Jos haluat koronaan lääkettä, tässä sairaan hyvät neuvot


Korona on kova tauti. Se yllättää varovaisetkin.  Vaikka olisi viisi (5) rokotetta, tuorein kahden viikon takaa.  Kuumemittari näytti jo toisena päivänä 39.7 

Luulitko, että kun saat kotitestistä positiivisen, voit vain odotella kotona ja katsoa kuinka käy?  Se sopii, jos olet nuori ja ns. perusterve.  Mutta jos olet vaivainen tai vanha, ole nopea, sillä aikaa ei ole hukattavana. 

Suomessa puhutaan ylikuolleisuudesta koronaan ja toisaalta koronaviruslääkkeen alikäytöstä muihin maihin verrattuna. Ymmärtääkseni Paxlovid on tehokkaaksi havaittu kliinisissä kokeissa ja tiettävästi se estää koronan vakavaa tautimuotoa.  Lääkettä on hyvin nihkeästi potilaille jaettu.  Googlettamalla huomaa, että Asko Järvisen mielestä sitä on vaikea käyttää ja Eeva Ruotsalaisen mielestä sitä on käytetty liian vähän. Järvisen mielestä on kallistakin: lääke maksaa 500 euroa ja selvittelyt yhtä paljon.  Eli tonni vanhuksen hengestä on liikaa.   Potilaalle lääke on ilmainen.  

Jotta lääkkeen saisi, hoito on aloitettava viiden päivän kuluessa oireiden alkamisesta.  

Kun koronaoireet alkavat toimi näin:

1) tee pikatesti kotona

2) jos pikatesti näyttää positiivista, tee netissä kiireesti koronavirustaudin oirearvio 

Tässä on tärkeää luetella tarkkaan vakavalle tautimuodolle altistavat perustaudit ja lääkitykset.

Sairaanhoitaja soitti muutaman minuutin kuluttua takaisin.  Koska olen riskiryhmää, pitää mennä viralliseen koronatestiin, johon sain saman tien ajan. Lähin testipaikka oli Malmin Lentosema (jonne muuten Google emmekä me löytäneet ajoissa). Googlen mielestä se on Helsinki Malmin Lentoasema.  

3) sairaanhoitaja antoi puhelinnumeron HUS:in Paxlovid-neuvontaan , jonne voi soittaa 9-16 välisenä aikana, jos tulos on positiivinen.

4) Neuvontapuhelimessa ensin päivitettiin Apotin lääkelista ja muutenkin kyseltiin oireita. Hoitaja sanoi, että lääkäri tulee puolelta päivin, eikä ole kuin kaksi potilasta (siis koko HUS:in alueella?!) toistaiseksi lääkärin soittoa odottamassa.  Niinpä lääkäri soitti.  Paxlovidilla on yhteisvaikutuksia monien lääkkeiden kanssa.  restor ja Zanidip pantiin viikoksi tauolle.  Hän teki Paxlovid-lääkemääräyksen ja antoi HUS:in sairaala-apteekin puhelinnumeron, jonne piti soittaa, kun menee lääkettä hakemaan. HUS:in sairaala-apteekkiin ajetaan Uuden Lastensairaalan alitse, ja siltä viimein löytyi rakennus 7.  Farmaseutti tuli ulos tuomaan lääkkeet, koska olen koronassa.  

Auttaako Paxlovid?

Ilmeisesti se on kliinisissä kokeissa aika tehokkaaksi arvioitu, koska on saanut myyntiluvan.  Oma kaksoisokkoistamaton tulokseni on ihmeparantuminen vuorokauden lääkityksen jälkeen.  Lääke otetaan 12 tunnin välein.  Ihan hirvittävä yskä vei vuorokaudessa äänen ja niistin maksipakkauksen nenäliinoja.   Muutama tunti lääkkeen otosta yskä hellitti ja nuhakin melkein ohi. Kuumetta oli 39.7 enimmillään - nyt vuorokautta myöhemmin 2 astetta vähemmän.  Vielä toki väsyttää ja makuaisti kateissa.

