Kannattaa valmiiksi etsiä jostain avustaja,  joka lääkkeen hakee puolestasi, ettei tarvitse sairaana pirssillä sinne edestakaisin ajella.  Hädässä ystävä tunnetaan, toivottavasti Sinulla on. Lääke on aika kallista, mutta potilaalle ilmainen. Helsinkiläisille matka voi olla lyhyt, en tiedä, miten lääkkeen nouto onnistuu, jos on matka on pitkä ja mikä on muilla hyvinvointialueilla tilanne. 

Puhelimessa sekä sairaanhoitaja että lääkäri antavat vielä lisäohjeita kotihoitoon.  Että kannattaa siis soittaa. 

Olen nyt kaksi kertaa ja puolisoni kerran saanut tuota ihmelääkettä, ja koronan pahin vaihe on asettunut alle vuorokaudessa lääkkeen aloittamisesta.  Vielä on toki väsymystä ja lääkkeen sivuvaikutuksena tuli ripuli.  

Koronalääkkeellä on paljon yhteisvaikutuksia ja haittavaikutuksia. Eikä sitä voi antaa huonokuntoisille, silloin haitat voi olla hyötyjä suuremmat. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaikeasti diagnosoitava MOGAD voi tulla koronan seurauksena

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Ei voi olla totta: koronalääkkeen uskomaton sivuvaikutus