Omatoiminen 80-vuotias saa lääkkeen 

Näyttää siltä, että oikein ei tiedetä, miten lääkkeen saa.  Ja ollaan siinä luulossa, että positiivisen testin tultua ei tarvitse tehdä mitään.  Hyvässä lykyssä kaikki menee hyvin, ja tauti hellittää.  Tämä korona vaan on niin kova tauti, että ainakaan minä en olisi pystynyt enää missään testeissä ravaamaan ja lääkkeitä hakemaan melkein 40 asteen kuumeessa.  Onneksi olin aloittanut kotitestauksen heti.

Näyttää siltä, että nyt halutaan ajatella, että korona on lievä ja ylikuolleet on vanhoja ja vaivaisia. Jos olet vanha tai vaivainen, etkä halua koronaan kuolla, noudata näitä ohjeita.  Ja ennen muuta,  huolehdi siitä, että lähipiirin vanhuksilla on kotitestejä aina kotona ja että he osaavat omaoloon kirjautua eivätkä odota päiväkausia, sillä lääkitys on aloitettava viiden päivän kuluessa.

P.S.  Jos olet lukenut tämän Facebookista, ja ajattelet että kavereillesi olisi tästä tiedosta hyötyä, tätä voi jakaa. 

 


Kommentit

iHerb sanoi…
Tällä hetkellä HUS nettisivulla neuvotaan soittamaan Pihlajalinnan numeroon klko 09-16 ma-su. Sinnekö soitit?

Näkivätkö Pihlajalinnassa suoraan Apotti lääkelistasi ja saivat päivitettyä lääkelistan Apottiin?

"3) sairaanhoitaja antoi puhelinnumeron HUS:in Paxlovid-neuvontaan , jonne voi soittaa 9-16 välisenä aikana, jos tulos on positiivinen.

4) Neuvontapuhelimessa ensin päivitettiin Apotin lääkelista ja muutenkin kyseltiin oireita".

--

https://www.hus.fi/ajankohtaista/koronavirus-covid-19/paxlovid-koronaviruslaake

"Kohderyhmän 1 potilaat: yhteydenotto omaan erikoissairaanhoidon hoitavaan yksikköön tai HUS-alueen Pihlajalinnan keskitettyyn Paxlovid-puhelinpalveluun 040 541 1688 ma-su klo 9-16.

Kohderyhmien 2-4 potilaat: yhteydenotto HUS-alueen Pihlajalinnan keskitettyyn Paxlovid-puhelinpalveluun 040 541 1688 ma-su klo 9-16".
iHerb sanoi…
Näkivätkö puhelinpalvelussa suoraan montako koronarokotusta olet saanut, vai sanoivatko että eivät näe sitä lainkaan ja kysyivät sinulta?

Suurin osa ihmisistä jotka saaneet 2 koronarokotusta tai enemmän, eivät saa Suomessa Paxlovid.
Satu K.Salonen sanoi…
Olin juuri saanut viidennen rokotuksen. Lääkitykseni vuoksi onnekkaasti kuulun lääkkeen kohderyhmään. En muista kysyttiinkö rokotuksista. Käsitykseni on, että jos on positiivinen PCR-testi ja alle viisi päivää alkamisesta, niin tulkitsevat melko väljästi lääkkeen antamista, jos ei ole kontraindikaatioita. Minunkin piti panna kolesterolilääke ja Primaspan viikoksi tauolle.
Tosi ikävää, että koronakuolleisuus Suomessa ei tunnu kiinnostavan ketään. Käsitykseni mukaan lääke on erittäin tehokas. Ainoastaan syöpäpotilaille lääkkeen saanti on organisoitu niin, että kaikki saavat.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parempi kipulääke saatavilla Suomessakin - paitsi tilapäisesti loppu

Jos korona vie sairaalaan - nämä vinkit puuttuvat THL:n sivuilta

Potilas vertaili Helsingin yksityiset lääkärikeskukset